17.6 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Η Κίνα ρίχνει στην αγορά το… σπαρτιάτικο blockchain της

Ειδήσεις Ελλάδα

Είχε γίνει γνωστό ότι η Κίνα θέλει να εισέλθει στον αναπτυσσόμενο κόσμο της τεχνολογίας blockchain, των συστημάτων στα οποία βασίζεται η ύπαρξη των κρυπτονομισμάτων αλλά έχουν ένα μεγάλο πλήθος εφαρμογών που υπόσχονται επανάσταση σε πολλούς τομείς της ζωής του σύγχρονου ανθρώπου.

Το 2019 ο κινέζος ηγέτης Σι Τζι Πινγκ είχε δηλώσει ότι η Κίνα ενδιαφέρεται να «αρπάξει τις ευκαιρίες που προσφέρει το blockchain». Ετσι ξεκίνησε η προσπάθεια ανάπτυξης ενός κινεζικού και φυσικά κρατικά ελεγχόμενου blockchain. «Πιστεύουμε ότι η τεχνολογία blockchain είναι τόσο ισχυρή που θα αλλάξει όχι μόνο το Internet αλλά και ολόκληρη την αρχιτεκτονική των πληροφοριακών συστημάτων» είχε αναφέρει πρόσφατα ο Γιφάν Χε, διεύθυνων σύμβουλος της Red Date Technology, μιας νεοφυούς εταιρείας με έδρα στο Χονγκ Κονγκ που αποτελεί ένα από τα τέσσερα ιδρυτικά μέλη του Blockchain Service Network (BSN) το οποίο είναι το όνομα του κινεζικού οργανισμού που αναπτύσσει τεχνολογίες blockchain. Άλλο ιδρυτικό μέλος του οργανισμού είναι η κρατική εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Κίνας China Mobile.

Όπως έγινε γνωστό τον Αύγουστο θα κυκλοφορήσει το πρώτο blockchain από το BSN που θα είναι διαθέσιμο σε όλες τις αγορές και κάθε ενδιαφερόμενο. Ονομάζεται Spartan Network και θα αποτελεί ένα μείγμα από 12 τεχνολογίες blockchain οι οποίες δεν χρησιμοποιούνται στον τομέα των κρυπτονομισμάτων και έτσι δεν θα χρησιμοποιείται σε τέτοιου είδους συναλλαγές.

Το Spartan Network είναι σχεδιασμένο για να λειτουργεί ως «γέφυρα» που θα επιτρέπει σε δύο ή περισσότερα διαφορετικά blockchain να συνεργάζονται μεταξύ τους. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούν με τη βοήθεια του να συνεργαστούν τα συστήματα εταιρειών, τραπεζών που λειτουργούν με διαφορετικά blockchain. Σύμφωνα με τους δημιουργούς του το Spartan Network ακολουθεί τη σπαρτιάτικη λογική της ισχυρής αλλά λιτής παρουσίας. Με απλά λόγια πρόκειται για ένα… λακωνικό σύστημα που θα κάνει την δουλειά του αποτελεσματικά και πολύ οικονομικά.

Τα στελέχη του BSN αναφέρουν ότι το σύστημα αυτό θα είναι ταχύτερο από τα άλλα αντίστοιχα συστήματα ενώ η τιμή του θα είναι πολύ χαμηλή, η χαμηλότερη στην αγορά των blockchain. Μάλιστα οι χρήστες του Spartan Network θα πληρώνουν σε δολάρια και όχι σε κρυπτονομίσματα όπως συμβαίνει με τα υπάρχοντα blockchain συστήματα. Μπορεί το Spartan Network να έχει βλέψεις να κερδίσει μερίδιο αγοράς σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά η κρατική σφραγίδα υπογραφής που φέρει καθιστά αρκετά δύσκολη τη διείσδυση του τουλάχιστον στις ευρωπαϊκές αγορές, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία που η ζήτηση για τεχνολογίες blockchain είναι υψηλή.

Τι είναι το blockchain

Όταν το 2008 ακούστηκε για πρώτη φορά ο όρος κρυπτονόμισμα μαζί του εισήλθε στην βιομηχανία της τεχνολογίας και ο όρος blockchain που αν και σημαίνει «αλυσίδα από μπλοκ» συνηθίσαμε μιλάμε για «το» blockchain και όχι «η» blockchain όπως θα ήταν το απόλυτα ορθό.

Τι είναι λοιπόν αυτή η αλυσίδα και γιατί αποτελεί το μέλλον του online κόσμου; Η ιδέα για το blockchain έπεσε στο τραπέζι το 1982 και η ιδέα αυτή σχηματοποιήθηκε ως προς τις αρχές λειτουργίας της εννέα χρόνια μετά. Βέβαια έπρεπε να περάσουν άλλα δεκαεπτά χρόνια για να βρει το blockchain την πρώτη του εφαρμογή που ήταν το Bitcoin.

Το blockchain είναι μια αλυσίδα που αποτελείται από κρίκους (μπλοκ) κάθε ένας εκ των οποίων περιέχει κρυπτογραφημένα δεδομένα. Κάθε μπλοκ είναι συνδεδεμένο με το προηγούμενο μπλοκ με τρόπο τέτοιο ώστε να μην μπορεί κάποιος να παρέμβει σε ένα μπλοκ για να πραγματοποιήσει κάποια αλλαγή σε αυτό. Αν  καταφέρει κάποιος να αλλάξει ένα μπλοκ θα πρέπει να αλλάξει ταυτόχρονα και όλα τα μπλοκ που έπονται προσπάθεια που λόγω της κρυπτογράφησης θεωρείται από εξαιρετικά δύσκολη αν όχι επί της ουσίας αδύνατη.

 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό