26.3 C
Athens
Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου, 2024

Η Κίνα προειδοποιεί τη Γερμανία για τους δασμούς

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο υπουργός Εμπορίου της Κίνας, Wang Wentao, προειδοποίησε ότι οι προτεινόμενοι δασμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα μπορούσαν να βλάψουν σοβαρά τις εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις, ιδίως μεταξύ της Κίνας και της Γερμανίας.

Σε συζητήσεις με τον Γερμανό αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο Γουάνγκ εξέφρασε την ανησυχία του ότι οι δασμοί θα «παρεμποδίσουν σοβαρά» τη συνεργασία.

Τόνισε την ανάγκη για μια λύση σύμφωνη με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), ώστε να αποφευχθεί η κλιμάκωση των οικονομικών εντάσεων μεταξύ της Κίνας και της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής τελικών δασμών έως και 35,3% στα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα κινεζικής κατασκευής, επιπλέον του υφιστάμενου εισαγωγικού δασμού 10% για τα αυτοκίνητα στην Ε.Ε.

Η πρόταση αυτή ακολουθεί τις ανησυχίες σχετικά με τις στρατηγικές τιμολόγησης των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων της Κίνας και τις πιθανές επιδοτήσεις.

Ο Γουάνγκ, ο οποίος βρίσκεται επί του παρόντος σε ευρωπαϊκή περιοδεία για να συζητήσει τους αντισταθμιστικούς δασμούς, ελπίζει ότι η Γερμανία θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και θα ωθήσει την ΕΕ προς τη συνεργασία με την Κίνα.

Ο Χάμπεκ, με τη σειρά του, δήλωσε ότι η Γερμανία υποστηρίζει το ελεύθερο εμπόριο και καλωσορίζει τις κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες και τους κατασκευαστές εξαρτημάτων να επενδύσουν στην Ευρώπη.

Υποσχέθηκε επίσης να ενθαρρύνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να βρει μια κατάλληλη λύση με την Κίνα, με στόχο την αποφυγή εμπορικών συγκρούσεων.

Ο Γουάνγκ συναντήθηκε επίσης με τον Βόλφγκανγκ Σμιτ της γερμανικής καγκελαρίας, όπου τόνισε τη σημασία του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του δασμολογικού ζητήματος.

Εκφράζοντας την απογοήτευσή του για τη στάση της ΕΕ, ο Γουάνγκ διαβεβαίωσε ότι η Κίνα θα συνεχίσει τις προσπάθειές της να συμμετάσχει σε διαβουλεύσεις «μέχρι την τελευταία στιγμή».

Ο Γουάνγκ υπογράμμισε περαιτέρω την ελπίδα του ότι η Γερμανία, ως βασικό μέλος της ΕΕ, θα αναλάβει ηγετικό ρόλο στην επίλυση του ζητήματος, προτρέποντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιδείξει πολιτική βούληση και να συνεργαστεί με την Κίνα για την εξεύρεση λύσης.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό