29.1 C
Athens
Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024

Η Κίνα διαθέτει 47 δισ. δολάρια για να ενισχύσει τη βιομηχανία τσιπ

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Κίνα ίδρυσε ένα νέο επενδυτικό ταμείο για να ενισχύσει τη βιομηχανία ημιαγωγών της, σύμφωνα με επίσημα έγγραφα.

Το κινεζικό υπουργείο Οικονομικών και έξι μεγάλες τράπεζες είναι βασικοί επενδυτές στο ταμείο, το οποίο διέθεσε 344 δισεκατομμύρια CNY (πάνω από 47 δισεκατομμύρια δολάρια) για εξοπλισμό κατασκευής chip, αποκάλυψε το Reuters.

Αυτή είναι η τρίτη φάση του China Integrated Circuit Investment Fund, το οποίο ιδρύθηκε επίσημα την Παρασκευή 24 Μαΐου. Είναι το μεγαλύτερο ταμείο από το 2014 και είναι γνωστό τοπικά ως το “Big Fund”.

Σύμφωνα με την Tianyancha, έναν οργανισμό βάσης δεδομένων πληροφοριών κινεζικών εταιρειών, το υπουργείο Οικονομικών είναι ο βασικός επενδυτής με μερίδιο 17% και καταβεβλημένο κεφάλαιο 60 δισεκατομμυρίων CNY.

Ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος είναι η China Development Bank Capital, με μερίδιο 10,5%. Πέντε ακόμη τράπεζες, κάθε μία από τις οποίες συνεισφέρει περίπου το 6% του συνολικού κεφαλαίου, είναι η Commercial Bank of China, η China Construction Bank, η Agricultural Bank of China, η Bank of China και η Bank of Communications.

Το Big Fund έχει ήδη χρηματοδοτήσει το SMIC και το Hua Hong Semiconductor, δύο από τα μεγαλύτερα χυτήρια τσιπ της Κίνας. Η δέσμευση εκατοντάδων δισεκατομμυρίων γιουάν είναι ένα σημάδι της προσπάθειας της ασιατικής χώρας να επιτύχει αυτάρκεια στον τομέα των προηγμένων τσιπ, τον οποίο στοχεύουν και πάλι οι Ηνωμένες Πολιτείες μέσω μέτρων ελέγχου των εξαγωγών.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό