25.3 C
Athens
Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου, 2024

Η Κίνα αντεπιτίθεται και ο πρώτος στόχος είναι το… brandy

Ειδήσεις Ελλάδα

Ήταν λογικό και αναμενόμενο να υπάρξει κάποιου είδους αντίδραση από την πλευρά της Κίνας για τους δασμούς που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα που προέρχονται από εκεί. Όταν αποφασίζεις να επιβαρύνεις ένα προϊόν με δασμούς που αγγίζουν το 45% δεν μπορείς να περιμένεις ότι η πλευρά που πλήττεται θα δεχθεί αδιαμαρτύρητα την τιμωρία, άσχετα αν πιστεύεις ότι η εν λόγω τιμωρία είναι δίκαιη. Η πρώτη… κανονιά λοιπόν ακούστηκε από την Κίνα που αποφάσισε να επιβάλει δασμούς “anti-dumping” στο μπράντι που εισάγεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο εν λόγω δασμός κυμαίνεται από το 30.6 έως το 39% και σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας η κίνηση αυτή αποσκοπεί στην προστασία του εγχώριου προϊόντος που μία έρευνα βρήκε ότι “απειλείται με σημαντικές ζημιές” από το αντίστοιχο ευρωπαϊκό.
Να σημειώσουμε ότι οι εισαγωγές brandy άγγιξαν τα 1.8-1.9 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023 και δεν προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι το 99% εξ αυτών προέρχονταν από την Γαλλία. Μία Γαλλία που ψήφισε υπέρ της επιβολής δασμών στα κινέζικα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα και προφανώς θα πρέπει να πληρώσει για την στάση της. Με τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο (βλ. Hennessy, Remy Martin κ.ά.) να βλέπουν ήδη τις μετοχές τους να χάνουν αξία έχουν κινητοποιηθεί απευθυνόμενες στις γαλλικές αρχές, οι οποίες μέσω της υπουργού Εμπορίου, Sophie Primas, δήλωσαν ότι ο δασμός anti-dumping “μοιάζει να είναι ένα ανταποδοτικό μέτρο” που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως κάτι άλλο πέρα από “απαράδεκτο” ενώ σε συνεργασία με την Ε.Ε. θα προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Το μπράντι (ή η Γαλλία, όπως θέλεις να το δεις) ήταν ο πρώτος στόχος αλλά σίγουρα δεν θα είναι ο τελευταίος καθώς οι κινέζικες αρχές “τρέχουν” έρευνες τόσο στις εισαγωγές χοιρινού όσο και σε αυτές γαλακτοκομικών προϊόντων από την Ευρώπη. Οι έρευνες αυτές δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα αλλά η Κίνα δηλώνει με νόημα ότι είναι διατεθειμένη “να προστατεύσει πλήρως τα δικαιώματα των εμπλεκόμενων και να πάρει αντικειμενικές και δίκαιες αποφάσεις βάσει των αποτελεσμάτων των ερευνών”. Παράλληλα, εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξήσει δραστικά τους δασμούς που αφορούν σε εισαγόμενα θερμικά αυτοκίνητα μεγάλου κυλινδρισμού, στοχεύοντας περισσότερο στην Ιταλία και την Γερμανία, παρότι η τελευταία πήρε αρνητική θέση στην πρόσφατη ψηφοφορία, για να προστατέψει και πάλι “τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των κινέζικων βιομηχανιών και εταιριών”. Αυτό ακριβώς ήταν που φοβόντουσαν όλοι εκείνοι που ήταν κατά της αύξησης των δασμών στα κινέζικα EV. Ένας μικρός εμπορικός πόλεμος που αν οι χειρισμοί των δύο πλευρών από αυτό το σημείο και έπειτα δεν είναι εξαιρετικά λεπτοί και προσεκτικοί, μπορεί να ξεφύγει από τον όποιο έλεγχο.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό