27.5 C
Athens
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024

Η Κάμαλα Χάρις διαθέτει το «πακέτο» που χρειάζεται για να κερδίσει τον Τραμπ;

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο δρόμος για την Αμερικανίδα Αντιπρόεδρο, Κάμαλα Χάρις, για το χρίσμα των Δημοκρατικών στον δρόμο για την προεδρία ξεκαθαρίζει. Το φαβορί των Δημοκρατικών όμως έχει τη μεγαλύτερη πρόκληση μπροστά της: η πιθανότητα να επικρατήσει στις Αμερικανικές εκλογές ο αντίπαλός της με το Ρεπουμπλικανικό κόμμα και τέως πρόεδρος της χώρας, Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, η κ. Χάρις βρίσκεται ελαφρώς πίσω από τον Τραμπ. Μετά την ανακοίνωση ότι ο Μπάιντεν αποσύρεται από την κούρσα για τις εκλογές, το Δημοκρατικό κόμμα βρίσκει πάλι τα πατήματα και την ενέργεια του και βάζει πλώρη να επανεκκινήσει την καμπάνια με έναν αέρα ανανέωσης. Άλλωστε, η Κάμαλα Χάρις χαίρει της εκτίμησης κορυφαίων στελεχών του Δημοκρατικού κόμματος όπως η Νάνσι Πελόζι αλλά και του Χόλιγουντ, σημαντικός παράγοντας στην κοινή γνώμη.

Η κύρια πρόκληση – και ευκαιρία – της νυν Αντιπροέδρου θα είναι να αξιοποιήσει την αποστροφή στο πρόσωπο του Τραμπ από τον κόσμο, να προσελκύσει κεντρώους ψηφοφόρους σε κομβικές πολιτείες και να ενεργοποιήσει τη βάση των Δημοκρατικών, η οποία τις τελευταίες εβδομάδες βρισκόταν σε απόλυτη απόγνωση.

Η ολική επανεκκίνηση

Δεν είναι τυχαίο ότι από τη στιγμή που η Κάμαλα Χάρις παρουσιάστηκε ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί για να διαδεχθεί τον Τζο Μπάιντεν, εντός μόλις 24 ωρών κατάφερε να συγκεντρώσει το ποσό των 81 εκατομμυρίων δολαρίων από δωρεές για να ενισχύσει την προεκλογική της καμπάνια. Αυτή η ανανεωμένη αίσθηση του δημοκρατικού προεδρικού ενθουσιασμού συνοδεύεται από ένα σύμβολο του δολαρίου. Αυτό αποτελεί ρεκόρ για οποιονδήποτε άλλο υποψήφιο στην ιστορία των Αμερικανικών εκλογών. Αυτό, μαζί με τα σχεδόν 100 εκατομμύρια δολάρια που «κληρονομεί» από τα ταμεία που είχαν ήδη συγκεντρώσει το προηγούμενο διάστημα της επιτρέπει να έχει μια σταθερή οικονομική βάση για τη συνέχεια.

Εάν καταφέρει να εκλεγεί υποψήφια στο Συνέδριο των Δημοκρατικών, θα έχουν άλλον έναν βασικό άσσο στο μανίκι το οποίο θα πρέπει να παίξουν σωστά. Αυτό είναι το ζήτημα της ηλικίας καθώς η Κάμαλα Χάρις είναι σαφώς νεότερη από τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό της. Η Κάμαλα Χάρις είναι μόλις 58 ετών εν αντιθέσει με τον Τραμπ που είναι 78 και αν εκλεγεί θα αποτελεί τον γηραιότερο, εκλεγμένο, πρόεδρο στην ιστορία των ΗΠΑ.

Για πολλούς μήνες, το επιτελείο του Τραμπ «χτυπούσε» τους Δημοκρατικούς και ιδιαίτερα τον υποψήφιο Τζο Μπάιντεν για την αδυναμία του να ανταπεξέλθει σε απλά ζητήματα, για τα lapsus που έκανε στηριζόμενοι στο γεγονός ότι ήταν αρκετά μεγάλος ηλικιακά. Αυτό επηρέασε αρκετά την κρίση πολλών Αμερικανών ψηφοφόρων οι οποίοι προβληματίστηκαν για αντοχές του νυν προέδρου τους.

Η κ. Χάρις θεωρείται ακτιβίστρια και οι Δημοκρατικοί στηρίζονται στην υποψηφιότητά της καθώς θα μπορέσει να λάβει ψήφους από διάφορες δεξαμενές όπως Αφροαμερικανοί ψηφοφόροι, οι οποίοι σύμφωνα με δημοσκοπήσεις είχαν απομακρυνθεί από τον Μπάιντεν τους τελευταίους μήνες. Εάν μπορέσει να το συνδυάσει με περισσότερη υποστήριξη από άλλες μειονότητες και νεότερους ψηφοφόρους –τον νικητήριο συνασπισμό του Μπαράκ Ομπάμα από το 2008 και το 2012– θα μπορούσε να τη βοηθήσει να κερδίσει έδαφος έναντι του Τραμπ στις λίγες πολιτείες που θα κρίνουν τις φετινές εκλογές.

Το επαγγελματικό της υπόβαθρό της ως εισαγγελέας στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια της ανοίγει ένα άλλο χαρτοφυλάκιο που απασχολεί έντονα τις ΗΠΑ το τελευταίο διάστημα και αυτό δεν είναι άλλο από την ραγδαία αυξανόμενη εγκληματικότητα στη χώρα.

Επιπρόσθετα, η Χάρις έχει ασχοληθεί στενά με το ζήτημα της άμβλωσης, ένα θέμα που έχει αποδειχθεί ως ένα από τα ισχυρότερα ζητήματα για την παρακίνηση της δημοκρατικής βάσης στις πρόσφατες εκλογές. Ο κ. Μπάιντεν, αντίθετα, συχνά φαινόταν απρόθυμος να στηρίξει το θέμα. «Νομίζω ότι υπενθυμίζει στις περιθωριοποιημένες γυναίκες σε όλη τη χώρα τι διακυβεύεται με τα αναπαραγωγικά δικαιώματα», είπε στο podcast του BBC στο Americast ο πρώην βουλευτής της Νέας Υόρκης, Steve Israel, επικεφαλής της Επιτροπής Εκστρατείας του Δημοκρατικού Κογκρέσου. «Έχουμε καθιερώσει μια θεμελιώδη επαναφορά στην εκστρατεία».

Τα τρωτά σημεία της Χάρις

Ωστόσο, οι Δημοκρατικοί ανησυχούν για ένα ζήτημα ως προς την υποψηφιότητα Χάρις και αυτό είναι η στάση της ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπάιντεν. Τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησής ανέλαβε να αντιμετωπίσει τις βαθύτερες αιτίες της μεταναστευτικής κρίσης στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού. Ορισμένα λάθη και λανθασμένες δηλώσεις – συμπεριλαμβανομένης μιας συνέντευξης τον Ιούνιο του 2021 με τον παρουσιαστή του NBC News, Λέστερ Χολτ – κατέστρεψαν τη θέση της και την οδήγησαν σε συντηρητικές επιθέσεις.

Οι Ρεπουμπλικάνοι την καταδικάζουν ήδη ως τον «τσάρο των συνόρων», προσπαθώντας να την κάνουν το πρόσωπο αυτού που οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι είναι οι αντιδημοφιλείς μεταναστευτικές πολιτικές της κυβέρνησης Μπάιντεν. «Η μετανάστευση είναι ένα χαλαρό ζήτημα για τους Δημοκρατικούς», είπε ο κ. Israel. «Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα για τους ψηφοφόρους που ζουν σε αυτές τις πολιτείες, δίκαια ή άδικα. Πιστεύουν ότι το μεταναστευτικό μας σύστημα δεν είναι αρκετά ισχυρό».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό