18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Η ιστορία μιας «Καρακάξας» – Αγορά

Ειδήσεις Ελλάδα

Μια «Καρακάξα» από την Πάτρα γεμάτη αρώματα κατακτά τα ενημερωμένα εστιατόρια και τις κάβες ανά την Ελλάδα, κάνοντας τα πρώτα της βήματα και στο εξωτερικό με ιδιαίτερα θερμή έως σήμερα υποδοχή για την ξεχωριστή της επίγευση, η οποία την καθιστά μοναδική στο είδος της.

Πίσω από αυτό το διαλεχτό κρασί που είναι φτιαγμένο με γνώση και ενθουσιασμό, βρίσκεται μια οικογένεια με μακρά παράδοση στην υπόθεση «οίνος» και με διαδρομή που υπερβαίνει τα 75 έτη: η οικογένεια Κορδά. Η τρίτη γενιά αυτών των επίμονων οινοποιών και εμπόρων που συνέδεσαν το όνομά τους με την Άνω πόλη της Πάτρας, κατάφερε να κλείσει σε ένα μπουκάλι όλη τη γεύση, το άρωμα και το χρώμα της ελληνικής γης, για να μας συντροφεύσει στις στιγμές μας, μικρές και μεγάλες, αλλά και σε γιορτές που «απαιτούν» φίνες γεύσεις, όπως τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά.

Συνδυάζοντας την παράδοση με τις νέες καινοτόμες μεθόδους και τη γνώση με την εμπειρία, η οικογένεια Κορδά μας παρέδωσε ένα ιδιαίτερο κρασί, το οποίο δικαιώνει ένα πουλί λιγάκι… παρεξηγημένο και το εισάγει στο λεξιλόγιο των εραστών του καλού οίνου. Η «Καρακάξα» των αδελφών Κορδά, μια Μαλαγουζιά “ευαίσθητη’’ και «δύστροπη» ως ποικιλία που απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα και αποζημιώνει μόνο τους πολύ προσεκτικούς παραγωγούς, μπήκε στο μπουκάλι και κυκλοφόρησε για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 2019. Ήταν το αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς που έκαναν στο αμπέλι τους στην ορεινή Αιτωλοακαρνανία σε υψόμετρο 540 μέτρων, στον τόπο δηλαδή που γέννησε τη Μαλαγουζιά ως είδος στην Ελλάδα.

«Είχαμε βρει το αμπέλι, είχαμε δουλέψει πάρα πολύ προσεκτικά και όταν ωρίμασαν οι συνθήκες για να εμφιαλώσουμε το κρασί ήρθε και το μπουκάλι με τον ιδιαίτερο σχεδιασμό και η πρωτοποριακή ετικέτα με την τεχνοτροπία της βαφής» λέει ο κ. Δημοσθένης Κορδάς. Και το όνομα αυτής, Καρακάξα… Και ποιος δεν γνωρίζει ότι η καρακάξα τρώει το σταφύλι; Το νόστιμο σταφύλι! Γιατί είναι πανέξυπνη και γουστόζα.

Γι’ αυτό και, εδώ και δύο χρόνια, κερδίζει τις καρδιές και τους ουρανίσκους των Ελλήνων και όχι μόνο. «Ξέραμε τη στιγμή που το πήραμε στα χέρια μας ότι είχαμε ένα πάρα πολύ καλό κρασί. Τον πρώτο χρόνο πήγε πάρα πολύ καλά στην αγορά, ωστόσο ακολούθησε ο κορωνοϊός ο οποίος έθεσε εμπόδια στα ταξίδια που θέλαμε να κάνουμε για το προϊόν μας. Παρόλα αυτά στην Ελλάδα η «Καρακάξα» εξαπλώθηκε πάρα πολύ γρήγορα και πλέον παίρνουμε αισιόδοξα μηνύματα και από το εξωτερικό» αναφέρει ο κ. Κορδάς.

Η «Καρακάξα» που ξεχωρίζει

Η δυναμική της παραγωγής της «Καρακάξας» είναι 20.000 με 22.000 φιάλες ανά σοδειά. Τι την ξεχωρίζει από τις άλλες; «Η Μαλαγουζιά από τη φύση της είναι ένα ιδιαίτερα αρωματικό κρασί. Η δική μας, έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που τη διαφοροποιεί: το μικροκλίμα της περιοχής που μεγαλώνει και ωριμάζει το πρέμνο. Αν και είναι ορεινή στο είδος της, κάτι που σημαίνει υψηλές οξύτητες, η επίγευσή της είναι ελαφρώς γλυκιά με νότες μοσχάτου, σαν ένα κρασί απεριτίφ» λέει ο κ. Κορδάς.

Η «Καρακάξα» έχει μοναδικό άρωμα, που μαγεύει τις αισθήσεις και παραμένει στο άδειο ποτήρι αρκετή ώρα μετά, να τις προκαλεί ακόμη και εν τη… απουσία της. Οι διακρίσεις για την «Καρακάξα» ξεκίνησαν με την βράβευση της ετικέτας της η οποία έλαβε το 1ο βραβείο στην κατηγορία Εικονογράφησης Συσκευασίας για τα Ελληνικά Βραβεία Γραφιστικής και Εικονογράφησης (ΕΒΓΕ). Φέτος το εξαιρετικό αυτό κρασί διακρίθηκε στη ΔΕΘ λαμβάνοντας το χάλκινο βραβείο στην κατηγορία των οίνων. Όσο για το επόμενο βήμα; Η αγαπημένη «Καρακάξα» των αδελφών Κορδά αναμένεται να γίνει τριλογία: λευκό (το κρασί που ήδη απολαμβάνουμε) ροζέ και κόκκινο. Η διακίνηση γίνεται σε επιλεγμένες κάβες και εστιατόρια σε όλη την Ελλάδα και βέβαια στην Cava Cordas.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό