Home Αθλητικά Η ιστορία λέει ότι είναι η τελευταία φορά που βλέπουμε τη Βαλίεβα...

Η ιστορία λέει ότι είναι η τελευταία φορά που βλέπουμε τη Βαλίεβα σε Ολυμπιακούς

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι χθεσινές εικόνες της Καμίλα Βαλίεβα να ξεσπά σε κλάματα μετά από ένα καταστροφικό πρόγραμμα που την άφησε εκτός μεταλλίων μπορεί να είναι οι τελευταίες που θα έχουν οι θεατές των Ολυμπιακών Αγώνων από την ταλαντούχα Ρωσίδα αθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ.

 

Αν και μάλις 15 ετών η Βαλίεβα θα μπορούσε ήδη να βρίσκεται στη δύση της καριέρας της – και όχι εξαιτίας του σκανδάλου ντόπινγκ, όπως αναφέρει το CNBC. Το να πετύχει ακόμη μια δυναμική εμφάνιση στους Χειμερινούς Αγώνες της Ιταλίας το 2026 θα είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. Και τούτο γιατί στον άκρως ανταγωνιστικό κόσμο του ρωσικού πατινάζ τα ταλέντα διαδέχονται το ένα το άλλο με απίστευτη ταχύτητα. Είναι χαρακτηριστικό πως καμία από τις αθλήτριες που εκπροσωπούν τη χώρα στους Αγώνες του Πεκίνου αυτές τις ημέρες δεν είχε λάβει μέρος σε παλαιότερους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. 

 

Το σύγχρονο καλλιτεχνικό πατινάζ ευνοεί συχνά τους ελαφρύτερους αθλητές με τη μέγιστη δύναμη. Και σε αυτό ακόμη και μία έφηβη δυσκολεύεται να κρατήσει προβάδισμα έναντι των νεότερων ανταγωνιστριών.

 

«Είναι ένας μύλος. Είναι ένα σύστημα όπου βάζεις πολλά στοιχεία στην αρχή και μετά γίνεται ένας δαρβινιστικός εφιάλτης με την επιβίωση του ισχυρότερου», λέει στο CNBC ο καθηγητής Peter Donnelly, διευθυντής του Κέντρου Αθλητικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου του Τορόντο. «Νομίζω ότι είναι απίθανο» η Βαλίεβα να γίνει και πάλι Ολυμπιονίκης, «ειδικά με το ψυχικό τραύμα που πέρασε τις τελευταίες μέρες», πρόσθεσε ο Donelly. 

Aυτό βεβαίως δεν αφορά μόνο τη Βαλίεβα. Είναι μέγιστη πρόκληση για οποιαδήποτε από τις τρεις κορυφαίες γυναίκες της Ρωσίας στο Πεκίνο να επιστρέψει για το 2026, καθώς το προπονητικό τιμ έχει ήδη εντοπίσει τους ανερχόμενους αστέρες. Εξ αυτών και η Αντελίλα Πετρόζιαν, 14 ετών, που έχει ήδη εντυπωσιάσει σε διεθνείς αγώνες τους κριτές.

Πέρα από τις σωματικές προκλήσεις  είναι και το ψυχικό τίμημα που πληρώνουν αυτές οι αθλήτριες για να φτάσουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τα όσα πέρασε η Βαλίεβα μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου ντόπινγκ, αλλά και το πώς αντιμετωπίστηκε μετά την αποτυχία της στο ατομικό πρόγραμμα από την προπονήτριά της, είναι ενδεκτικά. Όταν η Βαλίεβα τελείωσε το πρόγραμμά της, αντί να την στηρίξει η προπονήτριά της, της είπε: «Γιατί το άφησες; Εξήγησέ μου! Γιατί σταμάτησες να μάχεσαι; Γιατί μπορείς να μου πεις;».

«Αυτή είναι μια στιγμή που πραγματικά πρέπει να πεις – αχ το καημένο παιδί», έγραψε στο Twitter η πρώην Ολυμπιονίκης των ΗΠΑ Άσλεϊ Βάγκνερ, λίγες στιγμές μετά τη συντριβή της Βαλίεβα στο Πεκίνο. «Δεν έπρεπε να την έχουν βάλει ποτέ σε αυτή τη θέση. Δεν έπρεπε να έχει βγει στον πάγο. Δεν θα έπρεπε να τη βάλουν σε μια θέση όπου έγινε το πρόσωπο ενός προβλήματος μεγαλύτερου από αυτήν».

Από την πλευρά του και ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, είπε: «Ενοχλήθηκα πολύ με αυτά που είδα από την τηλεόραση. Είδα την πίεση που έχει ασκηθεί πάνω της, πίεση που είναι πέρα από την φαντασία μου. Είναι ένα 15χρονο κορίτσι και το να την βλέπουμε να ταλαιπωρείται στον πάγο ενώ προσπαθεί να τελειώσει το πρόγραμμά της είναι ανατριχιαστικό. Το έβλεπες στη γλώσσα του σώματός της ότι ήταν στρεσαρισμένη. Ίσως έπρεπε να μην αγωνιστεί και να αφήσει πίσω της όλη αυτή την ιστορία».

Δεν απέφυγε δε να σχολιάσει και τη συμπεριφορά της προπονήτριας. «Το πώς αντιμετωπίζεις αθλητές 15 ετών με ψυχολογική πίεση, θέλει προσοχή. Το μόνο που εύχομαι στην Καμίλα είναι να έχει την υποστήριξη της οικογένειάς της και των φίλων της και όσους την βοηθούν σε αυτή την δύσκολη κατάσταση». 

naftemporiki.gr 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Exit mobile version