20.5 C
Athens
Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου, 2024

Η Ιορδανία λέει στο Ιράν ότι δεν θα επιτρέψει την «παραβίαση» του εναέριου χώρου της

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών Αϊμάν Σαφάντι είπε σήμερα στον Ιρανό ομόλογό του που επισκέπτεται το Αμάν ότι η χώρα του δεν θα επιτρέψει σε καμία πλευρά να «παραβιάσει» τον εναέριο χώρο της, στο φόντο της κλιμάκωσης ανάμεσα στο Ιράν και το Ισραήλ.

Η Ιορδανία «δεν θα είναι πεδίο μάχης για οποιονδήποτε και δεν θα επιτρέψει σε καμία πλευρά να παραβιάσει την κυριαρχία και τον εναέριο χώρο της ή να απειλήσει την ασφάλεια των πολιτών της», είπε ο Σαφάντι ενώπιον του επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Αμπάς Αραγτσί.

Το Ιράν εξαπέλυσε την 1η Οκτωβρίου κάπου 200 πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, μεταξύ των οποίων πολλούς υπερηχητικούς πυραύλους για πρώτη φορά. Το Ισραήλ έχει ορκιστεί να κάνει την Τεχεράνη να πληρώσει το τίμημα για την επίθεσή της.

Το Ιράν παρουσίασε τα πλήγματα αυτά ως αντίποινα για τη δολοφονία τον Ιούλιο στην Τεχεράνη του ηγέτη της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, που αποδίδεται στο Ισραήλ,και για εκείνην του Χασάν Νασράλα, επικεφαλής της φιλοϊρανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου, που σκοτώθηκε σε ισραηλινό πλήγμα στις 27 Σεπτεμβρίου κοντά στη Βηρυτό.

Μετά την ιρανική επίθεση της 1ης Οκτωβρίου, η Ιορδανία είχε κλείσει τον εναέριο χώρο της, ενώ η Πολεμική Αεροπορία και η αντιαεροπορική άμυνά της αναχαίτισαν πυραύλους και τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drones) μετά την είσοδό τους στον ιορδανικό εναέριο χώρο.

Το ιορδανικό υπουργείο Εσωτερικών είχε δηλώσει επίσης πως πολίτες είχαν τραυματιστεί ελαφρά από την πτώση θραυσμάτων.

: ΑΜΠΕ

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό