18.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Η ΙΒΜ κατασκεύασε το πρώτο chip στα 2nm!

Ειδήσεις Ελλάδα

Του Θάνου Παλάγκα

Όταν μιλάμε για smartphones, η ΙΒΜ δεν είναι η πρώτη εταιρία που μας έρχεται στο μυαλό. Όμως η εταιρία ανακοίνωσε ότι έχει κατασκευάσει το πρώτο chip στον κόσμο στα 2nm, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία Gate-All-Around (GAA). Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να χωρέσει 50 δισεκατομμύρια τρανζίστορ σε μια επιφάνεια όσο ένα ανθρώπινο νύχι.

Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, προς το παρόν τα chip Α14 Bionic και SD 888, χρησιμοποιούν την τεχνολογία 5nm, όπου σε επιφάνεια 1 τετραγωνικού χιλιοστού, μπορούν να χωρέσουν 134 εκ. τρανζίστορ στον Α14, ενώ στον Α13 ο αριθμός αυτός ήταν 90 εκατομμύρια. Ο πραγματικός αριθμός τρανζίστορ στον Α14 είναι 11.8 δισεκατομμύρια, σε σχέση με τα 8.5 δις του Α13 Bionic.

Φυσικά, όσο περισσότερα τρανζίστορ υπάρχουν σε μια επιφάνεια, τόσο πιο ισχυρό και αποδοτικό ενεργειακά γίνεται ένα chip. Η μετάβαση από τα 7nm (Α11 Bionic, SD865), στα 2nm της ΙΒΜ, οι επιδόσεις αυξάνονται κατά 45% χρησιμοποιώντας την ίδια ισχύ, ή αν κρατήσουμε τις ίδιες επιδόσεις εξοικονομούμε το 75% της ενέργειας.

Για να καταφέρει η ΙΒΜ να στριμώξει τόσα πολλά τρανζίστορ μέσα σε ένα chip χρησιμοποιεί την τεχνολογία Extreme Ultraviolet Lithography, η οποία μπορεί να παράγει γραμμές μικρότερες και από το ορατό φως. Έτσι «τυπώνεται» το κύκλωμα πάνω στο πυρίτιο. Η εταιρία λέει ότι η τεχνολογία των 2nm μπορεί να κάνει εκπληκτικά πράγματα, ειδικά στον τομέα της μπαταρίας στα κινητά. Ισχυρίζεται ότι μπορεί να τετραπλασιάσει την διάρκεια ζωής της μπαταρίας σε σχέση με τα chip που είναι φτιαγμένα στα 7nm. (iphone 11, Galaxy S10, Google Pixel 5). Αυτό σημαίνει ότι μπορεί μια συσκευή να φορτίζεται μια φορά στις 4 μέρες, με μια μέση χρήση.

Δεν φαίνεται να φτάνουμε σύντομα στο τέλος του «νόμου του Μουρ», καθώς η ΙΒΜ αναζητά τρόπους ώστε να φτάσει στο 1nm, αλλά και ακόμα παραπέρα. Επίσης, δήλωσε ότι βρισκόμαστε ακόμα μακριά από το να χρησιμοποιηθεί εμπορικά η τεχνολογία των 2nm. Την επόμενη χρονιά η TSMC και η Samsung, αναμένονται να ξεκινήσουν την παραγωγή στην κλίμακα των 3nm.

Είναι σημαντικό ότι μια εταιρία σαν την ΙΒΜ κατάφερε κάτι τέτοιο, καθώς θα δώσει ώθηση στην παραγωγή των chip στην Αμερική. Είναι κάτι το οποίο επίσης θα βοηθήσει να σταματήσει η εξάρτηση από την Ασία, καθώς παγκόσμιοι κατασκευαστές είναι δέσμιοι των σχέσεων της Κίνας με τις άλλες χώρες.

Τέλος η εταιρία δήλωσε ότι η κατασκευή ενός chip σε κλίμακα των 2nm, έγινε χάρη στην πολύ σκληρή δουλειά του τμήματος R&D και μας δείχνει ότι είναι κάτι εφικτό, για το μέλλον των ολοκληρωμένων κυκλωμάτων και όπου αυτά χρησιμοποιούνται.

[via]

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό