21.1 C
Athens
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

Η Ιαπωνία ξεκίνησε την απομάκρυνση των ραδιενεργών υπολειμμάτων

Ειδήσεις Ελλάδα

Πάνω από μια δεκαετία μετά την πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα, άρχισε επιτέλους η ανάκτηση των υπολειμμάτων καυσίμων από τον εγκαταλελειμμένο πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε ανακοίνωσή της, η εταιρεία Tokyo Electric Power Company (TEPCO) δήλωσε ότι η ομάδα που διαχειρίζεται το έργο παροπλισμού της Φουκουσίμα ξεκίνησε μια δοκιμαστική διαδικασία εξαγωγής των εξαιρετικά ραδιενεργών υπολειμμάτων καυσίμων. Το νέο στάδιο του καθαρισμού της περιοχής της καταστροφής ξεκίνησε αφού συνδέθηκε μια σειρά από σωλήνες, επιτρέποντας την πρόσβαση στη Μονάδα 2 του σταθμού.

Η σύνδεση των σωλήνων είχε υποστεί αρκετές καθυστερήσεις τον Ιούλιο. Η TEPCO ανέφερε σε έκθεση για το περιστατικό ότι ένας από τους πέντε σωλήνες ώθησης, που χρησιμοποιούνται για την κίνηση του ρομπότ για τον καθαρισμό του εξαιρετικά ραδιενεργού υλικού, είχε προσωρινά τοποθετηθεί λάθος, καθώς οι εργαζόμενοι προσπαθούσαν να αποφύγουν την υπέρβαση του ημερήσιου ορίου ακτινοβολίας. Οι εργαζόμενοι αντιμετώπισαν ένα άλλο πρόβλημα όταν εγκατέστησαν έναν από τους σωλήνες σε λάθος σημείο.

Αυτές οι καθυστερήσεις ήταν απλώς οι τελευταίες σε ένα project που έχει τραβήξει σε μάκρος λόγω της εξαιρετικά επικίνδυνης και πολύπλοκης φύσης των εργασιών. Η απομάκρυνση των υπολειμμάτων καυσίμων υποτίθεται ότι θα ξεκινούσε αρχικά το 2021.

Αν και ο εξοπλισμός για να ξεκινήσει η απομάκρυνση των περίπου 880 τόνων πυρηνικών καυσίμων είναι πλέον στη θέση του, το πρώτο βήμα θα είναι μικρό. Το σχέδιο της TEPCO προβλέπει την αφαίρεση μόλις λίγων γραμμαρίων από τη Μονάδα 2, τα οποία στη συνέχεια θα σφραγιστούν και θα αποσταλούν στην Ιαπωνική Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας για ανάλυση.

«Θα συνεχίσουμε να επαγρυπνούμε και να δίνουμε προτεραιότητα στην ασφάλεια, καθώς στοχεύουμε στην ολοκλήρωση του παροπλισμού», ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωση της. Μόλις αρχίσει η απομάκρυνση των υπολειμμάτων καυσίμων στα σοβαρά, το τρέχον σχέδιο προβλέπει την αποθήκευσή τους μέσα σε μια ειδικά σχεδιασμένη μονάδα περιορισμού που θα κατασκευαστεί στο χώρο.

Τον περασμένο Μάιο, αξιωματούχοι παρουσίασαν ένα ρομπότ που έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει στην απομάκρυνση των λιωμένων καυσίμων. Το ρομπότ αναπτύσσεται σε μολυσμένες περιοχές μέσω σωλήνων, χρησιμοποιώντας τηλεσκοπικές λαβίδες για την απομάκρυνση μικρών ποσοτήτων ραδιενεργών υπολειμμάτων.

Η Μονάδα 2 είναι ο πρώτος από τους τρεις αντιδραστήρες της εγκατάστασης όπου διεξάγονται εργασίες καθαρισμού των καυσίμων. Η καταστροφή της 11ης Μαρτίου 2011 ξεκίνησε όταν ένας σεισμός 9,0 βαθμών χτύπησε τις ιαπωνικές ακτές, προκαλώντας τσουνάμι. Οι χειριστές του εργοστασίου έχασαν στη συνέχεια τη δυνατότητα ψύξης των τριών αντιδραστήρων, με αποτέλεσμα την υπερθέρμανση και το λιώσιμο των ράβδων καυσίμου ουρανίου. Το λιωμένο μέταλλο αργότερα ψύχθηκε και στερεοποιήθηκε εκ νέου.

Προς το παρόν, οι συνθήκες στη Μονάδα 1 εξακολουθούν να διερευνώνται. Ένα υποβρύχιο ρομπότ χρησιμοποιήθηκε για την εξέταση των υποβρύχιων τμημάτων της μονάδας και τέσσερα drones αναπτύχθηκαν για την εξέταση της περιοχής πάνω από το νερό. Χρησιμοποιώντας αυτές τις πληροφορίες, οι αρχές εξακολουθούν να καταστρώνουν το καλύτερο σχέδιο δράσης για την ανάκτηση των υπολειμμάτων καυσίμων που παραμένουν στην περιοχή του αντιδραστήρα.

Δύο άλλες μονάδες είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας την εποχή του σεισμού και του τσουνάμι του 2011 που προκάλεσαν τη μερική τήξη. Μια έκτη μονάδα είχε απενεργοποιηθεί, αλλά εξακολουθούσε να έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από έκρηξη. Το κόστος του καθαρισμού της περιοχής της Φουκουσίμα αναμένεται να φθάσει τουλάχιστον τα €12.6 δισεκατομμύρια, (2 τρισεκατομμύρια γεν), και θα χρειαστούν 30 έως 40 χρόνια για να ολοκληρωθεί.

[via]

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό