22.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η Θεσσαλονίκη σε λίγα χρόνια θα είναι άλλη πόλη

Ειδήσεις Ελλάδα

Για το έργο, που έχει γίνει και συνεχίζει να γίνεται στη Θεσσαλονίκη, μίλησε εν όψει της ΔΕΘ ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, τονίζοντας ότι η Θεσσαλονίκη σε λίγα χρόνια θα είναι άλλη πόλη.

Όπως σημείωσε στα Παραπολιτικά 90,1 FM «Εμείς έχουμε δεσμευτεί να μην εγκαινιάσουμε μουσαμάδες και μία διαφορά της δικής μας παράταξης με την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι εμείς όταν λέμε κάτι παρουσιάζουμε χρονοδιάγραμμα και παρουσιάζουμε και χρηματοδοτικό μοντέλο».

Ο Υπουργός Υποδομών και  Μεταφορών αναφέρθηκε στο Μετρό Θεσσαλονίκης, το οποίο αποτελεί εδώ και χρόνια μία κωμικοτραγική ιστορία στην ελληνική πραγματικότητα, επισημαίνοντας ότι τα χρονοδιαγράμματα εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό και από το γεγονός ότι κάθε τρεις και λίγο γινόταν μία προσφυγή.

Προστασία της αρχαίας κληρονομιάς

“Θα ήμασταν έτοιμοι το Φεβρουάριο με Μάρτιο του 2023, η προσφυγή όμως που έγινε για τα αρχαία της Βενιζέλου στο ΣτΕ μας καθυστέρησε ένα χρόνο”, σημείωσε και τόνισε ότι: “Πρέπει να αφήσουμε τη διχόνοια, τη μιζέρια και την πολιτική αντιπαράθεση, διότι εάν το Μετρό της Θεσσαλονίκης δεν είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του 2023- αρχές 2024, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πει: Παιδιά κοιτάξτε, πάρα πολύ απλά, έχετε μπει σε τρεις προγραμματικές περιόδους, μας κοροϊδεύετε. Δεν μας φέρνετε όλα τα ωραία λεφτά που έχετε πάρει πίσω;”

Υπογράμμισε δε ότι: “Και την αρχαία κληρονομιά πρέπει να προστατεύσουμε και να αναδείξουμε. Και πρέπει όμως και μπορούμε να έχουμε ένα σύγχρονο Μετρό στην πόλη που θέλουμε να αναδείξουμε στην πρωτεύουσα της περιοχής”.

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στην επανατοποθέτηση των αρχαίων που έχει ξεκινήσει στην Αγίας Σοφίας, η οποία δείχνει και τη διαδικασία που έχει αποφασιστεί και για το σταθμό Βενιζέλου. Σημείωσε ότι επανατοποθέτηση αρχαίων έχει γίνει και στην Αθήνα και στο εξωτερικό. «Μπορούμε να έχουμε και αρχαία και Μετρό. Το έργο προχωρά με ικανοποιητικούς ρυθμούς, με την εξαίρεση της Βενιζέλου, όπου είχαμε όλες αυτές τις προσφυγές, αλλά και εκεί θα προχωρήσουμε γρήγορα. Σιγά -σιγά οι πλατείες που ήταν γεμάτες λαμαρίνες αποδίδονται πίσω στους Θεσσαλονικείς. Το έργο έχει προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό, που γίνονται δοκιμαστικές λειτουργίες».

Σε λίγο καιρό 550 λεωφορεία τους δρόμους της Θεσσαλονίκης

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών αναφέρθηκε επίσης στην ανανέωση του στόλου λεωφορείων του ΟΑΣΘ κατά 95%. «Ο ΟΑΣΘ δεν έχει καμία σχέση με αυτό που ήταν ένα χρόνο πριν», δήλωσε, συγκρίνοντας όχι μόνο με το 2019 και την κατάσταση που παρέδωσε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και με τις επιδόσεις της Κυβέρνησης της ΝΔ πέρυσι.

Προανήγγειλε ότι σε λίγο καιρό θα κυκλοφορούν 550 λεωφορεία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης και αναφέρθηκε στη συνεργασία με τα ΚΤΕΛ και στο leasing.

Πάντα εχθρός του καλού είναι το καλύτερο

Ερωτηθείς για τυχόν παράπονα από τους βουλευτές και τα στελέχη της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Καραμανλής εκτίμησε ότι αναγνωρίζουν το πολύ σημαντικό έργο που γίνεται και πρόσθεσε: «Πάντα εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Στη ΝΔ έχουμε και μία τάση να αυτομαστιγωνόμαστε. Τα στελέχη και οι βουλευτές μας δίνουν ένα πολύ μεγάλο αγώνα για να προωθήσουν το κυβερνητικό έργο. Το πιο σημαντικό είναι ότι Θεσσαλονίκη μέρα με την ημέρα αλλάζει. Η Θεσσαλονίκη σε λίγα χρόνια δεν θα έχει καμία σχέση με τη σημερινή εικόνα, με το Μέτρο σε λειτουργία, περισσότερα λεωφορεία, ένα σύγχρονο αεροδρόμιο».

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε και στην προσπάθεια που γίνεται ημέρα με την ημέρα για την αναβάθμιση των αστικών συγκοινωνιών και στην Αθήνα, όπου σημείωσε ότι ο στόλος έχει αυξηθεί κατά 50%, δηλαδή πραγματοποιούνται 3.000 παραπάνω δρομολόγια ημερησίως. Επισήμανε ότι ιδίως στις πυκνοκατοικημένες συνοικίες του κέντρου της πρωτεύουσας τα λεωφορεία leasing έχουν αλλάξει την εικόνα και υπενθύμισε ότι μετά από πολλά χρόνια έγιναν 650 προσλήψεις.

Η κυβέρνηση σέβεται τα λεφτά των φορολογουμένων

Επισήμανε, τέλος  και το μεγάλο διαγωνισμό για την αγορά λεωφορείων, τονίζοντας ότι η Κυβέρνηση προχωρά με πολύ μεγάλη προσοχή σεβόμενη τα λεφτά των φορολογούμενων. «Δεν θα ακούσετε ποτέ από κανέναν Υπουργό της κυβέρνησης, πόσο μάλλον από εμένα, να εξαγγέλλουμε διαγωνισμούς χωρίς να έχουμε εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση. Διότι παλαιότερα είχε γίνει μία σπέκουλα για διαγωνισμούς, που βγήκαν στον αέρα, αλλά ποτέ δεν υπήρχαν τα χρήματα για να αγοράσουμε αυτά τα λεωφορεία. Σήμερα έχουμε βρει αυτά τα λεφτά και προχωράμε», υπογράμμισε.

Στο ερώτημα για πρόωρες εκλογές, ο κ. Καραμανλής υπενθύμισε ότι ο Πρωθυπουργός έχει αναφερθεί σε εξάντληση της τετραετίας και σχολίασε ότι και πέρυσι τέτοια εποχή γινόταν αυτή η συζήτηση.

Μικροκομματική λογική και εμπάθεια από την αξιωματική αντιπολίτευση

Κληθείς να σχολιάσει για τον ανασχηματισμό και τον κ. Αποστολάκη, είπε: «Μου έμεινε από αυτή την ιστορία η εμμονή της αξιωματικής αντιπολίτευσης να βλέπει τα πάντα με μικροκομματική λογική και με εμπάθεια. Νομίζω όμως ότι έχουμε πάει παρακάτω». Ενώ όσον αφορά στην υπουργοποίηση του Χρήστου Στυλιανίδη, δήλωσε ότι τον ενόχλησε «η πολιτική κριτική που διατυπώθηκε, λες και η Κύπρος δεν αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του Ελληνισμού. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα».

Κληθείς δε να σχολιάσει ότι ο κ. Στυλιανίδης είχε στο παρελθόν ταχθεί υπέρ του σχεδίου Ανάν και της συμφωνίας των Πρεσπών, ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο κ. Στυλιανίδης είχε χειριστεί ζητήματα κλιματικές αλλαγής και διαχείρισης κρίσεων και πρόσθεσε: «Ο κ. Μητσοτάκης, ο Πρωθυπουργός της χώρας, δεν τον επέλεξε για Υπουργό Εξωτερικών, τον επέλεξε για ένα πολύ συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό