24.5 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η ηλικία συνταξιοδότησης θα αυξηθεί κατά δύο έτη έως το 2050

Ειδήσεις Ελλάδα

Η ηλικία συνταξιοδότησης στην Πορτογαλία αναμένεται να αυξηθεί κατά δύο έτη έως το 2050, φθάνοντας τα 68,4 έτη, προβλέπει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στην έκθεση (Pensions at a Glance 2021) που δημοσίευσε την Τετάρτη.

Η έκθεση του ΟΟΣΑ προσθέτει ότι η Πορτογαλία είναι μία από τις επτά χώρες του ΟΟΣΑ, στις οποίες η ηλικία πρόσβασης στη συνταξιοδότηση αντιστοιχεί με την εξέλιξη του μέσου προσδόκιμου ζωής, όπως η Δανία, η Εσθονία, η Ελλάδα, η Φινλανδία, η Ιταλία και η Ολλανδία.

Σύμφωνα με το έγγραφο, στην Πορτογαλία, όπου η νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης αυξάνεται κατά τα δύο τρίτα της αύξησης του μέσου προσδόκιμου ζωής, η αύξηση θα είναι «περίπου δύο ετών» για όσους εισέρχονται στην αγορά εργασίας σε ηλικία 22 ετών και συνταξιοδοτούνται μετά από πλήρη σταδιοδρομία, χωρίς μείωση της σύνταξης.

Σύμφωνα με τον οργανισμό, η κανονική ηλικία συνταξιοδότησης στην Πορτογαλία θα αυξηθεί από 66,42 έτη το 2021 σε 67,5 έτη το 2035, φθάνοντας τα 68,37 έτη το 2050.

Οι εργαζόμενοι που σταματούν να εργάζονται λόγω ανεργίας θα πρέπει να συνταξιοδοτηθούν ένα χρόνο αργότερα από τους εργαζόμενους με πλήρη σταδιοδρομία για να αποφύγουν τις περικοπές των συντάξεων.

Αν και η σύνδεση της ηλικίας συνταξιοδότησης με το μέσο προσδόκιμο ζωής καθιστά τα συνταξιοδοτικά συστήματα πιο ισχυρά, το μέτρο είναι ανεπαρκές, αναφέρει ο ΟΟΣΑ, κυρίως λαμβάνοντας υπόψη ότι η μείωση του μέσου προσδόκιμου ζωής δεν θεωρείται πλέον ως «θεωρητικό σενάριο» λόγω της θνησιμότητας που σχετίζεται με την πανδημία COVID-19, αποτέλεσμα που θα είναι ορατό μόνο το 2022.

Λαμβάνοντας υπόψη τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε η Statistics Portugal (INE) που δείχνουν πρωτοφανή μείωση του μέσου προσδόκιμου ζωής στα 65 έτη, η ηλικία συνταξιοδότησης στην Πορτογαλία αναμένεται να μειωθεί στα 66 έτη και τέσσερις μήνες το 2023, αφού φθάσει τα 66 έτη και τους επτά μήνες το 2022.

Η γήρανση του πληθυσμού έχει επιταχυνθεί την τελευταία δεκαετία, επηρεάζοντας τις συντάξεις και χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία «θα αντιμετωπίσουν οξείες δημογραφικές προκλήσεις» που θα επηρεάσουν την επάρκεια της αξίας των συντάξεων και της οικονομικής βιωσιμότητας ή και των δύο, προειδοποιεί ο ΟΟΣΑ.

: euractiv.gr

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google Newsκαι μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό