24.5 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η Ευρώπη πρέπει να σκεφτεί σαν τις ΗΠΑ στον τομέα της ασφάλειας

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ενισχύσει τις πολιτικές άμυνας και ασφάλειας καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες υποχωρούν από την περιοχή, σύμφωνα με τον πρώην αντιγκελάριο της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Η ΕΕ βρίσκεται σε «ασκήσεις ηρεμίας» μετά την αποχώρηση των αμερικανικών και συμμαχικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν τον Αύγουστο. Λίγο αργότερα, η Αυστραλία ακύρωσε τη συμφωνία υποβρυχίων με τη Γαλλία τον Σεπτέμβριο και αντ’ αυτού ανακοίνωσε συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Γάλλοι και αξιωματούχοι της ΕΕ περιέγραψαν αυτή τη συμφωνία ως «μαχαίρι στην πλάτη».

Οι εντάσεις μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ προκάλεσαν εκκλήσεις εντός της ΕΕ για μια ισχυρότερη αμυντική πολιτική, πολιτική λιγότερο εξαρτημένη από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Η Ευρώπη πρέπει να μάθει να σκέφτεται στρατηγικά», δήλωσε στο CNBC ο Σίγκμαρ Γκάμπριελ, πρώην αντιγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας. «Δεν χρειαζόταν να το κάνουμε στο παρελθόν καθώς αυτή τη δουλειά την είχαν κάνει οι Βρετανοί, λίγο οι Γάλλοι αλλά κυρίως οι Αμερικανοί. Αυτό πρέπει τώρα να μάθουμε να κάνουμε μόνοι μας ».

Η ΕΕ είναι μια ομάδα 27 εθνών, όπου οι εξουσίες κατανέμονται σε εθνικό και ευρύτερο επίπεδο ΕΕ. Όσον αφορά την ασφάλεια και την άμυνα – όπως ακριβώς για την υγεία και τη δημοσιονομική πολιτική – οι αποφάσεις εξακολουθούν να λαμβάνονται από τις εθνικές κυβερνήσεις.

«Δεν έχει επιστρέψει η παλιά Αμερική»

«Οι Ευρωπαίοι ούτως ή άλλως πρέπει να μάθουν ότι το σύνθημα του Τζο Μπάιντεν «Η Αμερική επέστρεψε» δεν σημαίνει ότι η παλιά Αμερική επέστρεψε, η οποία εκπροσωπεί το διεθνές ευρωπαϊκό ενδιαφέρον για περισσότερα από 70 χρόνια», είπε ο Γκάμπριελ.

Η κυβέρνηση του Μπάιντεν έχει επικεντρωθεί ιδιαίτερα στην Κίνα όταν πρόκειται για εξωτερική πολιτική. Οι δηλώσεις σε επίπεδο G-7 και ΝΑΤΟ το έχουν αποδείξει.

«Οι ΗΠΑ θέλουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην άμυνα των δημοκρατιών ενάντια στην εμφάνιση αυταρχικών καθεστώτων, αλλά θα είναι πολύ πιο συγκεντρωμένες στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού και η διατλαντική συμμαχία θα έχει πολλά πράγματα να ενδιαφέρει-αλλά το μικρότερο από αυτά όλα είναι ο Ατλαντικός », πρόσθεσε.

Αυτή η γεωπολιτική επανατοποθέτηση των Ηνωμένων Πολιτειών, ωστόσο, ανοίγει ευκαιρίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση να ενισχύσει το ρόλο της αλλού.

«Η Ευρώπη πρέπει να σκεφτεί πώς θα γεμίσει το κενό τώρα που οι ΗΠΑ αφήνουν πίσω στη νότια Μεσόγειο Θάλασσα, στη βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή. Αυτή τη στιγμή στο κενό εισέρχονται μόνο αυταρχικές χώρες, η Τουρκία, η Ρωσία, το Ιράν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα – ακόμη και η Κίνα, όλες θέλουν να εξαπλώσουν την επιρροή τους στην περιοχή. Οι μόνοι που δεν έχουν πολλά να πουν είναι οι Ευρωπαίοι », είπε ο Γκάμπριελ.

Ο κ. Γκάμπριελ πιστεύει ότι η ΕΕ δεν χρειάζεται να γίνει στρατιωτικά ενεργή, αλλά χρειάζεται «μια κοινή πολιτική ασφάλειας και άμυνας».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το CNBC

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό