16.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Η ευρωπαϊκή ανοχή προς την Τουρκία βαίνει μειούμενη- Αύριο οι υπογραφές με τη Βρετανία

Ειδήσεις Ελλάδα

Στις ευρωτουρκικές σχέσεις αλλά και στις δύο πρόσφατες συμφωνίες με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, αναφέρθηκε σε συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Όπως γνωστοποίησε ο κ. Δένδιας αύριο αναμένεται να υπογραφεί η διμερής συμφωνία συνεργασίας με την Βρετανία.

Η συμφωνία καλύπτει έναν μεγάλο αριθμό τομέων, συμπεριλαμβανομένης της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής, ωστόσο, δεν είναι αμιγώς αμυντική, όπως οι συμφωνίες με τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. «Αποτελεί Συμφωνία -Πλαίσιο, η οποία θα επιτρέψει την εμβάθυνση των σχέσεων μας με μια χώρα, με την οποία μας συνδέουν παραδοσιακοί δεσμοί φιλίας αιώνων», εξήγησε.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος Κυριακής, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε επίσης στην τουρκική προκλητικότητα. «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του περασμένου Μαρτίου ήταν σαφές: Εφόσον υπάρξει υποτροπή στην τουρκική συμπεριφορά, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να λάβει μέτρα, τα οποία θα υποδηλώνουν ότι η συμπεριφορά αυτή δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Λαμβάνοντας υπόψη τις τουρκικές ενέργειες στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, αλλά και τις πρόσφατες προκλήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ελλάδας και της Κύπρου, οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με προτροπή του ίδιου του Ύπατου Εκπροσώπου κ. Μπορέλ, αποφάσισαν να εξετάσουν σχετικά μέτρα στο άμεσο μέλλον», σημείωσε ο κ. Δένδιας.

Όπως είπε, την πρόταση για μέτρα στήριξαν ακόμη και χώρες που, μέχρι τώρα, τηρούσαν σιγήν ιχθύος ενώ χώρες που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν αντίθετες, παρέμειναν σιωπηλές.

«Είναι πλέον φανερό ότι η ανοχή από τις Ευρωπαϊκές χώρες προς την τουρκική προκλητικότητα βαίνει μειούμενη», είπε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο στόχος της επιβολής νέων μέτρων δεν είναι να βλάψουν την Τουρκία, ούτε βεβαίως την τουρκική κοινωνία, αλλά να δοθεί «ένα σαφές μήνυμα ότι η παρούσα τουρκική συμπεριφορά, η οποία πλέον ξεφεύγει της κοινής λογικής, είναι απαράδεκτη και καταδικαστέα». 

Αναφερόμενος στις αμυντικές συμφωνίες  με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι θωρακίζουν περαιτέρω την χώρα από εξωτερικές απειλές, από όπου και εάν προέρχονται, ωστόσο, δεν στρέφονται εναντίον οιουδήποτε. «Είναι καθαρά αμυντικής φύσης», προσθέτοντας ότι για το λόγο αυτό προκαλεί εντύπωση η ιδιαίτερα έντονη αντίδραση της Τουρκίας, «η οποία τις τελευταίες εβδομάδες έχει κλιμακώσει την προκλητική ρητορική εναντίον της χώρας μας. Η ρητορική αυτή είναι τόσο απαράδεκτη όσο και αδικαιολόγητη. Εκτός και εάν η Τουρκία βλέπει εαυτόν ως οιονεί επιτιθέμενο», είπε. 

Σύμφωνα με τον ίδιο οι δύο συμφωνίες:

αποτελούν σημαντικές ψηφίδες στην ευρύτερη προσπάθεια που καταβάλλουμε για την εμπέδωση της ασφάλειας και της σταθερότητας τόσο για τη χώρα μας, όσο και για την ευρύτερη περιοχή, στη βάση πάντα του διεθνούς δικαίου.  αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα, πέρα από το γεγονός ότι ασπάζεται τις ίδιες αξίες, διαδραματίζει σημαντικό σταθεροποιητικό, και ηγετικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή. Όπως είπε, οι μεγαλύτερες στρατιωτικές Δυνάμεις στη Δύση, πυρηνικές δυνάμεις και μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, δεν αποφάσισαν, ξαφνικά, ελαφρά τη καρδία, να επενδύσουν στην προστασία και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας, λαμβάνοντας υπόψη τους και το ενδεχόμενο εμπλοκής με την, επίσης Νατοϊκή Σύμμαχο, Τουρκία. 

Σχολίαζοντας  το γεγονός ότι οι ΗΠΑ επέλεξαν να αναβαθμίσουν την παρουσία τους στην Ελλάδα και μάλιστα σε μια περίοδο που το στρατηγικό ενδιαφέρον τους στρέφεται περισσότερο προς άλλες περιοχές, πέραν της Ευρώπης, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα αποτελεί την εξαίρεση στον κανόνα που θέλει τις ΗΠΑ να αποσύρονται από την Ευρώπη. «Τη στιγμή που  άλλες Ευρωπαϊκές χώρες είναι διατεθειμένες να πληρώσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να σταθμεύσουν δυνάμεις στο έδαφος τους, οι ΗΠΑ αποφασίζουν να επενδύσουν, τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά, στην Ελλάδα. Σε περιοχές ειδικού ενδιαφέροντος για εμάς, όπως η Θράκη και η Κρήτη, και τούτο ανεξαρτήτως της τουρκικής αντίδρασης», πρόσθεσε. Όπως είπε, οι ΗΠΑ, για πρώτη φορά στα χρονικά, πήγαν ένα βήμα παραπέρα, κάνοντας ρητή αναφορά στην προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στη βάση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. 

Όσον αφορά τη συζήτηση για την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία, ο κ. Δένδιας υποστήριξε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθεί μια ευρωπαϊκή αυτόνομη αμυντική ταυτότητα, ενταγμένη στο ευρω-ατλαντικό πλαίσιο.

«Η Ευρώπη θα κληθεί στο σύντομο μέλλον να διαχειριστεί κρίσεις ασφαλείας στον άμεσο περίγυρό της, κρίσεις στις οποίες δεν μπορούμε να προεξοφλήσουμε την άμεση εμπλοκή των ΗΠΑ», εκτίμησε. «Αυτές θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με ευρωπαϊκούς στρατιωτικούς μηχανισμούς, οι οποίοι αυτή τη στιγμή, δυστυχώς, δεν είναι επαρκείς», πρόσθεσε.

Εξηγώντας σε τι σημείο βρίσκονται σήμερα οι σχέσεις της Ελλάδας με τη Λιβύη, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στη συμμετοχή του στη Διάσκεψη για τη Λιβύη. «Η Διάσκεψη έλαβε χώρα στην Τρίπολη και συμμετείχα, προσκεκλημένος της Λίβυας ομολόγου μου. Αυτό από μόνο του υποδηλώνει τη σημασία που αποδίδει η ίδια η Λιβύη στις σχέσεις με τη χώρα μας», είπε. 

Η σταθερότητα και η ευημερία της Λιβύης, «η οποία απέχει είκοσι λεπτά πτήσης από την Κρήτη», αποτελεί άμεση προτεραιότητα για την κυβέρνηση, τόνισε, προσθέτοντας ότι η κατάσταση στη χώρα επηρεάζει και τις άλλες χώρες της περιοχής, όπως τον στρατηγικό εταίρο μας, την Αίγυπτο. «Άρα, η σταθεροποίηση της Λιβύης αποτελεί για εμάς μονόδρομο», είπε χαρακτηριστικά, συνοψίζοντας πως το πρώτο βήμα αποτελεί η άμεση αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων και των μισθοφόρων, συμπεριλαμβανομένων αυτών που στηρίζονται από την Τουρκία, και η διενέργεια των εκλογών στη συμφωνημένη ημερομηνία, δηλαδή στις 24 Δεκεμβρίου. 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό