22.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Η εμμονή της Αυστρίας για εμβόλια απειλεί την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι διαμάχες μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τον τρόπο που κατανέμονται οι επιπλέον δόσεις του εμβολίου κατά του Co-19 στα κράτη μέλη που τα χρειάζονται περισσότερο απειλούν να υπονομεύσουν την ευαίσθητη προσέγγιση του μπλοκ για την αλληλεγγύη των εμβολίων.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η Αυστρία μαζί με την Τσεχία και την Σλοβενία, την Πέμπτη το πρωί επέμεναν να «μπλοκάρουν» μια πρόταση η οποία προβλέπει την ανακατανομή 3 εκατ. επιπλέον δόσεων της Pfizer προς πέντε ευρωπαϊκές χώρες που υστερούν στις εμβολιαστικές τους προσπάθειες, σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν τις ευρωπαϊκές συνομιλίες.

Οι δόσεις είναι μέρος των 10 εκατ. δόσεων που η Pfizer θα παραδώσει νωρίτερα από το προγραμματισμένο.

Η πρόταση προβλέπει η Βουλγαρία, η Κροατία, η Εσθονία, η Λετονία και η Σλοβακία να λάβουν τις επιπλέον 3 εκατ. δόσεις, ενώ οι υπόλοιπες 7 εκατ. δόσεις από την παρτίδα θα διανεμηθούν μεταξύ των υπόλοιπων 27 κρατών μελών με βάση τον πληθυσμό τους, δήλωσαν οι αξιωματούχοι στο πρακτορείο. Η Τσεχική Δημοκρατία προβλέπεται επίσης να έχει μια ενίσχυση στις δόσεις επειδή είναι πίσω από τον εμβολιασμό των πολιτών της.

Αυτή η τελευταία διαμάχη για την πρόσβαση στα εμβόλια υπογραμμίζει πόσο δύσκολο είναι για το  μπλοκ των 27 χωρών να παραμείνουν ενωμένες υπό την πίεση, αναφέρει το Bloomberg.

Η διάθεση των εμβολίων ήταν αργή από την αρχή, με την ΕΕ να «καβγαδίζει» με το Ηνωμένο Βασίλειο και να επιτίθεται στην AstraZeneca λόγω καθυστερήσεων. Και μέσα σε όλα αυτά, η Ευρώπη αντιμετωπίζει ένα τρίτο κύμα της πανδημίας και την μεγάλη απογοήτευση του κόσμου που βρίσκεται ακόμη υπό περιορισμούς και lockdowns.

Οι πέντε χώρες που έχουν μείνει πίσω απέρριψαν μέρος των μεριδίων τους από τις δόσεις του εμβολίου της Pfizer επιλέγοντας να περιμένουν τις δόσεις AstraZeneca. Ενώ η Pfizer έχει ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της, η AstraZeneca έχει παραδώσει μόλις 30 εκατομμύρια από τις αρχικές δεσμεύσεις της για 120 εκατομμύρια δόσεις το πρώτο τρίμηνο.

Η Αυστρία, η οποία υπερασπίστηκε τον «άκαμπτο» μηχανισμό αναδιανομής, δεν θα λάβει επιπλέον δόσεις στο πλαίσιο του σχεδίου, επειδή οι παραγγελίες της δεν σχετίζονται πλήρως με το έλλειμμα της AstraZeneca και η χώρα δεν υστερεί στους εμβολιασμούς τόσο άσχημα όσο οι άλλες, όπως εξηγούν οι αξιωματούχοι.

Η αποτυχία επίτευξης συμφωνίας θα είχε ως αποτέλεσμα να διανεμηθούν και τα 10 εκατ. δόσεις, καθώς και άλλες 100 εκατομμύρια δόσεις της Pfizer στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, αναλογικά μεταξύ των 27 κρατών, ανέφεραν οι αξιωματούχοι. Οι συνομιλίες συνεχίζονταν την Πέμπτη και θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ψηφοφορία για να ασκηθεί πίεση στις τρεις χώρες που διαφωνούν, όπως αναφέρει ένας από τους αξιωματούχους.

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς προσπάθησε να θέσει επί τάπητος το ζήτημα σε μια συνάντηση ηγετών της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα, αλλά μετά από πολλές ώρες άκαρπης συζήτησης, μπήκε άνω τελεία. 

Ο κίνδυνος είναι ότι ο Κουρτς θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ίδια την αλληλεγγύη για την οποία ισχυρίζεται ότι πιέζει, σχολιάζουν δύο διπλωμάτες. 

Κατά τη διάρκεια προηγούμενου γύρου συνομιλιών την Τετάρτη το απόγευμα, η ομάδα των απεσταλμένω ενημερώθηκε ότι η πρόταση αναδιανομής ήταν η μόνη διαθέσιμη επιλογή και ότι χωρίς συμφωνία, τα κράτη μέλη θα αρχίσουν να κάνουν τις παραγγελίες τους για τις επερχόμενες 100 εκατ. δόσεις έως τις 9 Απριλίου, και αυτά τα πλάνα θα κατανέμονται κατ ‘αναλογία, σύμφωνα με μια διπλωματική σημείωση του Bloomberg.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό