18.1 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η ελληνική εκκλησία χωρίς σκεπή που ξεχωρίζει σε ολόκληρο τον κόσμο

Ειδήσεις Ελλάδα

Το ξωκκλήσι στη Λήμνο που λειτουργεί μόνο την Τρίτη του Πάσχα

Υπάρχουν πολλά εκκλησάκια στην Ελλάδα άλλα μικρά και άλλα πιο μεγάλα, στο χείλος του γκρεμού ή δίπλα στο κύμα. Συνήθως αυτά έχουν και κάποια περίεργη ιστορία να σου διηγηθούν.

Ανάμεσά τους όπως αναφέρει η ιστοσελίδα exploringgreece.tv, το εκκλησάκι που λέγεται ότι φτιάχτηκε από χώμα και κρασί και ατενίζει τη θάλασσα στα Μέθανα. Υπάρχει, λοιπόν, και μια ελληνική εκκλησία η οποία ξεχωρίζει σε ολόκληρο τον κόσμο επειδή δεν έχει σκεπή! Η κατασκευή της είναι πολύ ιδιαίτερη πράγμα που αντιλαμβάνεσαι από την πρώτη στιγμή που την αντικρίζεις είτε κοντά είτε από φωτογραφίες. Ο λόγος για την Παναγία την Κακαβιώτισσα στη Λήμνο. Αξίζει να την γνωρίσεις αλλά και την επισκεφθείς με την πρώτη ευκαιρία.

Παναγία Κακαβιώτισσα: Η ελληνική εκκλησία χωρίς σκεπή που ξεχωρίζει σε ολόκληρο τον κόσμο

Η Παναγία η Κακαβιώτισσα είναι ένα μικρό εξωκλήσι ιδιαίτερα γραφικό το οποίο βρίσκεται στην κορυφή ενός βουνού στην όμορφη Λήμνο. Είναι ένα εκκλησάκι που χτίστηκε περίπου το 1.300 και στέκει μέχρι σήμερα αποπνέοντας μια ηρεμία και γαλήνη. Πώς πήρε το όνομά της; Από το γεγονός ότι βρίσκεται στο όρος Κάκαβος στη Λήμνο, μέσα σε μια σπηλιά, ανάμεσα στα επιβλητικά βράχια.

Και βέβαια, όπως είπαμε, αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει είναι το γεγονός ότι δεν έχει σκεπή. Το ιδιαίτερο αυτό εκκλησάκι έγινε από νωρίς γνωστό στην περιοχή. Κι αυτό γιατί μοναχοί από τον Άγιο Ευστράτιο που ανήκαν στη μονή Μεγίστης Λαύρας, αποφάσισαν να εγκατασταθούν εκεί ώστε να προστατευθούν από επιδρομές Τούρκων. Έτσι, λοιπόν, κι αυτό περιήλθε στην ιδιοκτησία της μονής.

Εκτός πάντως από τα εκκλησάκια στα νησιά, εντυπωσιακοί είναι και κάποιοι ναοί στα βουνά. Όπως το εκκλησάκι μέσα στο φαράγγι, δίπλα στον ποταμό Βοϊδομάτη.

Η μοναδική λειτουργία την Τρίτη του Πάσχα

Εκτός από το γεγονός ότι η εκκλησία αυτή δεν έχει σκεπή, εξίσου ιδιαίτερη είναι και η λειτουργία που γίνεται εκεί. Λαμβάνει χώρα μόνο μια φορά το χρόνο, την Τρίτη του Πάσχα, εκεί στην κορυφή του όρους Κάκαβος, στη δυσπρόσιτη σπηλιά που «αγκαλιάζει» την Παναγία την Κακαβιώτισσα. Η Παναγία η Κακαβιώτισσα είναι πράγματι ξεχωριστή και αποτελεί όχι μόνο τον μοναδικό ασκεπή χριστιανικό ναό στον κόσμο αλλά και ένα από τα πιο όμορφα ξωκλήσια της Ελλάδας.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό