24 C
Athens
Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024

Η Ελλάδα 2η παγκοσμίως στις βέλτιστες διαγωνιστικές διαδικασίες μέσω ΣΔΙΤ

Ειδήσεις Ελλάδα

Την κατάκτηση από την Ελλάδα της 2ης θέσης παγκοσμίως στον τομέα των βέλτιστων διαγωνιστικών διαδικασιών στα έργα Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), σύμφωνα με την Έκθεση «Benchmarking Infrastructure Development 2024» της Παγκόσμιας Τράπεζας, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης.

Συγκεκριμένα, ανάμεσα στα κριτήρια που λαμβάνονται υπόψιν στην Έκθεση για την κατάταξη των χωρών, είναι η διασφάλιση του υγιούς ανταγωνισμού, η οικονομική αποδοτικότητα των έργων και η διαφάνεια της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η Μονάδα Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα έχει αναπτύξει καινοτόμους τρόπους χρηματοδότησης των έργων. Η συμμετοχή Ευρωπαϊκών Τραπεζών (EIB, EBRD) στη χρηματοδότηση των έργων, η μίξη ευρωπαϊκών και ιδιωτικών πόρων και  η αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων, αποτελούν δοκιμασμένες βέλτιστες πρακτικές, αναδεικνύοντας την χώρα μας ως μία από τις πλέον καινοτόμες χώρες στη χρηματοδότηση έργων ΣΔΙΤ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, υπογράμμισε σχετικά: «Αυτή η κορυφαία θέση στον παγκόσμιο χάρτη, από έναν διεθνή Οργανισμό με το ειδικό βάρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, έρχεται σε συνέχεια ανάλογων θετικών αξιολογήσεων για την πορεία της οικονομίας και της χώρας γενικότερα, μετά από το 2019, από διεθνείς και ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Αποτελεί μια ακόμα ψήφο εμπιστοσύνης για την Ελλάδα και αναδεικνύει την ορθότητα της ακολουθούμενης πολιτικής των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αποδεικνύει ότι η ανάπτυξη δεν είναι τυχαία, αλλά το αποτέλεσμα της εφαρμογής συγκεκριμένου σχεδίου, με στοχοθεσία, συντονισμό και σκληρή δουλειά.

Συνιστά, όμως, και την καλύτερη απάντηση απέναντι σε έωλες αιτιάσεις περί αδιαφάνειας και αναποτελεσματικότητας στις διαγωνιστικές διαδικασίες, εν προκειμένω στις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα.

Αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο ευρώ, συνεχίζουμε να προσελκύουμε επενδύσεις, να βελτιώνουμε υποδομές και την καθημερινότητα των συμπολιτών μας, κυρίως όμως να δημιουργούμε νέες θέσεις εργασίας με στόχο την αύξηση των εισοδημάτων για όλους».

Με τη σειρά του, ο διευθυντής της Μονάδας ΣΔΙΤ του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Σέργης, τόνισε: «Οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αποτελούν έναν από τους πλέον αποτελεσματικούς μηχανισμούς για την υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής, καθώς συνδυάζουν τη χρηματοδοτική ευελιξία του ιδιωτικού τομέα με την κοινωνική ευθύνη και την στρατηγική κατεύθυνση του δημόσιου τομέα.

Η χώρα υιοθετεί βέλτιστες πρακτικές στη διαγωνιστική διαδικασία των έργων αυτών, οι οποίες διασφαλίζουν την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα, παρέχοντας ίσες ευκαιρίες σε όλους τους συμμετέχοντες.

Δημιουργούν με τον τρόπο αυτό ένα πλαίσιο διαφάνειας, που ενισχύει την εμπιστοσύνη της διεθνούς και εγχώριας αγοράς και συμβάλλουν στην βιωσιμότητα, προσελκύοντας επενδυτές και διεθνείς φορείς που ενδιαφέρονται να συμβάλουν σε μεγάλης κλίμακας αναπτυξιακά έργα».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό