35.2 C
Athens
Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024

Η Ελλάδα θα αναλάβει πρωτοβουλίες για το Μεσανατολικό

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης εκπροσώπησε σήμερα στο Αμμάν την Ελλάδα σε Διεθνή Διάσκεψη, την οποία συγκάλεσε ο Βασιλιάς της Ιορδανίας, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου και ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και αφορούσε την ανθρωπιστική βοήθεια προς την Παλαιστίνη, προς τη Γάζα, καθώς επίσης και το σχέδιο ανοικοδόμησης μετά την παύση των εχθροπραξιών.

«Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση πραγματικά δραματική για την περιοχή»

Μετά το πέρας της Διάσκεψης, ο υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στην ΕΡΤ δήλωσε ότι «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια κατάσταση πραγματικά δραματική για την περιοχή. Είναι απολύτως αναγκαίο να σταματήσουν άμεσα οι εχθροπραξίες, να υπάρξει απρόσκοπτη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα και να εκπονηθεί ένα σχέδιο για την ανοικοδόμηση της Γάζας, για κεντρικές αρτηρίες, οι οποίες θα επιτρέψουν στους πολίτες να επιστρέψουν στα σπίτια τους, με βασικές υποδομές, με σπίτια, με τη ζωή στην Παλαιστίνη να επιστρέφει. Και, βεβαίως, θα πρέπει να δοθεί ένα όραμα στον παλαιστινιακό λαό, με την εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την καθιέρωση παλαιστινιακού κράτους στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας».

«Η ελληνική κυβέρνηση υιοθετεί απολύτως το σχέδιο του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν»

«Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική κυβέρνηση υιοθετεί απολύτως το σχέδιο του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Biden σχετικά με την άμεση εκεχειρία, με την επιστροφή των ομήρων, οι οποίοι αυτή την στιγμή κρατούνται, καθώς επίσης και με ένα συνολικό σχέδιο, το οποίο θα επιτρέψει την επιστροφή των εκτοπισμένων Παλαιστινίων στις κατοικίες τους.

Θα ήθελα να τονίσω για μία ακόμη φορά ότι η Ελλάδα, με σημαντικό διεθνές κεφάλαιο, προσκλήθηκε στη διεθνή αυτή διάσκεψη και κατέθεσε τις απόψεις της. Η Ελλάδα μπορεί και συνομιλεί με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και είναι σημαντικό να μπορέσουμε να συνδράμουμε στη διεθνή προσπάθεια, η οποία σήμερα γίνεται για την κατάπαυση των εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή. Αποτελεί καθολική απαίτηση όλης της Ευρώπης, αλλά και του κόσμου ολόκληρου να σταματήσει αυτός ο εφιάλτης», πρόσθεσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα στηρίζει πλήρως το σχέδιο Μπάιντεν για τη Γάζα

«Η Ελλάδα θα αναλάβει μία σειρά από πρωτοβουλίες για το Μεσανατολικό»

Ενώ κατέληξε λέγοντας ότι «Η Ελλάδα θα αναλάβει μία σειρά από πρωτοβουλίες έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε ωφέλιμα αποτελέσματα στο Μεσανατολικό. Ήδη, με δική μου πρόταση στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα συγκροτηθεί μία ειδική μεικτή ομάδα, αποτελούμενη από υπουργούς Εξωτερικών τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και του αραβικού κόσμου, για να μπορέσει να βοηθήσει στην προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας, ενώ μαζί με τους ομολόγους μου της Πορτογαλίας και της Δανίας, προτείναμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση τη συγκρότηση ομάδας, η οποία θα βοηθήσει στην αναμόρφωση των θεσμών του νέου παλαιστινιακού κράτους, όταν αυτό θα δημιουργηθεί, για την ενδυνάμωση των θεσμών, για την ειρήνη στην περιοχή, για την ειρηνική συμβίωση του Ισραήλ και της Παλαιστίνης».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό