31.9 C
Athens
Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024

Η Ελλάδα εξελέγη μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ – «Μεγάλη ευθύνη για τη χώρα μας», λέει ο Μητσοτάκης

Ειδήσεις Ελλάδα

Δείτε βίντεο από την ιστορική διαδικασία

Έναν πολύ σημαντικό στόχο πέτυχε η Ελλάδα στον ΟΗΕ, καθώς εξελέγη σήμερα, με συντριπτική πλειοψηφία, μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η Ελλάδα εξελέγη μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκεντρώνοντας 182 ψήφους στην ψηφοφορία για την ανάδειξη από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού των πέντε μη μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για την περίοδο 2025-26,.

Εξελέγησαν Δανία, Ελλάδα, Παναμάς, Σομαλία και Πακιστάν, ενώ η διετής θητείας ξεκινά την 1η Ιανουαρίου 2025, μετέδωσε ο ΣΚΑΪ.

Οι 10 μη μόνιμες έδρες στο 15μελές Συμβούλιο κατανέμονται σε περιφερειακές ομάδες που συνήθως επιλέγουν τους υποψηφίους τους.

«Συζητήσαμε για την εκλογή της Ελλάδας στη θέση μη μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, μια θέση την οποία η Ελλάδα φιλοδοξεί να κρατήσει με σθένος, για να μπορέσει να ενώσει τον Βορρά με τον Νότο, την Ανατολή με τη Δύση, έτσι ώστε να δημιουργήσει μια φωνή λογικής, μια φωνή του Διεθνούς Δικαίου μέσα στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, για να μπορεί να ακουστεί η φωνή της Ελλάδας και όλων των κρατών που έχουν την ίδια κατανόηση», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης μετά τη συνάντησή του με τον ΓΓ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Μητσοτάκης: Η εκλογή στο Συμβούλιο Ασφαλείας είναι μια μεγάλη ευθύνη για τη χώρα μας

Μιλώντας για τα ελληνοτουρκικά ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι θα προχωρήσουν τα θαλάσσια πάρκα, και η Τουρκία όπως κι εμείς, μπορεί να κάνει ότι θέλει εντός χωρικών της υδάτων, και τόνισε ότι «ο σκοπός στις συνομιλίες, είναι μπούμε στον πυρήνα της διαφοράς μας με τους υπουργούς Εξωτερικών στα θέματα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ. Καλό είναι να συνεχιστεί ο διάλογος αυτός χωρίς να σημαίνει ότι θα συμφωνήσουμε απαραίτητα» είπε ο πρωθυπουργός, και προσέθεσε ότι «συνεργαζόμαστε καλά στο μεταναστευτικό, το κλίμα έχει αλλάξει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Τουρκία άλλαξε τις θέσεις της.

«Δεν είμαστε αφελείς. Γιατί εάν ήμασταν δεν θα χτίζαμε τέτοια πλοία, και μακάρι να είναι αχρείαστα πάντα» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Για την σημερινή εκλογή της χώρας μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, είπε ότι «είναι μια μεγάλη ευθύνη για τη χώρα μας, η οποία υπηρετεί πολιτική αρχών. Δεν μπορούν να ικανοποιούν τους πάντες οι αποφάσεις μας, έχουμε τις συμμαχίες μας και με αίσθηση υπευθυνότητας και σταθερότητας η Ελλάδα έχει πολλά να προσφέρει». Το Κυπριακό -είπε-ενδεχομένως μπορεί να στηριχθεί από την εκλογή μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, και σημείωσε ότι στηρίζουμε την κ.Ολγκίν και την επανέναρξη των συνομιλιών, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

«Δεν είναι αποδεκτή η θέση της Τουρκίας περί δυο κρατών στην Κύπρο» είπε. Τέλος, ανέφερε ότι «είμαστε υπέρ της αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους, είμαστε υπέρμαχοι της λύσης των δυο κρατών, το ζήτημα όμως είναι πως θα φτάσουμε σε αυτό και πρώτη προτεραιότητα είναι να σταματήσουν οι εχθροπραξίες, να αποσυρθεί το Ισραήλ και να απελευθερωθούν οι όμηροι».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό