Home Πολιτική Η Ελλάδα αρνείται απόλυτα τις απειλές εναντίον της

Η Ελλάδα αρνείται απόλυτα τις απειλές εναντίον της

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι αναθεωρητικές νοοτροπίες δεν έχουν ρόλο και θέση στην Ευρώπη του 21ου αιώνα, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε δηλώσεις του μετά από τη συνάντησή που είχε στην Ποντγκόριτσα με τον υπουργό Εξωτερικών του Μαυροβουνίου, Ranko Krivokapić, στέλνοντας στην Άγκυρα το μήνυμα ότι η Ελλάδα απορρίπτει οποιεσδήποτε απειλές εναντίον της.

«Οι αναθεωρητικές προσπάθειες δημιουργούν τραγωδίες, το βλέπουμε καθαρά στην Ουκρανία. Δεν χρειαζόμαστε τέτοιες αντιλήψεις στην περιοχή μας, δεν χρειαζόμαστε τέτοιες αντιλήψεις στην Ανατολική Μεσόγειο» ανέφερε συγκεκριμένα ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.

Όπως είπε, «η Ελλάδα είναι μια δύναμη σταθερότητας, είναι μια μη αναθεωρητική δύναμη. Είναι μια δύναμη η οποία το μόνο που εκπέμπει είναι φιλία και διάθεση συνεργασίας. Είναι, όμως, μια δύναμη η οποία αρνείται απόλυτα τις οποιεσδήποτε απειλές, ιδίως απειλές πολέμου (casus belli) εναντίον μας, οι οποίες πραγματικά δεν έχουν καμία θέση, όχι μόνο στο λεξιλόγιο, αλλά και στην πραγματικότητα του 21ου αιώνα».

Ο κ. Δένδιας, ο οποίος επισκέπτεται το Μαυροβούνιο, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Διαδικασίας για τη Συνεργασία στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, τόνισε ακόμη ότι η Ελλάδα ορίζει ως μια εκ των βασικών  προτεραιοτήτων της εξωτερικής της πολιτικής την πλήρη ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Πρέπει να πω εδώ, στην Ποντγκόριτσα, ότι εμείς θεωρούμε πως η ευρωπαϊκή προοπτική αποτελεί τον μοναδικό δρόμο για την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια. Βεβαίως υπάρχουν δυσκολίες σε αυτή την πορεία. Όμως, πρέπει τα Δυτικά Βαλκάνια να μείνουν προσηλωμένα στην ευρωπαϊκή πορεία τους. Να κλείσουν τα αυτιά τους σε “σειρήνες” που προέρχονται από τρίτες χώρες, οι οποίες επιθυμούν να καταστήσουν τα Δυτικά Βαλκάνια χώρο αναταράξεων και διχόνοιας» είπε.

Η Ελλάδα, η πιο παλαιά χώρα της Ε.Ε. στα Βαλκάνια, είναι απολύτως διατεθειμένη να βοηθήσει και να υποστηρίξει σθεναρά την ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, διαβεβαίωσε. 

Εστιάζοντας στις συνέχεια στις διμερείς οικονομικές σχέσεις σημείωσε πως «πράγματι, πάμε καλύτερα. Το 20-21, οι σχέσεις μας έφτασαν τα 168 εκατομμύρια ευρώ, διπλάσιες από τον προηγούμενο χρόνο, που ήταν μόλις 88 εκατομμύρια. Όμως, μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα, μπορούμε να συνεργαστούμε σε πολλούς περισσότερους τομείς. Η ενέργεια είναι ένας από αυτούς. Οι μεταφορές, η έρευνα, οι υποδομές είναι πολύ σημαντικοί τομείς».

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ παρατήρησε ότι Ελληνικές εταιρείες έχουν επενδύσει εκατομμύρια ευρώ στο Μαυροβούνιο και μπορούν να επενδύσουν πολύ περισσότερα τώρα που έχουν βγει από την οικονομική κρίση. «Επίσης, πρέπει να φροντίσουμε για τη διασυνδεσιμότητα μας. Η Ιονία οδός πρέπει να συνδέσει όλα τα Δυτικά Βαλκάνια, ο αυτοκινητόδρομος δηλαδή Ιονίου-Αδριατικής είναι απολύτως απαραίτητος, όπως επίσης η συνδεσιμότητα στην ενέργεια» πρόσθεσε.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Exit mobile version