18.1 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει προκλήσεις– Προϊδέασε για φρένο στα μέτρα στήριξης

Ειδήσεις Ελλάδα

Η  Ελλάδα, όπως κι όλη η Ευρώπη, αντιμετωπίζει προκλήσεις εξαιτίας της μετάλλαξης Όμικρον, της υγειονομικής κρίσης και των πληθωριστικών πιέσεων επισήμανε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μετά τη συνεδρίαση του Ecofin στις Bρυξέλλες 

Προϊδεάζοντας για «φρένο» σε περαιτέρω μέτρα στήριξης, εκτός από εξαιρετικά στοχευμένα, ο υπουργός σημείωσε πως «απαιτείται συνετή δημοσιονομική πολιτική, διορατική εκδοτική στρατηγική και συνέχιση της υλοποίησης διαθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων».

«Απαιτείται συνετή δημοσιονομική πολιτική, διορατική εκδοτική στρατηγική και συνέχιση της υλοποίησης διαθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Έτσι ώστε η χώρα να επιτύχει, όπως φαίνεται, υψηλή και διατηρήσιμη οικονομική μεγέθυνση, να δημιουργήσει ακόμα περισσότερες νέες, καλά αμειβόμενες θέσεις απασχόλησης και να ενισχύσει την κοινωνική συνοχή» τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

H δήλωση του κ. Σταϊκούρα αναλυτικά

«Κατά τη διάρκεια των διήμερων εργασιών του Eurogroup, χθες, και του Ecofin, σήμερα, αναγνωρίστηκε η ισχυρή ανάκαμψη και βιώσιμη ανάπτυξη των ευρωπαϊκών οικονομιών.Αυτό εδράζεται στα ισχυρά πακέτα στήριξης, τα οποία, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συναποφασίσαμε, καθώς και στον συντονισμό της δημοσιονομικής με τη νομισματική πολιτική.

Όμως, υπάρχουν προκλήσεις.

Προκλήσεις που δυσκολεύουν τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά.

Προκλήσεις που απορρέουν από τη μετάλλαξη “Όμικρον” και την υγειονομική κρίση, αλλά και προκλήσεις που προέρχονται από τον υψηλό πληθωρισμό.

Πληθωρισμός που κρατά περισσότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις, έχει εντονότερα, δυσμενή, χαρακτηριστικά στον οικογενειακό προϋπολογισμό και προέρχεται, κατά 50% τουλάχιστον, από την ενεργειακή κρίση.

Απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις – σε ευρωπαϊκό επίπεδο – συνεχίζουμε τα μέτρα στήριξης για όσο χρειαστεί μέχρι να αντιμετωπιστούν οι κρίσεις, και η δημοσιονομική προσαρμογή, η αναγκαία δημοσιονομική σταθερότητα, έχουμε αποφασίσει να μη λειτουργήσει εις βάρος της ανάπτυξης.

Αυτονόητο είναι ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση σε επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες και στην καινοτομία.

Μέσα σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, γεμάτο προκλήσεις, η ελληνική οικονομία τα κατάφερε ικανοποιητικά και έχει πολύ θετικές προοπτικές.

Ανακάμψαμε ισχυρά, μειώθηκε η ανεργία, αποφεύχθηκαν τα λουκέτα, ενισχύθηκε το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, μειώθηκαν τα “κόκκινα” δάνεια, βελτιώθηκε η ανταγωνιστικότητα.

Κι όλα αυτά αναγνωρίζονται από όλους τους εταίρους, από όλους τους θεσμούς, από όλους τους συναδέλφους.

Και η Ελλάδα όμως, αντιμετωπίζει προκλήσεις.

Απαιτείται συνετή δημοσιονομική πολιτική, διορατική εκδοτική στρατηγική και συνέχιση της υλοποίησης διαθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Έτσι ώστε η χώρα να επιτύχει, όπως φαίνεται, υψηλή και διατηρήσιμη οικονομική μεγέθυνση, να δημιουργήσει ακόμα περισσότερες νέες, καλά αμειβόμενες θέσεις απασχόλησης και να ενισχύσει την κοινωνική συνοχή».

Δείτε όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google Newsκαι μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό