25.3 C
Athens
Κυριακή, 23 Ιουνίου, 2024

Η εκπνοή των ΣΜΕ και των options επί μετοχών συμμετέχουν στη διαμόρφωση τάσης

Ειδήσεις Ελλάδα

Τα διεθνή

·        Σήμερα στις ασιατικές συναλλαγές τα χρηματιστήρια πήραν τη σκυτάλη της ανόδου στις αγορές των ΗΠΑ τη Δευτέρα, αφού στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε 1,58% στις 34.005 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,43% στις 3.991 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,26% στις 11.144 μονάδες. Αυτή η εξέλιξη έχει προσδώσει θετική μεταβολή και στα ΣΜΕ επί των ευρωπαϊκών αγορών που ειδοποιεί για ανοδικό άνοιγμα.

·        Μετά τις πρώτες μεγάλες θετικές μεταβολές στα ασιατικά χρηματιστήρια τα κέρδη μειώθηκαν, καθώς οι επενδυτές περίμεναν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που πολλοί ελπίζουν ότι θα πείσουν την Federal Reserve και άλλες κεντρικές τράπεζες να υποχωρήσουν από τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων.

·        Πέρα από την Κίνα, η κύρια εστίαση των επενδυτών ήταν στα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ που αναμένονται στις 13:30 GMT την Τρίτη, με τον πληθωρισμό του βασικού ΔΤΚ να αναμένεται να επιβραδυνθεί από 6,3% σε 6,1% και τον μετρούμενο πληθωρισμό να πέφτει στο 7,3%. Αργότερα αυτή την εβδομάδα, η Fed, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσουν τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης (bps), αντί για τις επιθετικές αυξήσεις κατά 75 bps που έκαναν νωρίτερα μέσα στο έτος.

·        Ο δείκτης του δολαρίου, ο οποίος μετρά την αξία του δολαρίου έναντι έξι βασικών νομισμάτων, παρέμεινε σταθερός στο 105,01.

·        Απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές με το βλέμμα των επενδυτών να βρίσκεται στις Κεντρικές Τράπεζες σε Ευρώπη και ΗΠΑ για τα επιτόκια. Παράλληλα, η βιομηχανική παραγωγή παρέμεινε αμετάβλητη τον Οκτώβριο, σε μηνιαία βάση. Για το τρίμηνο έως αυτόν τον μήνα, υποχώρησε κατά 1,7% σε σύγκριση με το τρίμηνο έως τον Ιούλιο. O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,49% στις 437 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,41% στις 7.446 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 0,45% στις 14.307 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,41% στις 6.651 μονάδες.

Στην Αθήνα

Στα παράγωγα ο τζίρος λόγω μετακύλησης θέσεων έπιασε τα 54,5 εκατ. ευρώ υπογραμμίζοντας τις σκοπιμότητες που καλείται να εξυπηρετήσει η υποκείμενη αγορά αυτές τις μέρες. Οι χαμηλοί τζίροι θεωρούνται από τους εγχώριους αναλυτές αναμενόμενοι για το διάστημα που διανύουμε. Το πολιτικό σκηνικό συνεχίζει να είναι σε προεκλογικό κλίμα, και οι ισχυροί θεσμικοί περιμένουν απλά να δούνε πότε θα οριστούν  τελικά οι εκλογές.

Στον Τραπεζικό κλάδο δεν υπήρξαν αναταράξεις, κάτι που μπορεί να έχει φέρει  “ανατροπή” στην καθοδική κίνηση του Δείκτη και ο Δεκέμβριος να λήξει ομαλά. Σκοπός όσων υποβοηθούν την συσσώρευση είναι η προσπάθεια κατοχύρωσης του επιπέδου των 930. Μετά οι 950.

Η άποψη της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ ήταν : “Η Federal στις 14/12, η ΕΚΤ στις 15/12 και άλλες Κεντρικές Τράπεζες αποφασίζουν για το ύψος των αυξήσεων των παρεµβατικών επιτοκίων τους, ενώ τη Παρασκευή λήγουν τα Παράγωγα Δεκεµβρίου (triple witching), διενεργείται rebalancing, µε την Autohellas να εισέρχεται στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης και η Βουλή εγκρίνει τον προϋπολογισµό του 2023. Με τις κατάλληλες προϋποθέσεις, ιδιαίτερα σε σχέση µε τις κινήσεις και τη ρητορική των Κεντρικών Τραπεζών, η περαιτέρω αναρρίχηση του ΓΔ είναι πιθανή, µε στόχο την περιοχή των 930 µονάδων”.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης σχολίασε αναλυτικά: “Οι τζίροι σε χαμηλές πτήσεις, όπως ήταν αναμενόμενο για το διάστημα που διανύουμε και πλέον όλα τα μάτια είναι στραμμένα στις ανακοινώσεις FED και ΕΚΤ, σε σχέση με την αύξηση επιτοκίων, μιας και αναμένεται να έχουμε αύξηση του volatility και πιθανή κατεύθυνση. Θυμίζουμε ότι το α’ τρίμηνο 2023 θα αρχίσει και μείωση του ισολογισμού της ΕΚΤ, που έχει φτάσει ήδη τα 5 τρις  ευρώ.

Μέχρι στιγμής οι Ξένες Αγορές κατάφεραν να μαζέψουν μέρος των ζημιών τους, με τον ΓΔ να παραμένει με κέρδη την χρονιά που κλείνει. Στο τεχνικό σκέλος, σκοπός του ΓΔ είναι η συντήρηση των 900 μονάδων και η προσπάθεια κατοχύρωσης του 930 επιπέδου, αν θέλει να κλείσει το έτος στα υψηλά του και την ζώνη των 950 μονάδων. Το “stop” έχει ανέβει στις 893 μονάδες, σε κλείσιμο μέρας, γεγονός που αν συμβεί, θα δούμε τους πωλητές να παίρνουν το πάνω χέρι και πάλι.

Πλέον μένουν 3 εβδομάδες για να αφήσουμε πίσω το 2022 ένα έτος που κατάφερε, σε Παγκόσμιο επίπεδο να δώσει σημαντικές απώλειες, με την Ελληνική Αγορά να ξεχωρίζει και να φαίνεται πως μπορεί να κλείσει έστω και με μικρά κέρδη. Άλλωστε στις Αγορές πληρώνεται η προσδοκία και στην περίπτωσή μας η μεγάλη προσδοκία είναι η επενδυτική βαθμίδα, που όταν συμβεί θα δούμε σημαντικές εισροές στην Αγορά”.

Περιγραφή της χθεσινής συνόδου

Με καθοδικής δυναμικής σύνοδο  ξεκίνησε η εβδομάδα των Κεντρικών Τραπεζών που οι διαχειριστές εκτιμούν ότι θα προχωρήσουν σε αύξηση των επιτοκίων τους κατά 50 Μονάδες Βάσης. Βέβαια όταν ο τζίρος έπιασε τα 10 εκατ. ευρώ ο ΓΔ ήταν στις 913,11 μονάδες με μεταβολή-0,31%. Η πρώτη σκέψη, μάλλον υπέρ αισιόδοξων προσδοκιών,  είχε σχέση με την ανοδική δυναμική της προηγούμενης εβδομάδας και την ελεγχόμενη πτώση χθες. Ωστόσο ανάλογες μεταβολές και σε αρκετές περιπτώσεις αισθητά μικρότερες εμφάνιζαν οι δείκτες των χρηματιστηρίων τους ευρώ στις 12:40 ενώ στο άνοιγμα οι απώλειές τους ήταν τις τάξης  του -0,5%.

Αυτό που είχε αλλάξει και προκάλεσε την αντίδραση από το πυθμένα ήταν η εικόνα των ΣΜΕ των δεικτών της  Wall Street από το -0,17% σε +0,23%. Εδώ το άνοιγμα έφερε οριακά κέρδη αλλά σε δευτερόλεπτα έγινε σαφές πως η τιμή ανοίγματος θα ήταν ανώτερο μέρας. Δεν θέλησε η ομάδα που κυριαρχούσε  στις συναλλαγές να ξεγελάσει του αδύναμους ιδιώτες επενδυτές ενώ αρκετές μετοχές του FTSEM του είχαν δώσει άνοδο της τάξης του +0,4%. Οι “ενθουσιώδεις” εκθέσεις των Διεθνών Οίκων για τις προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας, των Εγχώριων Τραπεζών και του Ελληνικού Χρηματιστηρίου γενικότερα, δεν έκαναν αισθητή την επίδραση τους στο ταμπλό.

Η έλλειψη κατασταλαγμένης δυναμικής στην Αθήνα  κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις  είναι  αισθητή, ενώ αποκλιμακώνεται  σταθερά η συναλλακτική δραστηριότητα. Χθες εμφανίστηκε ο χαμηλότερος τζίρος των τελευταίων 15 συνεδριάσεων, με τον αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 21/11, στα 33 εκατ. ευρώ. Από εδώ και πέρα κάθε κίνηση αξίζει να συνοδεύεται με προσοχή καθώς οι χαμηλοί όγκοι υποδηλώνουν πως και οι ισχυροί θεσμικοί αμφιβάλουν αν αυτό που εκείνοι κατάλαβαν από τη ροή των δεδομένων εκλαμβάνεται περίπου έτσι από τις Κεντρικές Τράπεζες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Boeing (+3,7%) και Visa (+2,7%) ενώ πτώση σημείωσε μόνο ο τίτλος της Amgen (-0,8%).

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο Dow Jones υποχώρησε 2,77% – η χειρότερη εβδομαδιαία επίδοση από τον Σεπτέμβριο- ο S&P 500 3,37% και ο Nasdaq 3,99%.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό