25.9 C
Athens
Παρασκευή, 28 Ιουνίου, 2024

Η ΕΕ μπλοκάρει την εκπαίδευση του Meta AI από αναρτήσεις των Ευρωπαίων χρηστών

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Meta υπέκυψε στις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές και συμφώνησε να αναστείλει τα σχέδιά της να εκπαιδεύσει μοντέλα AI με βάση τις αναρτήσεις των χρηστών της ΕΕ στο Facebook και το Instagram, μια κίνηση που, σύμφωνα με την εταιρεία, θα καθυστερήσει τα σχέδια της για την κυκλοφορία του Meta AI στον ΕΟΧ.

Για όλους τους υπόλοιπους εκτός ΕΕ, η Meta θα προχωρήσει ολοταχώς χρησιμοποιώντας τις δημόσιες αναρτήσεις σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να εκπαιδεύσει τα νευρωνικά της δίκτυα.

Η απόφαση να σταματήσει η εκπαίδευση της AI με τη χρήση περιεχομένου της ΕΕ ακολουθεί καταγγελίες σε υπηρεσίες προστασίας δεδομένων σε 11 ευρωπαϊκές χώρες – και οι υπηρεσίες αυτές, με επικεφαλής την Ιρλανδία, είπαν στον γίγαντα του Facebook να εγκαταλείψει την ιδέα.

Και ενώ αυτή η υποχώρηση επευφημήθηκε από τους υποστηρικτές της προστασίας της ιδιωτικής ζωής, η Meta την χαρακτήρισε “ένα βήμα προς τα πίσω για την ευρωπαϊκή καινοτομία” που θα προκαλέσει “περαιτέρω καθυστερήσεις στην παροχή των πλεονεκτημάτων της τεχνητής νοημοσύνης στους ανθρώπους στην Ευρώπη”.

“Είμαστε απογοητευμένοι από το αίτημα της ιρλανδικής Επιτροπής Προστασίας Δεδομένων (DPC), της επικεφαλής ρυθμιστικής αρχής μας, εκ μέρους των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών, να καθυστερήσουμε την εκπαίδευση των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων μας (LLM) χρησιμοποιώντας δημόσιο περιεχόμενο που μοιράζονται ενήλικες στο Facebook και το Instagram – ιδίως από τη στιγμή που ενσωματώσαμε τα σχόλια των ρυθμιστικών αρχών και οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές έχουν ενημερωθεί από τον Μάρτιο”, ανέφερε το κοινωνικό δίκτυο σε δήλωσή του την Παρασκευή.

Η DPC δήλωσε ότι “καλωσορίζει” την απόφαση της Meta και σημείωσε ότι ακολούθησε “εντατική δέσμευση” μεταξύ του ρυθμιστικού φορέα και της εταιρείας μέσων κοινωνικής δικτύωσης. “Η DPC, σε συνεργασία με τις άλλες αρχές προστασίας δεδομένων της ΕΕ, θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τη Meta για το θέμα αυτό”, πρόσθεσε.

Η Meta δήλωσε τη Δευτέρα ότι ήλπιζε να χρησιμοποιήσει τα δεδομένα των Ευρωπαίων για να εκπαιδεύσει τα μοντέλα της. Υποσχέθηκε να χρησιμοποιεί μόνο δημόσιες αναρτήσεις και σχόλια – όχι ιδιωτικές συνομιλίες και DMs – και να μην χρησιμοποιεί περιεχόμενο από άτομα κάτω των 18 ετών. Το σημαντικότερο είναι ότι η εταιρεία δήλωσε ότι θα δώσει στους Ευρωπαίους την ευκαιρία να εξαιρεθούν, μια εγγύηση που δεν ισχύει για τον υπόλοιπο κόσμο.

Χωρίς μια σταθερή τροφοδοσία με πληροφορίες από την ΕΕ, τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης της Meta δεν θα είναι σε θέση να “κατανοήσουν με ακρίβεια σημαντικές περιφερειακές γλώσσες, πολιτισμούς ή θέματα που βρίσκονται σε εξέλιξη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης”, ανέφερε τότε ο αμερικανικός κολοσσός.

Ελλείψει αυτών των δεδομένων εκπαίδευσης, η εν λόγω τεχνολογία “θα είναι σε θέση να προσφέρει στους ανθρώπους μόνο μια εμπειρία δεύτερης κατηγορίας”, δήλωσε η επιχείρηση την Παρασκευή. “Αυτό σημαίνει ότι προς το παρόν δεν είμαστε σε θέση να λανσάρουμε την Meta AI στην Ευρώπη”. Προς το παρόν…

Η Meta δεσμεύτηκε επίσης να συνεχίσει να συνεργάζεται με την DPC και να αντιμετωπίσει συγκεκριμένες ανησυχίες του Γραφείου του Επιτρόπου Πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου (ICO).

“Είμαστε ικανοποιημένοι που η Meta αντανακλά τις ανησυχίες που μοιραστήκαμε με τους χρήστες της υπηρεσίας της στο Ηνωμένο Βασίλειο και ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας να διακόψει και να επανεξετάσει τα σχέδιά της να χρησιμοποιήσει δεδομένα χρηστών του Facebook και του Instagram για να εκπαιδεύσει παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη”, δήλωσε ο Stephen Almond, εκτελεστικός διευθυντής του ICO για τον ρυθμιστικό κίνδυνο. “Προκειμένου να αξιοποιήσουμε στο έπακρο την παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη και τις ευκαιρίες που φέρνει, είναι ζωτικής σημασίας το κοινό να μπορεί να εμπιστευτεί ότι τα δικαιώματα προστασίας της ιδιωτικής του ζωής θα γίνουν σεβαστά από την αρχή. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τους μεγάλους προγραμματιστές της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένης της Meta, για να επανεξετάσουμε τις διασφαλίσεις που έχουν θέσει σε εφαρμογή και να διασφαλίσουμε την προστασία των δικαιωμάτων πληροφόρησης των χρηστών του Ηνωμένου Βασιλείου”. 

Η ομάδα προστασίας προσωπικών δεδομένων noyb είχε υποβάλει καταγγελίες σε διάφορες ευρωπαϊκές DPA σχετικά με τα σχέδια εκπαίδευσης LLM της Meta και ο πρόεδρός της Max Schrems δήλωσε την Παρασκευή ότι, ενώ η οργάνωση καλωσόρισε την είδηση, “θα το παρακολουθεί στενά”.

“Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία επίσημη αλλαγή της πολιτικής απορρήτου της Meta, η οποία θα καθιστούσε αυτή τη δέσμευση νομικά δεσμευτική”, σημείωσε ο Schrems σε δήλωσή του. “Οι υποθέσεις που έχουμε καταθέσει βρίσκονται σε εξέλιξη και θα πρέπει να προσδιοριστούν.”

[via]

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό