20.2 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η δυσαρέσκεια στα μέτρα αλλάζει το μοντέλο διαχείρισης

Ειδήσεις Ελλάδα

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου

Σε νέο μοντέλο διαχείρισης της πανδημίας που αφήνει στο παρελθόν τα τοπικά lockdown αλλά και τις σκέψεις για ευρεία επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών στρέφεται η πολιτεία υπό την πίεση των σφοδρών αντιδράσεων στα επιβληθέντα μέτρα αλλά και την οξύτατη πολιτική κριτική που ασκείται στο ακολουθούμενο μοντέλο.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες

Τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μετά από γνωμοδότηση της επιτροπής λοιμωξιολόγων για την άρση των περιορισμών ακόμη και στις «κόκκινες περιοχές» αποτελούν σαφή ένδειξη της μεταστροφής πολιτικής αλλά και της αλλαγής φιλοσοφίας που σημειώθηκε εν μέσω εντεινόμενης δυσαρέσκειας των πολιτών και του επιχειρηματικού κόσμου. Το γεγονός μάλιστα ότι αίρονται οι αντιδημοφιλείς περιορισμοί στο ωράριο κυκλοφορίας καθώς και η απαγόρευση της μουσικής στην εστίαση δείχνει σαφώς ότι πλέον η κυβέρνηση στο εξής θα προκρίνει ως «όπλο» την ενημέρωση σχετικά με για τους κινδύνους και όχι την προώθηση παρεμβατικών μέτρων. Σε αυτό το πλαίσιο, μάλιστα, δόθηκε και το σήμα στους πολίτες ότι θα αναλαμβάνουν πλέον οι ίδιοι την ευθύνη για την προστασία τους στις «κόκκινες περιοχές». Στην ίδια λογική εντάσσεται, όμως, και η πρόσφατη απόφαση να διεξαχθεί κανονικά η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου παρά την ανησυχητική επιδημιολογική κατάσταση.

Οι σκέψεις για τους εμβολιασμούς

Αντίστοιχη στροφή πολιτικής παρατηρείται όμως και στο θέμα της γενίκευσης των υποχρεωτικών εμβολιασμών. Οι έντονες σκέψεις των προηγούμενων εβδομάδων περί επικείμενης επέκτασης της υποχρεωτικότητας σε περισσότερες κατηγορίες του πληθυσμού φαίνεται να μην βρίσκουν πλέον πολλούς υποστηρικτές καθώς τα κυβερνητικά στελέχη διαπιστώνουν ότι αυτή η πολιτική δεν έφερε αποτελέσματα. Αντίθετα κερδίζει συνεχώς έδαφος η λογική της «επιβράβευσης» των εμβολιασμένων με περισσότερες δραστηριότητες όπως το να προσέρχονται και να διασκεδάζουν σε κλειστούς χώρους ανεξάρτητα από την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων.

Το μοντέλο που ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα φαίνεται, όμως, ότι αναθεωρείται και εξαιτίας της κριτικής που ασκείται από όλα το φάσμα του πολιτικού κόσμου. Σημειώνεται ότι σοβαρές ενστάσεις για τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας διατύπωσε ακόμη και ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κύρτσος, ο οποίος προσυπέγραψε τη σχετική κριτική του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, και κάλεσε την επιστημονική κοινότητα, την κυβέρνηση και τα κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ο κ. Κύρτσος εξέφρασε πάντως τη διαφωνία του για την απόφαση να πραγματοποιηθεί η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου και σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει ήδη τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο «από τις χειρότερες επιδόσεις στην ΕΕ στην αντιμετώπιση του COVID-19».

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την πανδημία και το βαρύ φόρο του αίματος που ξεπερνά πλέον τα 15.000 θύματα ασκεί και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος κατέθεσε ερώτηση για το συγκεκριμένο ζήτημα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη καταλογίζοντάς του ότι πλέον «δεν γίνεται να υποστηρίζει ή να προσποιείται ότι όλα βαίνουν καλώς». Μάλιστα ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε ότι «οι επίδοξοι σωτήρες αποδεικνύονται ολετήρες».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό