15.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η δυναμική πανευρωπαϊκά συνάρτηση των προσδοκιών για την πολιτική των FED & ΕΚΤ

Ειδήσεις Ελλάδα

Τα διεθνή

Σε εβδομάδα που οι ισχυρότερες Κεντρικές Τράπεζες θα ανακοινώσουν την συνέχεια στην νομισματική πολιτική τους με στόχο να ελέγξουν τις πληθωριστικές πιέσεις και να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στο 2%, οι επενδυτές θα είναι προσεκτικοί.

Ο Κώστας Ιωαννίδης

·        Σήμερα στα ασιατικά χρηματιστήρια κέρδη εμφανίζουν οι δείκτες των αγορών της ηπειρωτικής Κίνας που είχαν αργία την περασμένη βδομάδα και ο ΝΙΚΚΕΙ μόνο που αλλάζει πρόσημο μεταβολής συχνά, ενώ οι δείκτες στα περισσότερα εμφανίζουν απώλειες.

·        Τα ΣΜΕ του S&P500 επηρεάζουν πιθανά καθώς έχουν απώλειες της τάξης του -0,30%. Ανάλογη εικόνα παρουσιάζουν τα ΣΜΕ των ευρωπαϊκών δεικτών στις ασιατικές συναλλαγές.

·        Η Wall Street τελείωσε την τέταρτη εβδομάδα του 2023 υψηλότερα, σημειώνοντας εβδομαδιαία κέρδη, ενώ πλησιάζει η συνεδρίαση της Fed. Το μήνυμα της Παρασκευής από τα μακροοικονομικά  δεδομένα ήταν πως ο PCE (Δείκτης Τιμών Προσωπικών Καταναλωτικών Δαπανών) που προτιμά ως μέτρο του πληθωρισμού η Fed, μειώνεται μαζί με τις καταναλωτικές δαπάνες.

·        Έτσι η Wall Street κινήθηκε ανοδικά  την Παρασκευή, σηματοδοτώντας το τέλος μιας δύσκολης εβδομάδας κατά την οποία τα οικονομικά στοιχεία και τα εταιρικά κέρδη τόνισαν τη μείωση της ζήτησης, μαζί με μια οικονομική ανθεκτικότητα, που εμπόδιζε την εξαγωγή συμπερασμάτων  πριν από τη συνεδρίαση της Federal Reserve για τη νομισματική πολιτική.

·        Από το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής, ο S&P και ο Dow σημείωσαν την τρίτη εβδομαδιαία άνοδο τους στις τέσσερεις, ενώ ο φορτωμένος με εταιρίες τεχνολογίας Nasdaq σημείωσε την τέταρτη συνεχόμενη άνοδο.

·        Μια ετήσια αύξηση 5,0% του δείκτη τιμών των προσωπικών δαπανών κατανάλωσης (PCE), το μέτρο του πληθωρισμού που προτιμά η Fed, υποδηλώνει πρόοδο. Επειδή είναι η μικρότερη αύξηση από τον Σεπτέμβριο του 2021.

·        Στην Ευρώπη, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε στις 27/1 με άνοδο 0,26% καθώς όλα τα μεγάλα χρηματιστήρια στην Ευρώπη κινήθηκαν υψηλότερα. Οι επενδυτές σχημάτισαν  μικτή εικόνα από τα κέρδη των επιχειρήσεων στην περιοχή, αλλά η χαλάρωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ ενίσχυσε τη διάθεση για ρίσκο ενόψει των σημαντικών αποφάσεων αρκετών Κεντρικών Τραπεζών.

·        Η στερλίνα υποχώρησε 0,10% στα 1,2393 δολάρια, λόγω της ανησυχίας των επενδυτών ότι μια επιβράδυνση της βρετανικής οικονομίας μπορεί να οδηγήσει την BoE να τερματίσει σύντομα τον κύκλο σύσφιξης, μια κίνηση που θα μπορούσε να αποδυναμώσει τη λίρα βραχυπρόθεσμα.

·        Το ευρώ υποχώρησε κατά 0,22%, στα 1,0865 δολάρια, ελαφρά χαμηλότερα από το υψηλό εννέα μηνών των 1,09295 δολαρίων που άγγιξε τη Δευτέρα. Οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν μετά την ανοδική έκπληξη των στοιχείων για τον πληθωρισμό στην Ιαπωνία.

Στην Αθήνα

Η έκτη στη σειρά ανοδική εβδομάδα αποτέλεσε τη δικαίωση της προεξόφλησης, από τους ξένους θεσμικούς κύρια, μια αναβάθμισης του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας από την FITCH, που μάλλον δεν περίμενε η εγχώρια αγοραία συναίνεση.   Αφού τα σχόλια μετά το πέρας της συνόδου την Παρασκευή υπογράμμιζαν την έκπληξη για την δυναμική που έδωσε περίπου 1 δις ευρώ στην κεφαλαιοποίηση της αγοράς και κλείσιμο πάλι κοντά στο μέγιστο της μέρας.

Παράλληλα, στην διάρκεια της εβδομάδας υπήρξαν ανακοινώσεις αποτελεσμάτων και εξελίξεις στο εταιρικό πεδίο που βοήθησαν στη δημιουργία διάθεσης για ρίσκο. Αλλά δεν θεωρήθηκαν από όλους ικανές για την εκτίναξη των αποτιμήσεων σε blue chip εκτός Τραπεζικού κλάδου, που αποτέλεσαν τη βάση για την υπέρβαση των 1000 και την προσέγγιση του Γενικού Δείκτη στο επίπεδο των 1015 μονάδων.

Ο μύθος των Τραπεζικών μετοχών αποτέλεσε για πολλούς εγχώριους αναλυτές μια πλατφόρμα για να δικαιολογήσουν  την κίνηση των βασικών δεικτών,  που λίγοι εξ αυτών προέβλεπαν ή πίστευαν πως θα έχει διάρκεια και νόημα επενδυτικά. Ωστόσο αυτό που συνέβη και συμβαίνει το έχει περιγράψει η στήλη αρκετές φορές. Από τα πρώτα σχόλια στο 2023  τονίσαμε:  “Στο καθεστώς της παγκόσμιας αμφιβολίας η ελληνική πραγματικότητα έχει τα  “εφόδια” να αποτελέσει λιμένα παραγωγής κερδών.

Μια ακόμα εβδομαδιαία άνοδος του μέσου όρου στην Αθήνα κατά 3,72%. “Παρά τις υπερτιμήσεις, η δυναμική δείχνει ακόμα ικανή να δώσει μονάδες στο Γενικό Δείκτη, ενώ οι διορθώσεις είναι απόλυτα ελεγχόμενες. Ενδεικτικό είναι ότι παρά τα σημαντικά κέρδη από την αρχή του έτους, η εβδομάδα ολοκληρώθηκε σε νέο υψηλό οκτώ ετών. Ιδανικό σενάριο μιας ανοδικής συνέχειας θα είναι η δημιουργία βάσης στα τρέχοντα επίπεδα, που θα απορροφούσε τα ήδη πολύ σημαντικά επιμέρους κέρδη από την αρχή της χρονιάς”. Σημείωνε ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec.

Η δυναμική των αποτιμήσεων των μετοχών που ενδιαφέρουν τους θεσμικούς είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή. Ειδικά αν ληφθεί υπόψη πως την έχουν αποκτήσει όταν τα περισσότερα από τα αναπτυγμένα χρηματιστήρια αναζητούν κατεύθυνση. Περιμένοντας, την τρέχουσα εβδομάδα, τους χρησμούς των ισχυρότερων Κεντρικών Τραπεζών. Αξίζει να αναφέρουμε πως σύμφωνα με τα όσα αποτυπώνονται στον συνοδευτικό του σχολίου πίνακα, τα 14 από τα 25 blue chip έχουν ήδη διψήφιες αποδόσεις, χωρίς καν να έχει τελειώσει ο πρώτος μήνας του 2023 Και από τα 14 τα μισά έχουν κέρδη πάνω από 15%. Στο μεταξύ απώλειες εμφανίζουν μόνο οι ΔΕΗ (-1,59%), ΟΤΟΕΛ (0,77%) και ΤΕΝΕΡΓ (-0,49%).

Οι παρατηρήσεις που σταχυολογήσαμε από τους εγχώριους αναλυτές, φροντίσαμε να αφορούν διαφορετικά πεδία και κατευθύνσεις. Από την  Optima Bank τόνισαν: “Περιμένουμε το Χ.Α. να προσπαθήσει να αφομοιώσει τα νέα υψηλά επίπεδα, με τη Μυτιληναίος και την Ελλάκτωρ να παραμένουν στο επίκεντρο”.

Από την Fast Finance ΑΕΠΕΥ εστιάζοντας στο πολιτικό πεδίο εκτιμούσαν: “Σήμερα η Αγορά προεξοφλεί ότι στις δεύτερες εκλογές θα έχουμε Κυβέρνηση είτε με αυτονομία, είτε όχι. Το θέμα είναι αν θα ακολουθηθούν οι ίδιες πολιτικές. Έτσι λίγο έως πολύ η επενδυτική βαθμίδα θα έρθει και όπως είναι λογικό, οι Αγορές πάντα προεξοφλούν, μιας και είναι αδύνατον μετά από ένα γεγονός όλοι μαζί να αγοράσουν, ή να πουλήσουν. Πλέον έχουμε Τράπεζες μετά από χρόνια, Ξένες επενδύσεις μετά από αιώνες, Ταμείο Ανάκαμψης δώρο λόγω co ,με πολλά έργα τα επόμενα χρόνια. Από την άλλη έχουμε μία Αγορά υποτιμημένη, σε σχέση με τις Άλλες. … είναι ιδανική περίοδος για σημαντικές αλλαγές στην Αγορά”.

Από την Merit Sec. ανέφεραν: “Ο Γενικός Δείκτης συνέχισε την εντυπωσιακή ανοδική του πορεία και αυτήν την εβδομάδα (6η συνεχόμενη), με τους μέσους ημερήσιους τζίρους να κυμαίνονται σε αρκετά ικανοποιητικά επίπεδα. Το θετικό κλίμα συντηρείται από την άνοδο στον κλάδο των Τραπεζών, τα πολύ ικανοποιητικά συνοπτικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν οι Όμιλοι Μυτιληναίου και TITC, αλλά και από τις εξελίξεις στον κλάδο των Κατασκευών, όπως την πιθανή συμφωνία εξαγοράς της Άκτωρ και την πετυχημένη Α.Μ.Κ. της Ιντρακάτ. Τεχνικά η Αγορά είναι σε υπεραγορασμένα επίπεδα, με τις αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 1035 και 1104 μονάδες, ενώ τα σημεία στηρίξεις βρίσκονται στα επίπεδα των 998 και 962 μονάδων”.

Η τρέχουσα  εβδομάδα κυριαρχείται στην οικονομική ειδησεογραφία από τις συνεδριάσεις των Κεντρικών Τραπεζών. Στις 31 Ιανουαρίου η FED συνεδριάζει για να αυξήσει τα επιτόκια (εκτ. +0,25%), ενώ την προσεχή Πέμπτη είναι η σειρά της ΕΚΤ να αυξήσει το επιτόκιο παρέμβασης, πιθανότατα κατά 0,50%.

Οι ανακοινώσεις των οικονομικών μεγεθών του δ’ τριμήνου συνεχίζονται στις ΗΠΑ με κυριότερες αυτές των Caterpillar, Exxon Mobil, McDonalds, Pfizer, Spotify, AMD, Amgen, Snap, Mondelez (31/01) Meta (01/02), Bristol-Myers Squibb, Merck, Estee Lauder, Google, Apple, Amazon, Ford, Qualcomm και Starbucks (02/02).

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠ Η ΚΟΣΜΟΣ

Αγορές: Περιμένοντας σκληρή ύφεση σαν τους Βαρβάρους του Καβάφη

Η Wall Street Φάρος της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς

Η Wall Street τελείωσε την τέταρτη εβδομάδα του 2023 υψηλότερα, σημειώνοντας εβδομαδιαία κέρδη, ενώ πλησιάζει η συνεδρίαση της Fed. Το μήνυμα της Παρασκευής από τα μακροοικονομικά  δεδομένα ήταν πως ο PCE (Δείκτης Τιμών Προσωπικών Καταναλωτικών Δαπανών) που προτιμά ως μέτρο του πληθωρισμού η Fed, μειώνεται μαζί με τις καταναλωτικές δαπάνες. Έτσι η Wall Street κινήθηκε ανοδικά  την Παρασκευή, σηματοδοτώντας το τέλος μιας δύσκολης εβδομάδας κατά την οποία τα οικονομικά στοιχεία και τα εταιρικά κέρδη τόνισαν τη μείωση της ζήτησης, μαζί με μια οικονομική ανθεκτικότητα, που εμπόδιζε την εξαγωγή συμπερασμάτων  πριν από τη συνεδρίαση της Federal Reserve για τη νομισματική πολιτική, την τρέχουσα εβδομάδα.

Από το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής, ο S&P και ο Dow σημείωσαν την τρίτη εβδομαδιαία άνοδο τους στις τέσσερεις, ενώ ο φορτωμένος με εταιρίες τεχνολογίας Nasdaq σημείωσε την τέταρτη συνεχόμενη άνοδο. Η έκθεση του Υπουργείου Εμπορίου για τις προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες (PCE) ήταν σε μεγάλο βαθμό σύμφωνη με την αγοραία συναίνεση, δείχνοντας άμβλυνση της ζήτησης και μείωση του πληθωρισμού. Ότι ακριβώς σκοπεύουν να επιτύχουν οι αυξήσεις επιτοκίων της Federal Reserve.

Προσδοκίες για ομαλή προσγείωση

Υπήρξαν κέρδη για τις μετοχές και το δολάριο, από την ελπίδα της ομαλής προσγείωσης της οικονομίας παρά τη σύσφιξη της Fed. Οι επενδυτές θα παρακολουθήσουν προσεκτικά τις σημαντικές συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών αυτή τη βδομάδα. Όπως η Wall Street, έτσι και τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια οδηγήθηκαν  υψηλότερα, ενώ οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν λόγω της πιθανολογούμενης κυριαρχίας της προσφοράς, ενώ το δολάριο διατηρεί κέρδη μετά τα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ.

Τα ομόλογα μαρτυρούν τις προσδοκίες και ορίζουν τη διάθεση για ρίσκο στα χρηματιστήρια. Η απόδοση των 10ετών ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου αυξήθηκε 2,5 μονάδες βάσης στο 3,516%. Η καμπύλη αποδόσεων των τριμηνιαίων γραμματίων και των 10ετών ομολόγων, σταθερός δείκτης στο παρελθόν μιας επικείμενης ύφεσης, όταν οι αποδόσεις στο βραχυπρόθεσμο τέλος είναι υψηλότερες ή ανεστραμμένες από το μακροχρόνιο, ήταν στο -116,1. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης επί των ομοσπονδιακών επιτοκίων έδειξαν την τιμολόγηση της αγοράς σε μια ελαφρώς υψηλότερη κορυφή του επιτοκίου δανεισμού μιας νύχτας της Fed στο 4,912% τον Ιούνιο. Στη συνέχεια, η αγορά βλέπει τα επιτόκια να μειώνονται στο 4,473% τον Δεκέμβριο του 2023, λόγω των προσδοκιών ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια αργότερα φέτος.

Η μέτρηση του πληθωρισμού επηρέασε οριζόντια και κάθετα

Μια ετήσια αύξηση 5,0% του δείκτη τιμών των προσωπικών δαπανών κατανάλωσης (PCE), το μέτρο του πληθωρισμού που προτιμά η Fed, επειδή είναι η μικρότερη αύξηση από τον Σεπτέμβριο του 2021, υποδηλώνει πρόοδο. Η πρόσφατη μέτρηση δεν θα πρέπει να αλλάξει τις απόψεις των αξιωματούχων της Fed. Αλλά η επιτυχία βρίσκεται ακόμα σε μεγάλο βάθος χρόνου “. Δήλωσε ο Russell Price, ανώτερος οικονομολόγος στην Ameriprise Financial, Troy, του Michigan αναφερόμενος στη μάχη της Fed να μειώσει τον πληθωρισμό στο στόχο της, του 2%.

Στην Ευρώπη, ο ευρύς δείκτης STOXX 600 έκλεισε στις 27/1 με άνοδο 0,26% καθώς όλα τα μεγάλα χρηματιστήρια στην Ευρώπη κινήθηκαν υψηλότερα. Οι επενδυτές σχημάτισαν  μικτή εικόνα από τα κέρδη των επιχειρήσεων στην περιοχή, αλλά η χαλάρωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ ενίσχυσε τη διάθεση για ρίσκο ενόψει των σημαντικών αποφάσεων αρκετών Κεντρικών Τραπεζών. Εκτός από τη Fed, οι επενδυτές αναμένουν τις συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα της Αγγλίας. Μελετώντας τον τρόπο με τον οποίο οι αξιωματούχοι ανταποκρίνονται στα στοιχεία που δείχνουν ότι οι μεγάλες οικονομίες διατηρούνται αρκετά καλά καθώς εκείνοι συνεχίζουν να αυξάνουν τα επιτόκια.

Η στερλίνα υποχώρησε 0,10% στα 1,2393 δολάρια, λόγω της ανησυχίας των επενδυτών ότι μια βρετανική επιβράδυνση μπορεί να οδηγήσει την BoE να τερματίσει σύντομα τον κύκλο σύσφιξης, μια κίνηση που θα μπορούσε να αποδυναμώσει τη λίρα βραχυπρόθεσμα. Το ευρώ υποχώρησε κατά 0,22%, στα 1,0865 δολάρια, ελαφρά χαμηλότερα από το υψηλό εννέα μηνών των 1,09295 δολαρίων που άγγιξε τη Δευτέρα. Οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν μετά την ανοδική έκπληξη των στοιχείων για τον πληθωρισμό στην Ιαπωνία. Οι βασικές τιμές καταναλωτή στο Τόκιο, ο κορυφαίος δείκτης των τάσεων σε εθνικό επίπεδο στην Ιαπωνία, αυξήθηκαν 4,3% τον Ιανουάριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σημειώνοντας το μεγαλύτερο ετήσιο κέρδος εδώ και σχεδόν 42 χρόνια.

Η εβδομάδα σε αριθμούς

Στην τέταρτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, οι αγορές μετοχών εμφάνισαν μεικτή εικόνα με απώλειες σε λιγοστές αγορές ενώ οι αναπτυγμένες εμφάνισαν αξιόλογα κέρδη. Στη Wall Street  ο S&P500 κέρδισε 2,47%, ενώ στο 2023 ενισχύεται 6,02%. Ο Dow αυξήθηκε  1,81%, με άνοδο 2,51% στο 2023. Ο S&P400 είχε μεταβολή 2,38%, με κέρδη στο 2023 +7,78%. Ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης είχε μεταβολή 2,36%, στο 2023 ανέβηκε κατά +8,53%. Ο δε Nasdaq, με μεταβολή +4,32%, στο 2023 αποδίδει ήδη 11,04%.

Ο FTSE100 υποχώρησε -0,07%, και στο 2023  απέδωσε +4,21%. Ο DAX  με κέρδη 0,77%, στο 2023 αποδίδει +8,81%, ο CAC με μεταβολή 1,45%, στο 2023 απέδωσε 9,63%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας βρέθηκε 1,59% ψηλότερα, ενώ στο 2023 κερδίζει +10,10%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία ανέβηκε κατά 2,56%, με απόδοση το 2023 11,51%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 είχε εβδομαδιαία αύξηση 0,67%, ενώ στο 2023 αποδίδει +7,13%.

Ο Bovespa της Βραζιλίας βρέθηκε 0,25% ψηλότερα, με επίδοση στο 2023 +2,35%. Ο IPC του Μεξικού με μεταβολή 1,53%, αποδίδει στο 2023 +13,02%. Ο χρυσός βρέθηκε στα 1927,60 δολάρια η ουγκιά, με εβδομαδιαία απώλεια -0,01%  ενώ στο 2023 έχει αύξηση 5,33%. Υποχώρησε κατά -2,48%, το πετρέλαιο Crude, αφού έκλεισε στα 79,38 δολάρια το βαρέλι. Στο 2023 πέφτει -1,40%.

Ο Nikkei, κέρδισε 3,12%, με απόδοση 4,93% στο 2023. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα σκαρφάλωσε 3,71%, στο 2023 αποδίδει 11,07%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία μειώθηκε κατά -2,13%, με επίδοση έτους -2,48%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng ενισχύθηκε κατά +2,92%, στο 2023 έχει επίδοση +11,44%. Με μηδενική μεταβολή ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης λόγω αργιών για τον Νέο Σεληνιακό έτος, ενώ στο 2023 κερδίζει +5,68%.

Η μελέτη των πρόδρομων δεικτών και η ποίηση του Καβάφη

Οι κορυφαίοι κατευθυντήριοι  Οικονομικοί Δείκτες Leading Economic Indicators (LEI)

αφορούν  10 οικονομικούς δείκτες. Οι τρεις χρηματοοικονομικές συνιστώσες είναι ο κορυφαίος πιστωτικός δείκτης, ο S&P 500, και η διαφορά των αποδόσεων του 10ετούς ομολόγου αναφοράς  και των ομοσπονδιακών επιτοκίων.

Οι επτά μη χρηματοοικονομικές συνιστώσες είναι οι αρχικές αιτήσεις ανεργίας, οι προσδοκίες των καταναλωτών, οι άδειες ανέγερσης κατοικιών, ο δείκτης ISM νέων παραγγελιών παραγωγής, η εβδομαδιαία μέση τιμή των ωρών για την βιομηχανική παραγωγή, οι (εκτιμώμενες) παραγγελίες κεφαλαιουχικών αγαθών από κατασκευαστές εκτός των  αμυντικών και οι (εκτιμώμενες) νέες παραγγελίες κατασκευαστών για καταναλωτικά αγαθά και υλικά.

Διαπιστώνεται πως τέσσερις από τους μη χρηματοοικονομικούς δείκτες σχετίζονται με τη μεταποίηση. Στο παρελθόν, η μεταποίηση ήταν ένας από τους πιο κυκλικούς οικονομικούς τομείς. Ο καταναλωτής αντιπροσωπεύεται από τρεις από τους μη χρηματοοικονομικούς δείκτες. Όπως η μεταποίηση, η στέγαση είναι επίσης ένας πολύ κυκλικός τομέας της οικονομίας. Απουσιάζουν οποιεσδήποτε μεταβλητές για τις υπηρεσίες.

Την περασμένη Δευτέρα τα στοιχεία των προδρόμων και των εκ παραλλήλου τρεχουσών  (leading and coincident economic indicators)  οικονομικών δεικτών του Δεκεμβρίου (LEI και CEI) αποκάλυψαν πως η οικονομία έχει αποδειχθεί εξαιρετικά ανθεκτική απέναντι στην έκτακτη αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής από τη Fed. Το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε περίπου 3% κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2022. Η δημοσίευση των κορυφαίων και των συμπιπτόντων οικονομικών δεικτών του Δεκεμβρίου έδειξε ότι ο πρώτος υποχώρησε 1,0% (πτώση 6,0% από το υψηλό ρεκόρ του περασμένου Φεβρουαρίου), ενώ ο δεύτερος σημείωσε άνοδο 0,1% σε νέο υψηλό ρεκόρ, μετά από μηδενική μεταβολή τον Νοέμβριο. Μόνο ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής συνέβαλε αρνητικά στον CEI. Αυτό αφήνει τον πληθωρισμό, στον τομέα υπηρεσιών χωρίς  σημάδια κορύφωσης, ανερχόμενος στο 7,5% στο τέλος του 2022. Άρα  οι πιέσεις στις τιμές των υπηρεσιών διατηρήθηκαν.

Το πιθανότερο σενάριο

Η Fed αύξησε το επιτόκιο ομοσπονδιακών κεφαλαίων κατά 75 μονάδες βάσης στις 2 Νοεμβρίου και κατά 50 μονάδες βάσης στις 14 Δεκεμβρίου σε ένα εύρος 4,25%-4,50%. Αναμένεται ευρέως ότι η Fed θα αυξήσει το επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης σε κάθε μία από τις επόμενες τρεις συνεδριάσεις του FOMC στο 5,00%-5,25% (την 1η Φεβρουαρίου, στις 22 Μαρτίου και στις 3 Μαΐου) και στη συνέχεια θα σταματήσει κατά τη διάρκεια του Ιουνίου και συναντήσεις Ιουλίου.

ΧΑ

Έκτος κρίκος, ελέω FITCH, στην ανοδική αλυσίδα

Μια ακόμα εβδομαδιαία άνοδος του μέσου όρου στην Αθήνα κατά 3,72%. Αποτέλεσε τη δικαίωση της προεξόφλησης, από τους ξένους θεσμικούς κύρια, μια αναβάθμισης του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας από την FITCH, που μάλλον δεν περίμενε η εγχώρια αγοραία συναίνεση.   Αφού τα σχόλια μετά το πέρας της συνόδου την Παρασκευή υπογράμμιζαν την έκπληξη για την δυναμική που έδωσε περίπου 1 δις ευρώ στην κεφαλαιοποίηση της αγοράς και κλείσιμο πάλι κοντά στο μέγιστο της μέρας. Παράλληλα, στην διάρκεια της εβδομάδας υπήρξαν ανακοινώσεις αποτελεσμάτων και εξελίξεις στο εταιρικό πεδίο που βοήθησαν στη δημιουργία διάθεσης για ρίσκο. Αλλά δεν θεωρήθηκαν από όλους ικανές για την εκτίναξη των αποτιμήσεων σε blue chip εκτός Τραπεζικού κλάδου, που αποτέλεσαν τη βάση για την υπέρβαση των 1000 και την προσέγγιση του Γενικού Δείκτη στο επίπεδο των 1015 μονάδων.

Τη Δευτέρα 23/1 οι θεσμικοί εκδήλωσαν έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον για τις Τραπεζικές μετοχές, με αποτέλεσμα ο ΓΔ με άνοδο 1,92%  να κλείσει στις 997,81 μονάδες από 979,06 την Παρασκευή στις 20/1. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 129,6 εκατ. ευρώ, με αξία πακέτων 42,1 εκατ. Ο ΔΤΡ εκτινάχθηκε κατά 3,15% στις  747,90 μονάδες, με αποτέλεσμα ο FTSE25  να ενισχυθεί κατά 1,87% κλείνοντας στις 2420,94 από 2376,48 την Παρασκευή στις 20/1. Ο FTSEM της μεσαίας κεφαλαιοποίησης εμφάνισε κέρδη 2,01%. Την Τρίτη επικράτησαν πιέσεις στις Τράπεζες κύρια, με αποτέλεσμα ο ΓΔ με πτώση -0,39% να κλείσει στις 993,91 μονάδες. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 93,5 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 7,3 εκατ. ευρώ. Ο ΔΤΡ έχασε -1,59% κλείνοντας στις 735,98 μονάδες. Έτσι ο FTSE25 αναγκάστηκε να υποχωρήσει κατά -0,59%, κλείνοντας στις 2406,64 μονάδες. Ο FTSEM της μεσαίας κεφαλαιοποίησης εμφάνισε κέρδη 0,76%. Την Τετάρτη πάλι επικράτησαν πιέσεις στις Τράπεζες, με αποτέλεσμα ο ΓΔ με οριακή πτώση -0,01% να κλείσει στις 993,86 μονάδες. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 81,3 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 13,3 εκατ. Ο ΔΤΡ έχασε -1,04% κλείνοντας στις 728,34 μονάδες ενώ ο FTSE25 υποχρεώθηκε  να υποχωρήσει κατά -0,35%, κλείνοντας στις 2398,21 μονάδες. Ο FTSEM της μεσαίας κεφαλαιοποίησης εμφάνισε κέρδη 0,03%. Την Πέμπτη με τζίρο στα 74,1 εκατ. ευρώ, με τα πακέτα στα 6 εκατ., ο ΓΔ πέρασε τις 1000 μονάδες με άνοδο 1,02% καταλήγοντας στις 1004,00. Ο ΔΤΡ ενισχύθηκε κατά 2,24% κλείνοντας στις 744,65 μονάδες με αποτέλεσμα ο FTSE25  να αυξηθεί κατά 1,23%, κλείνοντας στις 2427,67 μονάδες. Ο FTSEM της μεσαίας κεφαλαιοποίησης εμφάνισε κέρδη 1,05%. Την Παρασκευή με τους αγοραίους να περιμένουν με συγκρατημένες προσδοκίες την αξιολόγηση της FITCH ο ΓΔ με άνοδο 1,14% έκλεισε στις 1015,48 μονάδες, με τον χαμηλότερο τζίρο των 68,1 εκατ. ευρώ με αξία  πακέτων 4,303 εκατ. Ο ΔΤΡ κέρδισε 0,77% κλείνοντας στις 750,42 μονάδες. Για αυτό ο FTSE25 με ώθηση και από τα κέρδη μετοχών του βιομηχανικού κλάδου κατάφερε να αυξηθεί κατά 1,28%, κλείνοντας στις 2458,73 μονάδες. Ο FTSEM της μεσαίας κεφαλαιοποίησης εμφάνισε κέρδη 0,69% καταλήγοντας στις 1551,26 μονάδες. Η συνολική κεφαλαιοποίηση στις 27/1 ανήλθε στα 70,708 δις ευρώ από 68,439 στις 20/1. Ο μέσος ημερήσιος τζίρος διαμορφώθηκε στα 89,3 εκατ. ευρώ και των προσυμφωνημένων συναλλαγών στα 14,6 εκατ.

Η τέταρτη εβδομάδα του 2023 έδωσε κέρδη 3,72% στον ΓΔ, επίδοση Ιανουαρίου και έτους 9,22% ενώ για τον FTSE25,  μετά από άνοδο 3,46%, έδωσε ετήσια και μηνιαία κέρδη 9,20%. Τον FTSEΜ ενίσχυσε +4,61% και προκάλεσε μηνιαία και ετήσια κέρδη 9,91%. Ωστόσο ο ΔΤΡ μετά από εβδομαδιαία αύξηση +3,50% στο νέο έτος εμφάνισε μεταβολή 17,15%.

Η εικόνα των blue chip στατιστικά

Η δυναμική των αποτιμήσεων των μετοχών που ενδιαφέρουν τους θεσμικούς είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή. Ειδικά αν ληφθεί υπόψη πως την έχουν αποκτήσει όταν τα περισσότερα από τα αναπτυγμένα χρηματιστήρια αναζητούν κατεύθυνση. Περιμένοντας, την τρέχουσα εβδομάδα, τους χρησμούς των ισχυρότερων Κεντρικών Τραπεζών. Αξίζει να αναφέρουμε πως σύμφωνα με τα όσα αποτυπώνονται στον συνοδευτικό του σχολίου πίνακα, τα 14 από τα 25 blue chip έχουν ήδη διψήφιες αποδόσεις, χωρίς καν να έχει τελειώσει ο πρώτος μήνας του 2023 Και από τα 14 τα μισά έχουν κέρδη πάνω από 15%. Στο μεταξύ απώλειες εμφανίζουν μόνο οι ΔΕΗ (-1,59%), ΟΤΟΕΛ (0,77%) και ΤΕΝΕΡΓ (-0,49%). Ενώ στον δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης επίσης διψήφιες αποδόσεις έχουν 8 στους 20 τίτλους με μόνο την ΚΡΙ να υποχωρεί -1,29%.

Τεχνική  ανάλυση παράγωγα

Οι traders δεν μείωσαν τις προσδοκίες για άνοδο

Η τιμή κλεισίματος των ΣΜΕ Φεβρουαρίου υστερεί του υποκείμενου δείκτη κατά 6,73 μονάδες.

Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον υποκείμενο δείκτη μόνιμα σε θετικό πεδίο. Το άνοιγμα στις 2351,75 μονάδες αντιστοιχούσε σε ανοδικό  χάσμα 11,17 μονάδων. Η εγγραφή του χαμηλού ημέρας στις 10:30  έφερε τις 2351,75 μονάδες (+0,14%). Το ανώτερο σημειώθηκε στις 17:12 και ήταν οι 2376,48  μονάδες (+1,20). Τον έκλεισαν τελικά 28,08 μονάδες ψηλότερα από την προηγούμενη στις 2376,48 μονάδες. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 14,882 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Ιανουαρίου ο όγκος διαμορφώθηκε στα 499 ΣΜΕ με τελευταίες πράξεις στις 2365,00  και τιμή κλεισίματος στις 2359,44 μονάδες. Επίσης άλλαξαν χέρια 653 ΣΜΕ λήξης Φεβρουαρίου με ανώτερο στις 2369,25 μονάδες κατώτερο τις 2353,50 με τελευταίες πράξεις στις 2369,00 και τιμή κλεισίματος 2369,75 από 2341,75 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 4638 από 4396.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη η δραστηριότητα ήταν χαμηλή. Στα δικαιώματα αγοράς της σειράς Ιανουαρίου το ενδιαφέρον ήταν 20 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2350  μονάδες. Το ενδιαφέρον για την επόμενη σειρά λήξης Φεβρουαρίου έφερε 22 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 2350 ως τις  2450 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Ιανουαρίου  ο όγκος ήταν 15 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2350 μονάδες. Για την επόμενη και δεύτερη  σειρά του 2023 διακινήθηκαν 15 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2300 μονάδες.

Από το σχόλιο του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec. Μάνου Χατζηδάκη, ξεχωρίσαμε:  “Η διόρθωση θα ερχόταν κάποια στιγμή αλλά αυτό δεν ήταν το βασικό ζητούμενο για την Αγορά. Η επόμενη ημέρα μετά την γενναία κατοχύρωση κερδών (τζίρος μεγαλύτερος από 100 εκατ. ευρώ) της περασμένης Πέμπτης, έδειξε ότι οι αγοραστές έχουν ακόμα τον πρώτο λόγο. Μπορεί οι μονάδες του Γενικού Δείκτη να βρίσκονται στα υψηλά οκταετίας, ωστόσο υπάρχουν αρκετές μετοχές που διαπραγματεύονται σε πολυετή, ή ακόμα και σε ιστορικά υψηλά στις κεφαλαιοποιήσεις τους.

Το γεγονός αυτό δεν είναι τυχαίο, συμβαδίζει με τις επιδόσεις και τις προοπτικές πολλών Εταιρειών και αναμένεται να “κριθεί” στο κοντινό “τεστ με την πραγματικότητα” που “ακούει στο όνομα δημοσίευση αποτελεσμάτων χρήσης”. Στα θετικά σημεία αναφοράς της εβδομάδας που πέρασε, η άνετη συγκέντρωση 3,5 δισ. ευρώ στην πρώτη έξοδο της Ελληνικής Δημοκρατίας στις Αγορές, καλύπτοντας σχεδόν το 50% από το ποσό που έχει προϋπολογιστεί να αντληθεί από τις Αγορές το 2023. Το οικονομικό περιβάλλον εξακολουθεί να φορτίζεται θετικά από την φημολογία επιχειρηματικών συμφωνιών, παρά το γεγονός ότι πλησιάζουμε στην προεκλογική περίοδο, που είθισται τέτοιου είδους εξελίξεις να επιβραδύνονται”.

Η Eurobank Equities σε πρόσφατη ανάλυσή της επισημαίνει: “Ισχυρά είναι τα θεμελιώδη μεγέθη του Τραπεζικού κλάδου, ωστόσο ίσως υπάρξει μια στάση στο re-rating, μετά το ράλι που προηγήθηκε”. Ενώ δίνει για τρεις μετοχές του κλάδου τη σύσταση “αγορά”, με τιμές  στόχους τα 1,63 ευρώ για την ΑΛΦΑ, τα 5,01 ευρώ για την ΕΤΕ και τα 2,47 ευρώ για την ΠΕΙΡ.

Ο Τραπεζικός κλάδος ετοιμάζει αναθεωρημένα επιχειρηματικά πλάνα, ενσωματώνοντας τις τελευταίες εξελίξεις στα επιτόκια, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν μέσα στο α’ τρίμηνο και Εμποροβιομηχανικές Εταιρείες με ειδικές παρουσιάσεις προς την Επενδυτική Κοινότητα.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Μαρτίου άλλαξαν χέρια 29 συμβόλαια με ανώτατο στις 723,00 και κατώτερο στις 721,50 και ορίστηκε τιμή κλεισίματος στις 720,25 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν  230 από 202.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι βούλιαξαν και σε κάποιες περιπτώσεις άλλαξαν υπολογίσιμα οι ανοικτές θέσεις για τις  σειρές Μαρτίου. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

Της ΑΛΦΑ με όγκο 5092 ΣΜΕ της σειράς Μαρτίου με τιμή κλεισίματος στα 1,15 ευρώ και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 122.155 ΣΜΕ.

Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 3456 συμβόλαια της σειράς Μαρτίου με τιμή κλεισίματος στα 4,08  και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 14.150 ΣΜΕ.

Της ΕΥΡΩΒ με 1928 ΣΜΕ της σειράς Μαρτίου με τιμή κλεισίματος στα 1,16 και οι ανοικτές θέσεις έγιναν 14.426.

Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 16929   ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος στα 1,69 ευρώ και οι  ανοικτές θέσεις έγιναν 40.565  ΣΜΕ.

Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 964  ΣΜΕ της ΔΕΗ  για την τρέχουσα σειρά και τα 589  ΣΜΕ του ΟΤΕ για σειρά Μαρτίου.

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε τα 35.362 συμβόλαια για ΕΥΡΩΒ, τα 3150 για  ΤΙΤC, τα 1300 για ΕΛΧΑ, τα 700 για ΑΡΑΙΓ, τα 350 για ΒΙΟ, τα 243 για ΕΤΕ και τα 200  για ΟΤΟΕΛ και ΚΟΥΕΣ.

Σήμερα

ΟΙ ασιατικές αγορές  έχουν αναθερμασμένη  κίνηση καθώς οι επενδυτές επέστρεψαν μετά από αργίες διαρκείας για το νέο Σεληνιακό έτος και επιτρέπουν την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων για τη συνέχεια στην ευρωπαϊκή κεφαλαιαγορά.

Στις 8:30 δική μας ώρα:

Ο ιαπωνικός Nikkei ήταν με κέρδη  0,19%

Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας είχε μεταβολή -0,16%

Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας είχε πτώση -1,30%

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ είχε απώλειες -2,42%

Αλλά και ο βασικός δείκτης της Σαγκάης είχε άνοδο 0,19% μετά από αργία μεγάλης διάρκειας.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό