14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Η διπλή μάσκα ως «όπλο» αναχαίτισης της μετάλλαξης Όμικρον

Ειδήσεις Ελλάδα

Το πλέον χαρακτηριστικό στοιχείο της παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού που έχει αποσυντονίσει τις υγειονομικές αρχές παγκοσμίως εκτοξεύοντας τα κρούσματα σε επίπεδα-ρεκόρ, φέρνοντας στο τραπέζι την τέταρτη ενισχυτική δόση και επαναφέροντας περιορισμούς σε αρκετές περιοχές- μεταξύ των οποίων και η χώρα μας-, είναι η υψηλή μεταδοτικότητά της. 

Σε πολλές περιστάσεις συνωστισμού απαιτείται η χρήση διπλής μάσκας. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (τύπου ΚΝ95) ή η χρήση διπλής μάσκας στα σούπερ μάρκετ, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αλλά και από τους εργαζόμενους στην εστίαση. 

Με τον όρο διπλή μάσκα εννοείται η χρήση χειρουργικής μάσκας και από πάνω μιας υφασμάτινης.

Τη χρήση διπλής μάσκας για την προστασία από την Όμικρον συστήνουν στα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου δύο ειδικοί από το Χονγκ Κονγκ, καθώς η πόλη προσπαθεί να καταπολεμήσει ένα ξέσπασμα του εξαιρετικά μολυσματικού ιού.

Φορώντας μια υφασμάτινη μάσκα πάνω από μια χειρουργική μάσκα μπορεί να «σφίξει το κενό που δεν καλύπτεται από τη χειρουργική μάσκα, η οποία είναι συχνά πολύ χαλαρή», δήλωσε ο Da Hui, καθηγητής στο Κινεζικό Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ και μέλος της επιστημονικής επιτροπής της κυβέρνησης. Συνέστησε επίσης το μέτρο για ομάδες υψηλής έκθεσης, άτομα σε περιοχές με έξαρση κρουσμάτων και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Στο ίδιο πνεύμα και ο Yuen Kwok-Yung, διάσημος μικροβιολόγος, ο οποίος δήλωσε στο τοπικό ραδιόφωνο ότι άτομα με χρόνιες ασθένειες ή που δεν μπορούν να λάβουν εμβόλια Co, μαζί με εργαζόμενους υψηλού κινδύνου όπως το προσωπικό του αεροδρομίου, θα μπορούσαν επίσης να εξετάσουν το ενδεχόμενο διπλής κάλυψης, που βοηθά στην ενίσχυση των δυνατοτήτων φιλτραρίσματος.

Ο Yuen είπε επίσης ότι δεν υπάρχει ακόμη ανάγκη για ευρεία υιοθέτηση μασκών N95 στο Χονγκ Κονγκ δεδομένου του χαμηλού αριθμού κρουσμάτων. Οι μάσκες N95 είναι πιο ακριβές και πιο δύσκολες στην αναπνοή για καθημερινή χρήση, είπε.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό