22.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η διαρροή μεθανίου στη Βαλτική είναι η μεγαλύτερη όλων των εποχών

Ειδήσεις Ελλάδα

H πρωτοφανής δολιοφθορά σε αγωγούς του δικτύου Nord Stream στη Βαλτική προκάλεσε τη μακράν τη μεγαλύτερη διαρροή μεθανίου που έχει καταγραφεί ποτέ, ικανή να έχει επιπτώσεις στο παγκόσμιο κλίμα.

Έως και 778 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, του οποίου κύριο συστατικό είναι το μεθάνιο, βρίσκονταν μέσα στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 όταν εμφανίστηκαν οι μυστηριώδεις διαρροές σε τέσσερα διαφορετικά σημεία, σύμφωνα με την επίσημη εκτίμηση της δανικής κυβέρνησης.

Η ποσότητα αυτή ισοδυναμεί με περίπου μισό εκατομμύριο τόνους μεθανίου, εκτιμούν ξεχωριστά ο καθένας δύο ερευνητές που κλήθηκαν να κάνουν τους υπολογισμούς για λογαριασμό του Associated Press –ο Ρομπ Τζάκσον του Πανεπιστημίου Στάνφορντ και ο Ντέιβιντ Χάστινγκς, συνταξιούχος ωκεανογράφος στο Γκέινσβιλ της Φλόριντα.

«Όποιος έδωσε την εντολή [για το σαμποτάζ] πρέπει να διωχθεί και να φυλακιστεί» σχολίασε ο Τζάκσον.

Η εκτιμώμενη ποσότητα μεθανίου είναι μέχρι και πενταπλάσια σε σχέση με τη γιγάντια διαρροή μεθανίου στο Άλισον Κρικ των ΗΠΑ το 2016, όταν απελευθερώθηκαν στην ατμόσφαιρα 90 με 100 χιλιάδες τόνοι μεθανίου. Ήταν η μεγαλύτερη διαρροή στην αμερικανική ιστορία και πιθανότατα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι διαρροές στο δίκτυο Nord Stream ισοδυναμούν περίπου με το ένα τρίτο των ετήσιων εκπομπών άνθρακα της Δανίας, οι οποίες έφταναν το 2020 τους 45 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα, δήλωσε ο Κρίστοφερ Μπέτζαν, επικεφαλής της Δανικής Υπηρεσίας Ενέργειας.

Η εκτίμηση αυτή είναι πιθανότατα υπερβολική σύμφωνα με τον Άντριου Μπάξτερ, χημικό μηχανικό που είχε εργαστεί στη βιομηχανία φυσικού αερίου και είναι σήμερα μέλος της περιβαλλοντικής οργάνωσης EDF. Ωστόσο ακόμα και η πιο συντηρητική εκτίμησή του υπερβαίνει κατά πολύ την καταστροφή του Άλισον Κρικ.

Όποια κι αν είναι η ποσότητα «πρόκειται για κλιματική καταστροφή» σχολίασε ο Μπάξτερ.

Παρόλο που δεν βρίσκονταν σε λειτουργία όταν εμφανίστηκαν οι διαρροές, οι αγωγοί Nord Stream 1 και 2 ήταν γεμάτοι αέριο. Περίπου η μισή ποσότητα έχει ήδη διαρρεύσει στη θάλασσα και από εκεί στην ατμόσφαιρα.

Το μεθάνιο είναι δεκάδες φορές πιο δραστικό από το CO2 ως αέριο του θερμοκηπίου, επιζεί όμως στην ατμόσφαιρα λίγα χρόνια αντί για αιώνες. Και αυτό σημαίνει ότι η μείωση των εκπομπών μεθανίου θα ήταν ένας από τους ταχύτερους τρόπους για να επιτευχθεί ο στόχος της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα, σύμφωνα με τον οποίο η άνοδος της θερμοκρασίας έως τα τέλη του αιώνα πρέπει να συγκρατηθεί στους 1,5-2 βαθμούς, σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Οι χώρες της ΕΕ περιλαμβάνονται στην λίστα των 100 και πλέον κρατών που δεσμεύτηκαν πέρυσι να μειώσουν κατά 30% τις εκπομπές μεθανίου έως το 2030.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό