23.1 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η διάσταση απόψεων στους Δημοκρατικούς υποδαυλίζει την κοινωνική ατζέντα Μπάιντεν

Ειδήσεις Ελλάδα

H διάσταση απόψεων που καταγράφεται μεταξύ προοδευτικών και μετριοπαθών «ταλαιπωρεί» πολιτικά τους Δημοκρατικούς στην προσπάθειά τους να προωθήσουν την ατζέντα του προέδρου Τζο Μπάιντεν, με την τύχη του νομοσχεδίου κοινωνικών δαπανών των 3,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο ελπίζουν να ψηφίσουν, να παραμένει αβέβαιη.

Ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Στένι Χόγιερ δήλωσε χθες, Τρίτη, στους δημοσιογράφους ότι η προτεινόμενη οικονομική οροφή δαπανών του νομοσχεδίου είναι ενδεχόμενο να μειωθεί, σε άμεση εξάρτηση από το τι μπορούν να στηρίξουν οι Δημοκρατικοί στη Γερουσία, συμπεριλαμβανομένου και του μετριοπαθούς Δημοκρατικού γερουσιαστή Τζο Μάντσιν.

«Αν η Γερουσία δεν μπορεί να ψηφίσει τις δαπάνες των 3,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, θα πρέπει να δούμε τι μπορούν να ψηφίσουν», είπε ο Χόγιερ

Οι προοδευτικοί Δημοκρατικοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων απορρίπτουν μία τέτοια προοπτική.

«Δεν θα ψηφίσω για ένα πακέτο κοινοβουλευτικού συμβιβασμού μικρότερο των 3,5 τρισεκατομμυρίων», δήλωσε ο βουλευτής Τζαμάαλ Μπόουμαν έξω από το Καπιτώλιο.

Όπως είπε ο ίδιος, αρκετοί άλλοι βουλευτές της Βουλής των Αντιπροσώπων συμφωνούν με την άποψή του. «Είχαμε μία πρόσφατη συνάντηση σχετικά με αυτό. Έτσι, μπορώ να πω για τουλάχιστον 40».

Δύσκολος ο δρόμος για την ψήφιση του νομοσχεδίου

Τα σχόλια που γίνονται είναι ενδεικτικά του δύσκολου δρόμου που πρέπει να διανύσουν οι Δημοκρατικοί για τη ψήφιση του νομοσχεδίου, προωθώντας τη συνολική πολιτική ατζέντα του Μπάιντεν με οριακές πλειοψηφίες στο Κογκρέσο, αλλά και σθεναρή αντίσταση από τους Ρεπουμπλικάνους.

Οι Δημοκρατικοί δεν μπορούν να έχουν διαρροή περισσότερων από τρεις ψήφους στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ στη Γερουσία η διαρροή των ψήφων πρέπει να είναι μηδενική, στην προσπάθεια ψήφισης του νομοθετικού πακέτου για την φροντίδα των παιδιών, την εκπαίδευση και τα μέτρα της πράσινης ενέργειας, αντιμετωπίζοντας την αντίσταση των Ρεπουμπλικάνων.

Η εικόνα έγινε ακόμη πιο πολύπλοκη αυτή την εβδομάδα, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι επανέλαβαν την υπόσχεσή τους να μη βοηθήσουν τους Δημοκρατικούς για την αύξηση της οροφής του δανεισμού εντός της προθεσμίας που εκπνέει στα μέσα Οκτωβρίου.

Αυτό σημαίνει ότι οι Δημοκρατικοί είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα προωθήσουν το νομοσχέδιο για την οροφή του δανεισμού στο Κογκρέσο χωρίς την υποστήριξη των Ρεπουμπλικάνων, με ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας σε περίπτωση αποτυχίας της προσπάθειάς τους.

Μετριοπαθείς Δημοκρατικοί όπως ο Μάντσιν, ο οποίος εκπροσωπεί τη Δυτική Βιρτζίνια που έχει πολλούς ρεπουμπλικάνους ψηφοφόρους, δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν για τις κοινωνικές δαπάνες των 3,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο ίδιος έχει ασκήσει πιέσεις για συνολικές κοινωνικές δαπάνες από ένα τρισεκατομμύριο δολάρια ως ενάμισι τρισεκατομμύριο δολάρια. Η στάση αυτή, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα όσα υποστηρίζουν οι προοδευτικοί Δημοκρατικοί. Μία άλλη βουλευτής των Δημοκρατικών, η Ρασίντα Τλάιμπ δήλωσε ότι «ανησυχεί απόλυτα» σχετικά με το ενδεχόμενο να γίνουν υπερβολικά μεγάλες μειώσεις στο νομοσχέδιο των κοινωνικών δαπανών.

«Έχω την τρίτη πιο φτωχή εκλογική περιφέρεια του Κογκρέσου στη χώρα και νομίζω ότι δεν γίνεται κατανοητό ότι οι άνθρωποι στην περιφέρειά μου περιμένουν για αυτό το είδος της τολμηρής επένδυσης», δήλωσε η ίδια το βράδυ της Δευτέρας.

«Έχουμε σχολεία χωρίς καθαρό πόσιμο νερό, αλλά μολυσμένο με μόλυβδο. Έχουμε πολλές κοινότητες πρώτης γραμμής ακριβώς τώρα, που μας παρακαλούν να κάνουμε κάτι για το κλίμα», δήλωσε η Τλάιμπ, στην εκλογική περιφέρεια της οποίας συμπεριλαμβάνεται και ένα τμήμα του Ντιτρόιτ.

Άλλοι προοδευτικοί Δημοκρατικοί, συμπεριλαμβανομένης και της βουλευτή Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ έχουν υποστηρίξει ότι η μείωση της οροφής του νομοσχεδίου των κοινωνικών δαπανών μπορεί να φτάσει σε ένα σημείο γι’ αυτούς πέραν του οποίου το κάτι να είναι χειρότερο από το τίποτα.

Η Οκάσιο-Κορτέζ δήλωσε ότι το διακομματικό νομοσχέδιο του ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων για την αναβάθμιση των υποδομών, το οποίο ψηφίστηκε από τη Γερουσία και οδεύει διαδικαστικά στη Βουλή των Αντιπροσώπων είναι ένα «τέλειο παράδειγμα», καθώς όχι μόνο είναι ανεπαρκές στο επίπεδο των δαπανών, αλλά οι προβλέψεις του για το κλίμα θα είναι κατά την άποψη της Οκάσιο-Κορτέζ επιβλαβείς.

«Υπάρχει οπωσδήποτε ένα επίπεδο στο οποίο το κάτι όχι μόνο δεν είναι καλούτερο από το τίποτα, αλλά το κάτι μπορεί στην πραγματικότητα να βλάψει περισσότερο», δήλωσε η Οκάσιο-Κορτέζ στους δημοσιογράφους. «Γι’ αυτό παραμένουμε σταθεροί στη γραμμή μας».

Πηγές: Reuters, ΑΜΠΕ

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό