18.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η διάσημη παραλία και η ιστορία του ονόματός της

Ειδήσεις Ελλάδα

Το συμβάν που έκανε την αμμουδιά μια από τις διασημότερες του κόσμου

Είναι με βεβαιότητα μια από τις πιο πολυφωτογραφημένες παραλίες του Ιονίου αλλά και της Ελλάδας. Δεν είναι τυχαίο ότι έχει διακριθεί ακόμη και παγκοσμίως για το κάλλος της και την ιστορία της. Εκεί θα συναντήσεις καταγάλανα, κρυστάλλινα νερά, απότομα βράχια και μια αμμώδη παραλία που σε κάνει να νομίζεις πως βρίσκεσαι στον παράδεισο. Ο λόγος για τη διάσημη παραλία Ναυάγιο στη Ζάκυνθο.

Στο Ναυάγιο, βέβαια, τα βλέμματα τραβάει το χιλιοφωτογραφημένο καράβι το οποίο μένει εκεί με τα χρόνια για να κάνει αυτή την παραλία τόσο μοναδική, λόγο για να επισκεφτείς ξανά και ξανά τη Ζάκυνθο. Η παραλία «Ναυάγιο» είναι η πιο φημισμένη της Ζακύνθου. Ποιο είναι όμως το πλοίο που έδωσε το όνομά του στην παραλία αυτή του νησιού;

Ναυάγιο: Πώς πήρε το όνομά της η διάσημη παραλία

Η ιστορία μας πηγαίνει πίσω στο ατύχημα του εμπορικού πλοίου «Παναγιώτης», που έγινε στις 30 Σεπτεμβρίου του 1982. Τι ακριβώς συνέβη; Το πλοίο ανήκε σε έναν Κεφαλλονίτη και μετέφερε λαθραία τσιγάρα τα οποία παραλάμβανε από λιμάνια της Τουρκίας, Αλβανίας και της Γιουγκοσλαβίας και στη συνέχεια μέσω μικρών πλοιάριων μεταφέρονταν στην Ιταλία. Στο συμβάν της 30ης Σεπτεμβρίου το πλοίο ήταν γεμάτο παράνομο φορτίο με κούτες αφορολόγητων τσιγάρων. Έφταναν σε αριθμό τα 1895 στο σύνολο, με καπετάνιο και πλήρωμα Κεφαλλονίτες και δύο Ιταλούς λαθρέμπορους.

Πώς συνέβη το ατύχημα; Προκλήθηκε λόγω κακοκαιρίας και χαλασμένης μηχανής όταν το πλοίο βγήκε εκτός πορείας και ακυβέρνητο κατέληξε στα βράχια της Ζακύνθου. Υπάρχει, ωστόσο, και μια άλλη εκδοχή. Σύμφωνα με αυτή το ναυάγιο προκλήθηκε εκ των έσω όταν ο καπετάνιος με το πλήρωμα αποφάσισαν να κλειδώσουν σε μια καμπίνα τους Ιταλούς λαθρέμπορους. Σκοπός ήταν να μεταπουλήσουν και να επωφεληθούν οι ίδιοι το εμπόρευμα. Οδήγησαν το πλοίο στον όρμο του Σπυριλή όπως λέγεται και περίμεναν εκεί. Ωστόσο εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν προσάραξαν στα αβαθή του όρμου.

Τότε ξεκίνησε η περιπέτεια όταν αποφάσισαν να ξεφορτωθούν μερικές κούτες τσιγάρα μήπως και… ξεκολλήσουν το πλοίο. Οι κούτες οι οποίες ήταν ειδικά τυλιγμένες ώστε να μην βραχούν τα τσιγάρα ακόμα και αν από ατύχημα πέσουν στη θάλασσα άρχισαν φυσικά να διασκορπίζονται και να ξεβράζονται στις γύρω περιοχές. Καπετάνιος και πλήρωμα απελευθέρωσαν τους Ιταλούς, έφυγαν από το πλοίο και σκαρφαλώντας στα βράχια μετά από ώρες έφτασαν στη Ζάκυνθο, όπως αναφέρει το exploringgreece.

Η ιστορία είναι λίγο πολύ γνωστή κυρίως στους ντόπιους. Ακολούθησε κανονικό πλιάτσικο με τους κατοίκους από τη μια να μαζεύουν τα τσιγάρα από τη θάλασσα και να τα κρύβουν και από την άλλη να εισβάλλουν στο πλοίο και να το αδειάζουν. Πλήρωμα και καπετάνιος συνελήφθησαν και δικάστηκαν ενώ οι Ιταλοί απελάθηκαν. Τελικά οι Αρχές βρήκαν στα σπίτια τα τσιγάρα που είχαν μαζέψει οι κάτοικοι και τα έστειλαν στο Τελωνείο, όπως αναφέρει το exploringgreece.

Το πολυφωτογραφημένο καράβι στην παραλία

Σήμερα η παραλία αποτελεί ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα σημεία της Ελλάδας. Με τον καιρό η θάλασσα «έσπρωχνε» το καράβι στη στεριά αποκόβοντάς το και το μετέτρεψε σε πραγματικό αξιοθέατο του νησιού. Το σημείο που έγινε το ναυάγιο ήταν αρχικά γνωστό στους ψαράδες του νησιού. Μετά το συμβάν, όμως, έγινε ακόμη πιο γνωστό και εκτιμήθηκε η ομορφιά του προσελκύοντας με τα χρόνια εκατοντάδες τουρίστες που ήθελαν να κάνουν μπάνιο στην ξακουστή παραλία πλέον.

Σήμερα μένουν μόνο κομμάτια από το κουφάρι του πλοίου. Καραβάκια φέρνουν τους τουρίστες που θέλουν να απολαύσουν τα καταγάλανα νερά. Τα τελευταία χρόνια γίνονται και πτώσεις base Jumping για τους λάτρεις των extreme sports και του φυσικού τοπίου. Το σίγουρο είναι πως η παραλία αποτελεί ούτως ή άλλως ένα διαμάντι στο Ιόνιο λόγω της καθαρότητας των νερών της και του σημείου στο οποίο βρίσκεται.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό