22.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η γκολάρα – φάουλ του Οκόνσκι που έδωσε το σύνθημα για τον τίτλο (VIDEO)

Ειδήσεις Ελλάδα

Το ιστορικής σημασίας πρωτάθλημα που κατέκτησε η ΑΕΚ το 1989 στηρίχθηκε σε κάποια μεγάλα αποτελέσματα –κυρίως εκτός έδρας- που άρχισαν από νωρίς να «χτίζουν» τον χαρακτήρα αυτής της ομάδας, αλλά και να πείθουν τον κόσμο ότι κάτι μεγάλο γεννιόταν. Ένα από αυτά τα αποτελέσματα ήταν η νίκη με 1-0 στο εκτός έδρας ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ σαν σήμερα πριν από 33 χρόνια.

Σε μια εποχή που ο Παναθηναϊκός ήταν πανίσχυρος αγωνιστικά και εξωαγωνιστικά και που ο «αντιβαρδινογιαννισμός» χαρακτήριζε το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου της ΑΕΚ, εκείνη η νίκη ήταν πολύ σπουδαία. Ήρθε με μια αριστοτεχνική εκτέλεση φάουλ του «σολίστ» εκείνης της ομάδας, του νεαποκτηθέντα από το Αμβούργο Μίροσλαβ Οκόνσκι, στο 57ο λεπτό και σηματοδότησε την πρώτη νίκη της ΑΕΚ επί του Παναθηναϊκού σε επίσημο αγώνα μετά τις δύο επικρατήσεις της τη σεζόν 1982-83 σε Λεωφόρο Αλεξάνδρας και Νέα Φιλαδέλφεια.

Το ματς που παίχθηκε μπροστά σε περίπου 70 χιλιάδες θεατές (60.145 εισιτήρια) ήταν μάλλον κακό. Ο Παναθηναϊκός ήταν κάπως καλύτερος στο πρώτο μέρος και έχασε ευκαιρίες, με κυριότερη αυτή του Δανού σέντερ φορ του Κλάους Νίλσεν στο 23’. Σημειωτέον ότι ο σέντερ φορ της ΑΕΚ ήταν ο επίσης Δανός Χένρικ Νίλσεν!

Η ΑΕΚ, όμως, είχε την ουσία. Σκόραρε στο 57’ με τον Οκόνσκι, έχασε μεγάλη ευκαιρία για το 0-2 με τον Δημήτρη Πήττα στο 52’, ενώ στο 78’ ο διαιτητής Κώστας Δημητριάδης αρνήθηκε καταφανέστατο πέναλτι του Νίκου Βαμβακούλα στον Γιώργο Σαββίδη. Ενδιάμεσα είχαν αποβληθεί ο Δημήτρης Σαραβάκος και ο προσωπικός του φρουρός Χρήστος Βασιλόπουλος, διότι ο πρώτος χτύπησε τον παίκτη της ΑΕΚ, ισχυριζόμενος ότι αυτός τον είχε φτύσει νωρίτερα.

Τα μεθεόρτια της νίκης είχαν πολύ παρασκήνιο. Οι νικητές πήραν από μισό εκατομμύριο δρχ. ως πριμ, ενώ το ίδιο ποσό τους έδωσε και ο Μάκης Ψωμιάδης, ο οποίος εκείνη την εποχή είχε κάνει δυναμικό μπάσιμο στην ερασιτεχνική ΑΕΚ και στο μπάσκετ. Οι εικόνες με τον Ψωμιάδη να δίνει τα… πακέτα στον αρχηγό της ομάδας Γιώργο Σαββίδη, «έπαιζαν» εκείνες τις μέρες σε όλες τις εφημερίδες.

Εκείνη η νίκη έπεισε και τους πιο συγκρατημένους ότι η ΑΕΚ ήταν πια πρωταγωνίστρια και διεκδικήτρια, εννέα χρόνια μετά το τελευταίο της πρωτάθλημα. Την ώρα που ο πάντα συγκρατημένος Ντούσαν Μπάγεβιτς δήλωνε ότι η ομάδα του είχε κάνει απλώς ένα βήμα, ο πολύ πιο… εκρηκτικός Στράτος Γιδόπουλος έλεγε ότι «αυτός ο τίτλος δεν χάνεται με τίποτα» και παρομοίαζε τον Μπάγεβιτς με τον υπεραθλητή της εποχής Μπεν Τζόνσον, προβλέποντας ότι στο μέλλον θα κατέρριπτε όλα τα ρεκόρ! Δεν έπεσε και πολύ έξω πάντως…

Η σύνθεση της ΑΕΚ: Οικονομόπουλος, Βασιλόπουλος, Χατζής, Μανωλάς, Κούτουλας, Μαυροδήμος, Πατίκας (70’ Γεωργιάδης) Πήττας, Νίλσεν (82’ Δίντσικος) Οκόνσκι, Σαββίδης

Στις 25 Σεπτεμβρίου

25/9/60 Απ. Καλαμαριάς-ΑΕΚ 0-3 (A’ Εθνική)

25/9/63 ΑΕΚ-Μονακό 1-1 (Κύπελλο Πρωταθλητριών –το γκολ του Κώστα Νεστορίδη δεν ήταν αρκετό για μια νίκη γοήτρου, αφού οι Γάλλοι ισοφάρισαν στο τέλος)

25/9/80 Νασιονάλ Καϊρου-ΑΕΚ 0-0 (Φιλικός αγώνας –η ΑΕΚ πήγε στο Κάιρο με πολλούς εφεδρικούς αλλά και με τον παλαίμαχο Μίμη Παπαϊωάννου)

25/9/83 Απ. Καλαμαριάς-AEK 1-0 (A’ Εθνική –δεύτερη ήττα σε τέσσερα ματς, αυτή τη φορά από τον νεοφώτιστο Απόλλωνα)

25/9/93 ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 0-0 (A’ Εθνική –άνετη ισοπαλία και διατήρηση στην κορυφή)

25/9/98 ΟΦΗ-ΑΕΚ 0-1 (A’ Εθνική –σημαντική νίκη με το γκολ του Ντέμη Νικολαϊδη, σε έναν αγώνα που έγινε Παρασκευή και αποτέλεσε το ντεμπούτο του Χρυσόστομου Μιχαηλίδη κάτω από τα δοκάρια) 

25/9/02 ΑΕΚ-Ρόμα 0-0 (Τσάμπιονς Λιγκ –ο Ντέμης Νικολαϊδης έχασε τη μεγάλη ευκαιρία για το γκολ της νίκης)

25/9/05 Λάρισα-ΑΕΚ 0-1 (A’ Εθνική –επιστροφή της ΑΕΛ στην Α’ Εθνική μετά από εννέα χρόνια και επιστροφή της ΑΕΚ στο Αλκαζάρ με το γκολ του Ουκρανού Ολεγκ Βενγκλίνσκι)

25/9/11 ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 3-0 (A’ Εθνική –πολύ κακή η ΑΕΚ,  έφαγε τρία γκολ από το ημίχρονο)

Στοιχηματική εμπειρία… όπως θα ήθελες να είναι! Παίξε Νόμιμα – 21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ: ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό