22.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η Γερμανία κατηγορεί τον Πούτιν για «πυρηνικό εκφοβισμό»

Ειδήσεις Ελλάδα

Η ανακοίνωση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ότι θα τοποθετηθούν πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία συνάντησε σφοδρή κριτική από τη γερμανική κυβέρνηση.

Το υπουργείο Εξωτερικών στο Βερολίνο κατηγόρησε τη Μόσχα για «νέα απόπειρα πυρηνικού εκφοβισμού». «Η σύγκριση του Προέδρου Πούτιν με την ανταλλαγή πυρηνικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ είναι παραπλανητική και δεν μπορεί να χρησιμεύσει για να δικαιολογήσει το βήμα που ανακοίνωσε η Ρωσία», αναφέρεται στην ανακοίνωση, υπενθυμίζοντας ότι επιπλέον, η Λευκορωσία έχει κάνει πολλές δηλώσεις διεθνώς ότι θα είναι απαλλαγμένη από πυρηνικά όπλα.

Ο Πούτιν ανακοίνωσε στην κρατική τηλεόραση το βράδυ του Σαββάτου  ότι η Μόσχα και το Μινσκ συμφώνησαν να τοποθετηθούν τακτικά πυρηνικά όπλα στη  Λευκορωσία. Ο επικεφαλής του Κρεμλίνου επεσήμανε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν επίσης πυρηνικά όπλα σε συμμάχους τους στην Ευρώπη. «Απλώς κάνουμε αυτό που έκαναν για δεκαετίες», είπε ο Πούτιν.

Οι πυρηνικοί αντίπαλοι ανησυχούν

Επιφυλακτικές ήταν οι αντιδράσεις στις ΗΠΑ. Το Αμερικανικό υπουργείο Άμυνας είπε ότι δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει τη δική του πολιτική για τα πυρηνικά όπλα, ούτε υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει ένα πυρηνικό όπλο. Οι ΗΠΑ παρέμειναν προσηλωμένες στη συλλογική άμυνα του ΝΑΤΟ.

Η «Εκστρατεία για την κατάργηση των πυρηνικών όπλων» (ICAN) ήταν πολύ πιο ανησυχητική. Κατά την άποψη της οργάνωσης, η τοποθέτηση ρωσικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστροφή. Η βραβευμένη με Νόμπελ οργάνωση  που εδρεύει στη Γενεύη ,προειδοποίησε ότι το σχέδιο του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν συνιστά μια «εξαιρετικά επικίνδυνη κλιμάκωση». Αυτό αυξάνει την πιθανότητα να χρησιμοποιηθούν τέτοια όπλα. «Στο πλαίσιο του πολέμου της Ουκρανίας, ο κίνδυνος λανθασμένης εκτίμησης ή παρερμηνείας είναι εξαιρετικά υψηλός».

Η ICAN υπενθύμισε ότι η Συνθήκη για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων (TPNW) απαγορεύει στα κράτη να επιτρέπουν  ξένα πυρηνικά όπλα στο έδαφός τους. Η συμφωνία που εγκρίθηκε το 2017 έχει μέχρι στιγμής υπογραφεί από 92 χώρες. Η Ρωσία και η Λευκορωσία δεν είναι μεταξύ τους. Τα κράτη με αμερικανικές βάσεις πυρηνικών όπλων – Γερμανία, Βέλγιο, Ιταλία, Ολλανδία και Τουρκία – επίσης δεν έχουν συμφωνήσει.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό