14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Η Γαλλία βγαίνει με αργό αλλά σταθερό βηματισμό από το lockdown

Ειδήσεις Ελλάδα

Βήμα βήμα, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα, βγαίνει η Γαλλία από το lockdown. Η διαδικασία θα είναι αργή, αλλά σταθερή, τόνισε χθες ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ επισημαίνοντας ότι οι αυστηροί περιορισμοί θα παραμείνουν σε ορισμένες περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο, όπως το Παρίσι. «Η χώρα είναι χωρισμένη στα δύο, καθώς ο ιός κυκλοφορεί πιο γρήγορα σε ορισμένες περιοχές», εξήγησε ο ιός.

Σύμφωνα με τον Φιλίπ, η γαλλική κυβέρνηση επιδιώκει να «επιτύχει τη σωστή ισορροπία μεταξύ της απαραίτητης επανέναρξης της οικονομικής ζωής και της απαραίτητης ανάγκης» να διασφαλιστεί η ασφάλεια των πολιτών.

Ηλικιωμένοι και άλλοι πολίτες οι οποίοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες θα μπορούν να κυκλοφορούν κανονικά από τις 11 Μαΐου, σημείωσε ο Φιλίπ, αν και συνέστησε μεγάλη προσοχή. «Εμπιστευόμαστε τους ανθρώπους οι οποίοι γνωρίζουν ότι είναι ευάλωτοι ότι θα κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να είναι ασφαλείς», δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός.

Στις «κόκκινες» περιοχές, όπως είναι το Παρίσι, οι κανόνες θα είναι πιο αυστηροί: τα γυμνάσια θα παραμείνουν κλειστά τον Μάιο και θα υπάρχουν περιορισμοί στις μετακινήσεις με τα δημόσια μέσα μεταφοράς. Τέσσερις περιοχές: η πρωτεύουσα, ο βορράς, η ανατολική και η κεντρική Γαλλία έχουν κηρυχθεί «κόκκινες» ζώνες επειδή ο ιός κυκλοφορεί πιο ενεργά σε αυτές και τα νοσοκομεία τους δέχονται μεγαλύτερη πίεση, διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν. Στο νησί Μαγιότ, στον Ινδικό Ωκεανό, η άρση της καραντίνας αναβάλλεται.

Στο ευαίσθητο ζήτημα των σχολείων, ο Γάλλος υπουργός Υγείας Ζαν Μισέλ Μπλανκέ, τόνισε ότι η επιστροφή των παιδιών σε νηπιαγωγεία και δημοτικά θα είναι στην αρχή προαιρετική, ενώ στα δημοτικά θα επιτρέπονται το πολύ 15 μαθητές σε κάθε αίθουσα και στα νηπιαγωγεία 10.

Όσον αφορά τα σύνορα, θα παρμείνουν κλειστά, σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ επισημαίνοντας ότι οι περιορισμοί θα ισχύσουν τουλάχιστον μέχρι τις 15 Ιουνίου.

Η πανδημία κορωναϊού έχει στοιχίσει σχεδόν 26.000 ζωές στη Γαλλία από την 1η Μαρτίου, αν και ο αριθμός των νέων ασθενών και των κρουσμάτων μειώνεται σταθερά τις τελευταίες εβδομάδες.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από AFP, Reuters

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό