12.4 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Η Βρετανία θα εκτοξεύσει διαστημικό σκουπιδιάρικο

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Βρετανική κυβέρνηση έχει θέσει ψηλά στην ατζέντα της το πρόβλημα των διαστημικών σκουπιδιών. Για αυτό τον λόγο συμμετέχει ενεργά στο πρόγραμμα «Ενεργητικής Απομάκρυνσης Σκουπιδιών» (Active Debris Removal) στο οποίο συμμετέχουν διάφορες εταιρείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος κατασκευάζονται σκάφη τα οποία συλλέγουν διάφορους τρόπους και μηχανισμούς διαστημικά σκουπίδια, κατά κύριο λόγο μεγάλου μεγέθους αντικείμενα που είναι ιδιαίτερα απειλητικά.

Η Βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι χρηματοδοτεί με περίπου έξι εκατ. ευρώ την κατασκευή ενός σκάφους που θα αν όλα πάνε σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα εκτοξευτεί το 2026. Μέχρι σήμερα τα διάφορα πρωτότυπα σκάφη που έχουν κατασκευαστεί για αυτόν τον σκοπό έχουν μηχανισμούς συλλογής και απομάκρυνσης/καταστροφής ενός διαστημικού σκουπιδιού κάθε φορά. Το νέο σκάφος θα μπορεί να… αρπάζει δύο αντικείμενα μεγέθους δορυφόρου να τα οδηγεί στη γήινη ατμόσφαιρα και να τα απελευθερώνει για να καταστραφούν κατά την είσοδο τους στον πλανήτη.

Τρεις εταιρείες θα παρουσιάσουν τις προτάσεις τους για ένα τέτοιο σκάφος και δύο εξ αυτών θα επιλεχθούν για να λάβουν τη χρηματοδότηση και να προχωρήσουν στην υλοποίηση. Μια εξ αυτών είναι η ClearSpace η οποία έχει ήδη συνάψει συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) για την κατασκευή ενός παρόμοιου σκάφους που θα εκτοξευτεί το 2025. Το σκάφος αυτό θα μπορεί να συλλέγει και να οδηγεί στην καταστροφή ένα μεγάλου μεγέθους διαστημικό σκουπίδι.

Η μέχρι σήμερα διαστημική δραστηριότητα της ανθρωπότητας έχει δημιουργήσει μια μεγάλη χωματερή έξω ακριβώς από την γήινη ατμόσφαιρα. Πρόχειρες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για τουλάχιστον 100 εκατ. αντικείμενα διαφόρων μεγεθών τα οποία κυκλοφορούν με τρομερές ταχύτητες ανεξέλεγκτα έξω από την Γη. Ο όγκος αυτών των αντικειμένων αυξάνεται συνεχώς όσο αυξάνεται ο αριθμός των κάθε είδους διαστημικών αποστολών αλλά και από τις συγκρούσεις των διαστημικών σκουπιδιών είτε μεταξύ τους είτε με άλλα εν λειτουργία διαστημικά συστήματα.

Αυτή την στιγμή βρίσκονται σε λειτουργία περίπου πέντε χιλιάδες δορυφόροι με τους τέσσερις χιλιάδες εξ αυτών να κινούνται σε χαμηλή τροχιά γύρω από την Γη. Επιπλέον υπάρχουν περίπου τρεις χιλιάδες δορυφόροι που έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας και εξακολουθούν όμως να κάνουν… βόλτες γύρω από τον πλανήτη μας.

Η παρουσία αυτής της χωματερής που μεγαλώνει συνεχώς απειλεί την διαστημική δραστηριότητα της ανθρωπότητας και κάποιοι ειδικοί λένε ότι σύντομα τα διαστημικά σκουπίδια θα δημιουργήσουν ένα αδιαπέραστο φράκτη εγκλωβίζοντας τον άνθρωπο στη Γη.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό