16.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η Βρετανία απαγορεύει το TikTok στις κυβερνητικές συσκευές

Ειδήσεις Ελλάδα

Στην απαγόρευση, με άμεση ισχύ, της χρήση της εφαρμογής κοινωνικής δικτύωσης TikTok (που ανήκει σε Κινέζους ιδιοκτήτες) σε τηλέφωνα και άλλες συσκευές που χρησιμοποιούνται από κυβερνητικούς αξιωματούχους και δημοσίους υπαλλήλους, προχώρησε η βρετανική κυβέρνηση, επικαλούμενη λόγους ασφαλείας.

Η απόφαση πάρθηκε μετά από αξιολόγηση από τους Βρετανούς εμπειρογνώμονες στον κυβερνοχώρο, ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας Όλιβερ Ντάουντεν, προσθέτοντας ότι «είναι σαφές ότι θα μπορούσε να υπάρχει κίνδυνος σχετικά με τον τρόπο πρόσβασης και χρήσης των ευαίσθητων κυβερνητικών δεδομένων από ορισμένες πλατφόρμες».

Πρόσθεσε επίσης ότι οι εφαρμογές συλλέγουν τεράστιους όγκους δεδομένων για τους χρήστες, συμπεριλαμβανομένων των επαφών και της τοποθεσίας. Σε κυβερνητικές συσκευές, αυτά τα «δεδομένα μπορεί να είναι ευαίσθητα», είπε.

«Η ασφάλεια των ευαίσθητων κρατικών πληροφοριών πρέπει να είναι πρώτη, επομένως σήμερα απαγορεύουμε αυτήν την εφαρμογή σε κρατικές συσκευές. Η χρήση άλλων εφαρμογών εξαγωγής δεδομένων θα ελέγχεται», ανέφερε ο υπουργός προσθέτοντας ότι η απαγόρευση του TikTok ξεκινά με άμεση ισχύ και ότι η κίνηση είναι «προληπτική».

Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι η απαγόρευση δεν θα επεκταθεί στις προσωπικές συσκευές για τους κρατικούς υπαλλήλους. «Αυτή είναι μια κίνηση που βασίζεται σε συγκεκριμένο κίνδυνο για τις κυβερνητικές συσκευές».

Προβλέπονται επίσης εξαιρέσεις για τη χρήση του TikTok σε κυβερνητικές συσκευές οι οπόιες εφαρμόζονται όπου είναι απαραίτητο για εργασιακούς σκοπούς, αλλά «θα χορηγούνται μόνο από ομάδες ασφαλείας κατά περίπτωση, με υπουργική άδεια όπως αρμόζει, και με τη λήψη μέτρων μετριασμού της ασφαλείας,».  Ο υπουργός είπε επίσης ότι οι κυβερνητικές συσκευές θα μπορούν να έχουν πρόσβαση μόνο σε εφαρμογές τρίτων που βρίσκονται σε μια προεγκεκριμένη λίστα.

Με αυτή την κίνηση το Ηνωμένο Βασίλειο ακολουθεί το παράδειγμα άλλων χωρών, μεταξύ άλλων οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, που προχώρησαν σε παρόμοια απόφαση για την εν λόγω εφαρμογή. Η εφαρμογή TikTok, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των νέων, κατηγορείται από τους επικριτές της ότι επιτρέπει στις κινεζικές αρχές να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα χρηστών απ’ όλο τον κόσμο. Η εταιρεία TikTok το έχει διαψεύσει κατηγορηματικά.

Πώς σχολιάζει η εταιρεία

Σχολιάζοντας την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης, εκπρόσωπος της TikTok είπε ότι η εταιρεία είναι απογοητευμένη. «Πιστεύουμε ότι αυτές οι απαγορεύσεις βασίζονται σε θεμελιώδεις παρανοήσεις και οδηγούνται από την ευρύτερη γεωπολιτική, στην οποία το TikTok και τα εκατομμύρια των χρηστών μας στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν παίζουν κανένα ρόλο. Παραμένουμε δεσμευμένοι να συνεργαστούμε με την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση τυχόν ανησυχιών, αλλά θα πρέπει να κριθούμε βάσει των γεγονότων και να αντιμετωπιστούμε ισότιμα ​​με τους ανταγωνιστές μας», ανέφερε ο εκπρόσωπος σε δήλωση που εστάλη μέσω email.

«Έχουμε αρχίσει να εφαρμόζουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την περαιτέρω προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών μας, το οποίο περιλαμβάνει την αποθήκευση δεδομένων χρηστών του Ηνωμένου Βασιλείου στα ευρωπαϊκά μας κέντρα δεδομένων και αυστηρότερους ελέγχους πρόσβασης δεδομένων, συμπεριλαμβανομένης της ανεξάρτητης εποπτείας της προσέγγισής μας από τρίτους».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό