20.2 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η βαριά ατζέντα Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη – Ειδήσεις – νέα

Ειδήσεις Ελλάδα

Με βαριά ατζέντα και ειδικότερα με τρεις φακέλους – γεωπολιτικό, ενεργειακό, επενδυτικό – αφίχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Νέα Υόρκη (έφθασε νωρίς το βράδυ της Τρίτης, ώρα Ελλάδος) για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, σκοπεύοντας να δώσει αυτές τις διαστάσεις τόσο στην κεντρική ομιλία του το μεσημέρι της Παρασκευής όσο και νωρίτερα στα επίσημα τετ α τετ με ηγέτες, στις ανεπίσημες συζητήσεις του, καθώς σε συνεντεύξεις του σε αμερικανικά μέσα ενημέρωσης στο διάστημα 20-23 Σεπτεμβρίου.

Μόλις έφθασε στη Νέα Υόρκη συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό και με τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Yair Lapid (με τον οποίο είχε συναντήσει νωρίτερα ο κ. Ερντογάν), ενώ σήμερα το πρωί (ώρα ΝΥ) θα συναντηθεί με επικεφαλής αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων και με την AIPAC. ‘Έχει προγραμματισθεί συνάντηση με τον Βασιλιά της Ιορδανίας, αναμένεται ότι θα παρακαθίσει σε γεύμα με ομογενειακές οργανώσεις και βεβαίως θα παραστεί (μαζί με τη σύζυγό του Μαρέβα) στη δεξίωση που παραθέτει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ προς τιμή των ηγετών που συμμετέχουν στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Σκοτεινές ώρες για την Ευρώπη ***«Μπρα ντε φερ» με Τούρκο Πρόεδρο

Ωστόσο, όπως λένε κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός ετοιμάζεται και για «μπρα ντε φερ» με τον Ερντογάν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Και δεν άργησε ο Τούρκος Πρόεδρος να επιτεθεί με χυδαία προπαγάνδα κατά της πατρίδας μας….

***Η παράνοια Ερντογάν και η χυδαία προπαγάνδα κατά της χώρας μας

Συγκεκριμένα: Ο κ. Ερντογάν προχώρησε χθες σε μία άνευ προηγουμένου επίθεση έναντι της χώρας μας, σε μια πραγματική παράνοια κατηγορώντας τη χώρα μας για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας! Ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας στην ετήσια συνέλευση του ΟΗΕ έδειξε ακόμα και φωτογραφίες με νεκρά βρέφη και ισχυρίστηκε ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα των βίαιων επαναπροωθήσεων από το ελληνικό Λιμενικό. «Η Ελλάδα», είπε, «μετατρέπει το Αιγαίο σε νεκροταφείο προσφύγων»

***Να επανέλθει η Τουρκία στον χώρο της λογικής

Άμεση ήταν η απάντηση του Νίκου Δένδια από τη Νέα Υόρκη που όχι μόνον δήλωσε πως είναι ψευδή τα στοιχεία της Τουρκίας, αλλά παράλληλα κάλεσε την Άγκυρα (και κατ’ επέκταση τον κ. Ερντογάν) να επανέλθει στον χώρο της λογικής. Συγκεκριμένα ο κ. Δένδιας δήλωσε: «Οι τοποθετήσεις της Τουρκίας διευρύνουν κάθε φορά τα πλαίσια στα οποία καλείται να λειτουργήσει η ανθρώπινη λογική» σχολίασε από τη Νέα Υόρκη ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, απαντώντας στους ισχυρισμούς Ερντογάν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

***Συναντήσεις με τράπεζες, με εκπροσώπους πολυεθνικών και hedge funds

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως στη ατζέντα του Πρωθυπουργού έχει το επενδυτικό κεφάλαιο. Μαζί του, στη Νέα Υόρκη βρίσκεται και ο οικονομικός του σύμβουλος Αλέξης Πατέλης και έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν υπήρξε καμία επίσημη ανακοίνωση ούτε με ποιους θα συναντηθεί, ούτε εάν υπάρχει κάποια συμφωνία για επενδύσεις. Εκείνο που έμαθα είναι ότι τα επενδυτικά ραντεβού έχουν καθοριστεί να γίνουν την Πέμπτη, όπου αναμένονται να συναντηθούν μαζί του εκπρόσωποι πολυεθνικών και hedge funds, τράπεζες (ανάμεσά τους και η Bank of America) καθώς και ασφαλιστικοί οργανισμοί. Τις επόμενες ώρες ευελπιστώ ότι θα μάθουμε περισσότερα…

***Ελληνογαλλική άσκηση έως τον Αϊ Στράτη

Με κοινή άσκηση της πολεμικής αεροπορίας, του πολεμικού ναυτικού και της Γαλλίας στο Ανατολικό Αιγαίο απαντά η Ελλάδα στις «κορώνες» της Τουρκίας. Θα πείτε τι το εξαιρετικό έχει η αυτή η άσκηση πέραν του γεγονότος ότι διεξάγεται την ώρα που η Τουρκία κλιμακώνει την επιθετική ρητορική της έναντι της χώρας μας. Πρώτον, η άσκηση θα διεξαχθεί σε μια μεγάλη περιοχή του Αιγαίου, θα φθάσει δηλαδή έως την Σκύρο και τον Αϊ Στράτη. Δεύτερον μετέχουν σε αυτήν μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας, ελικόπτερα, ειδικές δυνάμεις, καθώς και πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, ανάμεσά τους και υποβρύχια που βγαίνουν στο Αιγαίο για την άσκηση. Τρίτον την άσκηση που θα διεξαχθεί από 24 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου, ακολουθεί η επίσκεψη του Γάλλου υπουργού Άμυνας στην Αθήνα και τέλος θα πάρει μέρος και ένα πολεμικό πλοίο του γαλλικού ναυτικού.

***Συμπληρωματικός προϋπολογισμός και εκσυγχρονισμός των ΔΕΚΟ

Ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους 2,9 δισ. ευρώ. Οι δαπάνες αφορούν οικονομικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις για καύσιμα και ηλεκτρική ενέργεια, επιχορηγήσεις για αντικατάσταση ενεργειοβόρων ηλεκτρικών συσκευών. Ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός εντάσσεται σε ένα νομοσχέδιο – σκούπα του υπουργείου Οικονομικών , το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής Πιστοληπτικής Αξιολόγησης και την ίδρυση και λειτουργία κεντρικού μητρώου πιστώσεων. Περιλαμβάνει ακόμη φορολογικές ρυθμίσεις, όπως την παράταση της προθεσμίας για την πληρωμή βεβαιωμένων οφειλών στην εφορία και δόσεων ρυθμίσεων έως τις 31 Μαΐου 2023 και μέτρα για τον εκσυγχρονισμό της διοίκησης των δημόσιων επιχειρήσεων.

Θα σταθώ όμως στο Μέρος Α΄ του σχεδίου νόμου με το οποίο αναθεωρείται και εκσυγχρονίζεται το νομοθετικό πλαίσιο για την οργάνωση και τη λειτουργία των Ανωνύμων Εταιρειών του Δημοσίου και των Λοιπών Θυγατρικών της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. (Ε.Ε.ΣΥ.Π. Α.Ε.). Απώτερος σκοπός της κρατικής ιδιοκτησίας ανωνύμων εταιρειών είναι η μεγιστοποίηση της αξίας για την κοινωνία, μέσω της αποτελεσματικής κατανομής των κρατικών πόρων. Για τον λόγο αυτό, εισάγεται ενιαία ρύθμιση των ζητημάτων που αφορούν στην αποτελεσματικότερη λειτουργία και διαχείριση των Ανωνύμων Εταιρειών του Δημοσίου, σύμφωνα με τις αρχές της Εταιρικής Διακυβέρνησης, καθώς και τις κατευθυντήριες οδηγίες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Ο.Ο.Σ.Α.).

***Ένας υπουργός σε αστυνομική τηλεοπτική σειρά

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης εμφανίστηκε στην πρεμιέρα νέας αστυνομικής σειράς στην τηλεόραση. Η σκηνή θέλει τον υπουργό να έχει κάνει επίσκεψη στο γραφείο του εισαγγελέα, που υποδύεται ο Κίμωνας Κουρής, όταν μπαίνει μέσα ο πρωταγωνιστής, έτερος εισαγγελέας, Δημήτρης Μαρκέτος, τον οποίο υποδύεται ο Μιχάλης Λεβεντογιάννης. Όταν ο Λεβεντογιάννης βλέπει τους δύο άντρες ζητεί συγνώμη και λέει ότι θα ξαναπεράσει αργότερα ωστόσο ο υπουργός Νότης Μηταράκης σηκώνεται και λέει τις ατάκες του: «Δεν χρειάζεται, εμείς τελειώσαμε. Πέρασε μέσα» λέει και απευθυνόμενος στον Κουρή συνεχίζει «Όπως είπαμε. Όταν τα έχεις έτοιμα τα στέλνεις στο γραφείο μου». Παίρνει θετική απάντηση και συνεχίζει «Ευχαριστώ και να σου πω κανόνισε κάποια στιγμή να ‘ρθεις στη Χίο. Τόσες φορές το έχουμε πει. Καλή συνέχεια» λέει και αποχωρεί, τιμώντας με την τελευταία του ατάκα την εκλογική του περιφέρεια τη Χίο.

*** Γαλάζιος… «καταδρομέας» στην υπηρεσία της ΝΔ

Ονομάζεται Έρικ Παρκς και πολλοί πιστεύουν, λόγω ον΄ποματος ότι είναι Αμερικανός. Μάλλον θα απογοητευθούν, λένε τα γαλάζια στελέχη, όταν μάθουν ότι είναι Έλληνας από τα Γιάννενα και ότι σπούδασε στις ΗΠΑ. Εκεί είχε ιδρύσει και μια εταιρία για σόσιαλ μίντια. Ειπώθηκε πως έχει ήδη εγκατασταθεί στο Μαξίμου και θα παραμείνει εκεί έως τις εκλογές (όποτε και όταν αυτές διεξαχθούν). Στη πραγματικότητα ούτε γραφείο έχει στο Μαξίμου, ούτε έχει εγκατασταθεί μονίμως εκεί. Απλώς πάει Μαξίμου, αλλά και στο κόμμα, όποτε απαιτηθεί. Στη ΝΔ, αλλά και στο Μαξίμου του έχουν δώσει το… παρατσούκλι «γαλάζιος καταδρομέας», επειδή ως… κομάντο αναλαμβάνει, όπως λένε, «δράση» όταν υπάρχουν εκλογές και αυτή τη φορά έχει ως στόχο ( μου λένε πάλι οι ίδιες πηγές) τη δύσκολη αποστολή της προσέγγισης (ή επαναπροσέγγισης) κεντρώων ψηφοφόρων.

***Όταν ο Χαρίλαος Φλωράκης γνώρισε την Τζένη Καρέζη

Από τη λιτή τελετή αποχαιρετισμού στον Κώστα Καζάκο, που διοργάνωσε η οικογένεια του και το ΚΚΕ στο Αίθριο του Περισσού, ξεχωρίζω τα όσα είπε η Αλέκα Παπαρήγα η οποία αναφέρθηκε και σε κάποιες – όπως είπε – στιγμές συνάντησης με τον Κώστα, μακριά από τη δημοσιότητα και τις κάμερες, τις οποίες έζησαν σε ένα δωμάτιο, σε ένα γραφείο…

«Λίγο μετά το 13ο Συνέδριο, καθώς η καταιγίδα της αντεπανάστασης, της βαθιάς κρίσης του Κόμματος ήταν στο αποκορύφωμα, δυνάμωνε η αντικομμουνιστική – αντισοσιαλιστική επίθεση, ο Χαρίλαος Φλωράκης ένα πρωί μου είπε ότι του τηλεφώνησε ο Κώστας, ήθελε να τον επισκεφτεί μαζί με την Τζένη Καρέζη. Μου πρότεινε να πάω και εγώ στη συνάντηση, να δούμε τι θέλει ο Κώστας, τι σκέπτεται. Εκείνη τη μέρα τους περιμέναμε με αγωνία. Μπήκε ο Κώστας στο σπίτι, αγκάλιασε σφικτά τον Χαρίλαο, με χαιρέτησε και μένα θερμά. Μα στη συνέχεια, όρθιος όπως ήτανε, έβγαλε ένα παράπονο μάλλον και με λίγο θυμό. Απευθύνθηκε αμέσως πριν απ’ όλα στον Χαρίλαο, λέγοντας ότι «εσείς καλείτε τους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες να σταθούν στο πλευρό του Κόμματος, καλείτε ακόμα να συμπαρασταθούν και εκείνοι που δεν υπήρξαν κομμουνιστές, σέβονταν όμως, αναγνώριζαν τον ρόλο του στους αγώνες. Εμένα δεν μου κάνατε ούτε ένα τηλέφωνο, δεν με χρειάζεστε;». Ο Χαρίλαος, θυμάμαι καλά, του εξήγησε ότι «σε τέτοιες στιγμές δεν είναι πάντα πρακτικό να παίρνεις τηλέφωνο και να ρωτάς εσύ με ποια πλευρά είσαι;». Ο Κώστας πάλι αντάριασε, «τι να με ρωτήσετε, δεν ξέρατε ότι εγώ δεν θα μπορούσα να είμαι πουθενά αλλού εκτός από εδώ; Με το ΚΚΕ». Δίπλα η Τζένη συμφωνούσε με το παράπονο του Κώστα”. Αυτή ήταν η πρώτη στιγμή, όπως την αφηγήθηκε η Αλέκα Παπαρήγα.

***Μουσικά ραδιόφωνα και εκλογές

Όσο πλησιάζουν οι εκλογές τόσο πιο συχνά θα βλέπουμε πολιτικούς, είτε σε πρωινάδικα, είτε σε αθλητικά ή μουσικά ραδιόφωνα και τηλεοπτικές εκπομπές. Έχουν ακροαματικότητα και θεαματικότητα και ποντάρουν σε αυτά οι πολιτικοί και θα λένε τα πάντα, ακόμα, τι ώρα ξυπνούν, πόσες ώρες την εβδομάδα γυμνάζονται (εάν γυμνάζονται) και τι κάνουν τις ελεύθερες ώρες τους, εάν βοηθούν στο σπίτι ή εάν μαγειρεύουν ή ακόμα εάν αλλάζουν καμιά λάμπα. Αν βρισκόμαστε ακόμα αρκετούς μήνες πριν από τις εκλογές, ο Πρωθυπουργός πριν αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη, έδωσε συνέντευξη στο μουσικό ραδιόφωνο «Sfera» και βγαίνοντας από το στούντιο βρέθηκε με τον ραδιοφωνικό παραγωγό του Music. Όλα αυτά θα τα βλέπουμε εικάζω εφεξής συχνά από τους πολιτικούς έως τις εκλογές.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό