15.6 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η αυτοδυναμία και πόσο είναι εφικτή μετά τα Τέμπη

Ειδήσεις Ελλάδα

Μήπως οι τελευταίες εξελίξεις έχουν «κάψει» οριστικά το σενάριο της αυτοδυναμίας που φάνταζε πολύ πιθανό πριν από την τραγωδία; Ή μπορεί η αυτοδυναμία να ανακτηθεί;

Αυτά τα ερωτήματα, ακούς συνεχώς  να διατυπώνονται από βουλευτές της ΝΔ που προσπαθούν να ερμηνεύσουν τις δημοσκοπήσεις οι οποίες έως τώρα είδαν το φως της δημοσιότητας, όπως αναφέρει ο ΒΗΜΑτοδότης.

Πριν από την σύγκρουση των τρένων και τους 57 νεκρούς, λένε, η Νέα Δημοκρατία κρατούσε μια ικανοποιητική διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ από 4-5 μονάδες και πάνω αλλά και ένα ποσοστό που θα κινούταν για το κυβερνών κόμμα στα επίπεδα του 32%-35%, σίγουρα πάνω από 30% και πιο κοντά στο 37% της αυτοδυναμίας με την ενισχυμένη αναλογική.

Όλο αυτό το διάστημα (πριν από την τραγωδία) στο Μαξίμου δούλευαν το σενάριο του ισχυρού ποσοστού την πρώτη Κυριακή, ώστε στις δεύτερες κάλπες να πιάσουν ένα ποσοστό κοντά στο 37% και είτε να είναι αυτοδύναμη η ΝΔ είτε να χρειαζόταν ελάχιστους βουλευτές ώστε να πιάσει τους 151. Τα γεγονότα όμως άλλαξαν τους συσχετισμούς και τώρα στο γαλάζιο στρατόπεδο περιμένουν τις επόμενες δημοσκοπήσεις ώστε να χτίσουν πάνω σε αυτές την στρατηγική τους, εκτιμά ο ΒΗΜΑτοδότης. 

Μια αυτοδύναμη κυβέρνηση μπορεί να αποτρέψει τραγωδίες;

 Ο στόχος της αυτοδυναμίας θα παραμείνει βασικό ζητούμενο και πίσω από τα νέα διλήμματα, αλλά η ανησυχία για την αντίδραση της κοινωνίας από την τραγωδία των Τεμπών είναι έκδηλη. Το ερώτημα γιατί μια νέα αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ θα αποτρέψει ανάλογες τραγωδίες που δεν απέτρεψε η νυν αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ, θα δείχνει εύλογο μέσα στο νέο εκλογικό χρονοδιάγραμμα – και ο Μητσοτάκης θα είναι ο πρώτος που θα καλείται να το απαντήσει. Το επιτελείο του έχει ήδη αρχίσει να δουλεύει πάνω σε αυτό, περιμένοντας από τις επόμενες δημοσκοπήσεις να δει και τις νέες αποδόσεις για το στοίχημα της αυτοδυναμίας.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό