24.5 C
Athens
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024

«Η αυλαία των φορολογικών δηλώσεων πέφτει για φέτος χωρίς να δοθεί ένα εύλογο και ρεαλιστικό χρονικό διάστημα»

Ειδήσεις Ελλάδα

Δελτίο τύπου για το τέλος των φορολογικών δηλώσεων

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΡΑΞΗ

Η αυλαία των φορολογικών δηλώσεων πέφτει για φέτος χωρίς να δοθεί ένα εύλογο και ρεαλιστικό χρονικό διάστημα για να ολοκληρώσουν με τη ΔΕΟΥΣΑ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ οι επαγγελματίες λογιστές τις υποχρεώσεις των πελατών τους. Μονάχα δυο μήνες περιθώριο είχαν οι επιχειρήσεις να υποβάλλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις και αυτό μετ ‘εμποδίων καθώς είτε οι πλατφόρμες δεν ήταν διαθέσιμες  ανά πάσα ώρα και στιγμή, είτε μεταβάλλονταν οι συνθήκες υποβολής (17 εγκύκλιοι μέχρι σήμερα για τη διασύνδεση των POS), είτε η ίδια η κυβέρνηση δυσχέραινε το έργο τους (λάθη σε clawback – ΕΦΚΑ).

Επιβεβαιώνοντας την εχθρική σχέση της η κυβέρνηση με τον κλάδο των λογιστών καταφέρεται εναντίον τους, είτε μέσω του  εκπρόσωπου τύπου του Υπουργείου Οικονομικών κ. Τσάπαλο, ο οποίος να χλευάζει και ειρωνεύεται ολόκληρο τον κλάδο παραμένοντας στην θέση του σαν να μην συμβαίνει τίποτα, είτε μέσω των δηλώσεων του Υπουργού Χατζηδάκη.

Στην λανθασμένη απόφαση για υποβολή δηλώσεων μέχρι 2 και 9 Αυγούστου προστίθενται η λάθος εφαρμογή των myData, η άδικη τεκμαρτή φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών, οι λάθος βεβαιώσεις αποδοχών του ΕΦΚΑ, η λάθος απόφαση για ένα taxis για όλους και για όλα και η λάθος λογική και προβολή δήθεν «έτοιμων» προσυμπληρωμένων  δηλώσεων.

Ως ΟΕΕ οφείλαμε να σταθούμε αλληλέγγυοι στη δυστοπική επαγγελματική καθημερινότητα των συναδέλφων λογιστών. Η πίεση για εξαντλητικές προθεσμίες, η “υποχρέωση” να εργάζονται μεταμεσονύχτιες ώρες (επειδή τότε λειτουργούν οι πλατφόρμες), οι συνεχείς αλλαγές αποφάσεων και εγκυκλίων δεν μπορούν να επιλυθούν όταν η διοίκηση του ΟΕΕ κάνει τον κυματοθραύστη της κυβέρνησης.

Έπρεπε ήδη να έχει συνεδριάσει η Κεντρική Διοίκηση και να πάρει αποφάσεις για δικαστική αγωγή (λόγω μη επαρκούς χρόνου για την υποβολή δηλώσεων) και για συντονισμό με κοινές συνεντεύξεις τύπου με όλες της ενώσεις Λογιστών της χώρας, ώστε να απαιτηθεί αυτό που αιτηθήκαμε ως ΟΕΕ (καταληκτική ημερομηνία δηλώσεων αρχές Οκτώβρη).

Δυστυχώς όμως, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει και χιλιάδες συνάδελφοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τη ζοφερή πραγματικότητα. Με το ερώτημα της επιβίωσης, της συνέχισης ή όχι λειτουργίας του γραφείου τους σε πρώτο πλάνο, με ενδοπροσωπική ανασκόπηση τι έκαναν λάθος και αξίζουν αυτή τη συμπεριφορά, και με το νέο κύμα ξεσπάσματος προβλημάτων υγείας να παραμονεύει.

Από την Γραμματεία των Προοδευτικών Οικονομολόγων Ελλάδος

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό