20.9 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Η Αστυνομία του Καπιτωλίου κατέθεσε υλικό 14.000 ωρών από την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Αστυνομία του Καπιτωλίου των ΗΠΑ κατέθεσε χιλιάδες ώρες υλικού από την κάμερα παρακολούθησης για την εισβολή της 6ης Ιανουαρίου στις δύο βασικές επιτροπές του Κογκρέσου που ερευνούν την επίθεση των ενόπλων στο κτίριο, ενώ παρείχε «πολυάριθμα» κλιπ στους Δημοκρατικούς που εξέταζαν την παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ, αποκάλυψε τη Δευτέρα ο ανώτερος δικηγόρος του τμήματος.

Το υπουργείο παρείχε το υλικό στους επικεφαλής της υπόθεσης σε απάντηση ενός αιτήματος του ανώτερου δικηγόρου του Σώματος Ντάγκλας Λέτερ, σύμφωνα με τον Γενικό Σύμβουλο της Αστυνομίας του Καπιτωλίου, Τόμας Ντι ΝτιΜπιάζι, ο οποίος έκανε τις αποκαλύψεις σε ένορκη δήλωση του.

Ο ΝτιΜπιάζιείπε ότι το τμήμα παρείχε επίσης περισσότερες από 14.000 ώρες βίντεο κάμερας παρακολούθησης – που περιλαμβάνει τις ώρες από το μεσημέρι έως τις 8 μ.μ. στις 6 Ιανουαρίου – σε δύο βασικές επιτροπές που ερευνούν την επίθεση στο Καπιτώλιο: Η Επιτροπή Διοίκησης του Σώματος και η Επιτροπή Κανονισμού της Γερουσίας.

Τα σχόλια του ΝτιΜπιάζι στο δικαστήριο είναι η πρώτη γνωστή αναγνώριση από την Αστυνομία του Καπιτώλιο για την έκταση της συνεργασίας της με τους βουλευτές που ερευνούν την επίθεση. Ο διαβόητος μυστικός οργανισμός έχει πει λίγα για την έκταση της συνεργασίας του με άλλες οντότητες και για το αν είχε μοιραστεί το υλικό του με τους βουλευτές μέχρι τώρα. Τη Δευτέρα, δύο βασικοί βουλευτές της Επιτροπής Πιστώσεων του Σώματος – που επιβλέπουν τον προϋπολογισμό της Αστυνομίας του Καπιτωλίου – έψεξαν το υπουργείο επειδή δεν παρείχε περισσότερες δημόσιες πληροφορίες σχετικά με την απάντησή του στην επίθεση στις 6 Ιανουαρίου.

Ο ΝτιΜπιάζι ανέφερε ότι από το αρχικό αίτημα των βουλευτών για πλάνα, το τμήμα συμφώνησε να παράσχει πλάνα από ολόκληρη την 24ωρη παρακολούθηση της 6ης Ιανουαρίου. Η Αστυνομία έχει επίσης μοιραστεί το υποσύνολο των 14.000 ωρών με το FBI και την Μητροπολιτική Αστυνομία να υποστηρίξει τις τρέχουσες έρευνες. Και έχει μοιραστεί έναν «πολύ περιορισμένο αριθμό» βίντεο κλιπ από τις 5 Ιανουαρίου για να βοηθήσει την αστυνομία της Ουάσινγκτον για «πιθανά σχετιζόμενα συμβάντα».

Παρά την αποκάλυψη, ο ΝτιΜπιάζι είναι σιωπηλός σε ένα κρίσιμο ερώτημα: Εάν το τμήμα έχει διατηρήσει ένα ευρύτερο μήκος βίντεο από 5 Ιανουαρίου και το μοιράστηκε με βουλευτές που έχουν εκφράσει φόβους για πιθανές προσπάθειες «αναγνώρισης» από επίδοξους ταραχοποιούς μια μέρα πριν από την εισβολή Καπιτώλιο . Οι Δημοκρατικοί απέκρουσαν την κατηγορία αμέσως μετά την επίθεση, υποδηλώνοντας ότι οι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές ή οι βοηθοί ενδέχεται να έχουν βοηθήσει τους ταραχές, αλλά έχουν πει λίγα για να υποστηρίξουν τις δηλώσεις τους από τότε,

Στην ένορκη δήλωσή του, ο ΝτιΜπιάζι αποκάλυψε ότι το υλικό ασφαλείας «καθαρίζεται αυτόματα» εντός 30 ημερών υπό κανονικές συνθήκες.

«Το Τμήμα έχει σημαντικές ανησυχίες σχετικά με την απελευθέρωση οποιουδήποτε υλικού από τους εναγόμενους στις υποθέσεις επίθεσης στο Καπιτώλιο, εκτός εάν υπάρχουν εγγυήσεις για την αποτροπή της αντιγραφής και της διάδοσής του».

«Η ανησυχία μας είναι ότι η παροχή απεριόριστης πρόσβασης σε εξαιρετικά ευαίσθητες πληροφορίες σε κατηγορούμενους που έχουν ήδη δείξει την επιθυμία να παρέμβουν στη δημοκρατική διαδικασία, μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα τη συλλογή πληροφοριών, ενώ ίσως καταδείξουν τις ευπάθειες και τις αδυναμίες ασφαλείας του Καπιτωλίου, ενώ μπορεί να συλλεγούν, να εκτεθούν και να μεταφερθούν σε αυτούς που θα ήθελαν να επιτεθούν ξανά στο Καπιτώλιο», είπε.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Politico

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό