22.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η αστυνομία ερευνά συνεργάτες του προέδρου επειδή απέκρυψαν την κατάσταση της υγείας του

Ειδήσεις Ελλάδα

Η τσεχική αστυνομία ξεκίνησε σήμερα έρευνα προκειμένου να διαπιστώσει αν οι συνεργάτες του προέδρου Μίλος Ζέμαν διέπραξαν κάποιο αδίκημα επειδή δεν ενημέρωσαν το κοινό ή τους ανώτατους κυβερνητικούς αξιωματούχους ότι η κατάσταση της υγείας του δεν του επιτρέπει να ασκεί τα καθήκοντά του.

Ο προσωπάρχης του Ζέμαν, ο Βράτισλαβ Μίναρ, πιέζεται από τον απερχόμενο πρωθυπουργό Αντρέι Μπάμπις να παραιτηθεί με αφορμή τη μυστικότητα που τηρήθηκε για την ασθένεια του 77χρονου προέδρου, ο οποίος νοσηλεύεται στην εντατική από τις 10 Οκτωβρίου.

Οι σύμβουλοι του Ζέμαν δεν έχουν πει σχεδόν τίποτα για την κατάστασή του. Χθες, ο πρόεδρος της Γερουσίας Μίλος Βίστριλ, επικαλούμενος μια έκθεση του νοσοκομείου, ανακοίνωσε ότι ο Ζέμαν αδυνατεί να ασκήσει τα καθήκοντά του όσο βρίσκεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας και είναι απίθανο να επιστρέψει σύντομα στη δουλειά. Το νοσοκομείο ενημέρωσε τον Μίναρ για τη σοβαρότητα της κατάστασης του Ζέμαν στις 13 Οκτωβρίου, σημείωσε. Το γραφείο του προέδρου όμως δεν μοιράστηκε αυτήν την πληροφορία με άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους ή με τους πολίτες.

Αντιθέτως, ο Μίναρ πήγε τον πρόεδρο της Κάτω Βουλής να δει τον Ζέμαν στις 14 Οκτωβρίου και είπε ότι ο πρόεδρος υπέγραψε ένα διάταγμα για τη συγκρότηση του νέου κοινοβουλίου σε σώμα στις αρχές Νοεμβρίου.

«Με βάση τις νέες πληροφορίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τη Γερουσία η αστυνομία θα ξεκινήσει έρευνα για πιθανές έκνομες ενέργειες» ανέφερε η αστυνομία μέσω του Twitter, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Ο Μίναρ και ο εκπρόσωπος του προέδρου δεν ανταποκρίθηκαν σε ένα αίτημα του πρακτορείου Reuters να σχολιάσουν την εξέλιξη αυτή, την κατάσταση του Ζέμαν ή την έκθεση του νοσοκομείου. Ο Μίναρ είπε πρόσφατα ότι μόνο ο Ζέμαν μπορεί να τον απολύσει και ότι δεν θα σχολιάσει καμία ανακοίνωση «οποιουδήποτε πολιτικού».

Ο εκπρόσωπος του προέδρου έκανε πολλές αναρτήσεις στο Twitter και μία από αυτές αναφερόταν σε περιόδους της τσεχικής ιστορίας όπου απειλήθηκε η εθνική κυριαρχία.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης απέσπασαν την πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές της 8ης-9ης Οκτωβρίου και έχουν ανακοινώσει ότι θα συνεργαστούν για να σχηματίσουν κυβέρνηση. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μπάμπις είχε τη στήριξη του Ζέμαν.

Βασιζόμενη στη νοσοκομειακή έκθεση, η Άνω Βουλή (Γερουσία) έχει ξεκινήσει μια συζήτηση για το αν θα επικαλεστεί το άρθρο του Συντάγματος που απαλλάσσει τον πρόεδρο από τα καθήκοντά του εφόσον δεν είναι σε θέση να τα ασκήσει. Δεδομένου ότι και τα δύο σώματα ελέγχονται πλέον από την αντιπολίτευση, η πρόταση είναι πολύ πιθανόν να γίνει δεκτή.

Τα καθήκοντα του προέδρου θα μοιραστούν σε αυτήν την περίπτωση στον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Κάτω Βουλής – ο τελευταίος είναι αυτός που θα επιλέξει και τον εντολοδόχο πρωθυπουργό.

Ο Μπάμπις διαβεβαιώνει ότι θα παραδώσει ομαλά την εξουσία. Υποστηρίζει όμως ότι είναι ίσως πολύ νωρίς ακόμη για να απαλλαγεί ο Ζέμαν από τα καθήκοντά του. Όσον αφορά τον Μίναρ, χαρακτήρισε τις ενέργειές του «απολύτως απαράδεκτες» και, με ανάρτησή του στο Twitter, ζήτησε να φύγει ο προσωπάρχης.

Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης για την πρωθυπουργία, ο Πετρ Φιάλα.

Ο Ζέμαν είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι πάσχει από διαβήτη. Τον τελευταίο χρόνο χρησιμοποιούσε αναπηρικό αμαξίδιο για τις μετακινήσεις του επειδή έχει νευροπάθεια στα πόδια.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό