26.9 C
Athens
Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024

‘Η Αρχαία Ολυμπία έχει ένα ισχυρό brand name, να κατασκευάσουμε στο χώρο ένα αθλητικό κέντρο’

Ειδήσεις Ελλάδα

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΜΑΡΙΑ ΚΑΟΥΚΗ
Μ.   ΚΑΟΥΚΗ

01.11.2021 | 14:00

Ο δήμαρχος της Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Γεωργιόπουλος
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΟΣ

Η αφετηρία του παγκόσμιου αθλητισμού, η Αρχαία Ολυμπία δεν διαθέτει αθλητικές εγκαταστάσεις. Το ζήτημα αναδείχθηκε κατά τη διάρκεια του 8ου Διεθνούς Σχολείου του ΠΣΑΤ και ο δήμαρχος της περιοχής, Γιώργος Γεωργιόπουλος μίλησε στο SPORT24 για το αναξιοποίητο “φιλέτο” των 120 στρεμμάτων.

Μία σειρά προτάσεων για τη βελτίωση των συνθηκών του αθλητισμού και την καλύτερη προσαρμογή του στην πανδημία, όπως και μια πλειάδα συμπερασμάτων προερχόμενα τόσο από επιστημονικές έρευνες αλλά και βιωματικές εμπειρίες κατατέθηκαν στο 8ο Διεθνές Σχολείο του ΠΣΑΤ, στις ανακαινισμένες εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία. Ανάμεσα σε όλα προέκυψε και μία πληροφορία που ξένισε και προβλημάτισε. Η Αρχαία Ολυμπία, η αφετηρία του παγκόσμιου αθλητισμού, δεν διαθέτει εγκαταστάσεις. Έχει μόνο ένα κλειστό γυμναστήριο.

Ο δήμαρχος της ιστορικής περιοχής, Γιώργος Γεωργιόπουλος, επεσήμανε πως παρόλο που στην Αρχαία Ολυμπία βρίσκεται το αρχαιότερο αθλητικό μνημείο του κόσμου δεν υπάρχει ούτε ένα κουλουάρ, απουσιάζουν οι αθλητικές εγκαταστάσεις. Ο πρόεδρος του ΠΣΑΤ, Γιάννης Θεοδωρακόπουλος τόνισε: “Η Αρχαία Ολυμπία, της οποίας τον ρόλο στην αρχαιότητα όλοι ξέρουμε, δέχτηκε ένα ακόμη πλήγμα με τη μεγάλη πυρκαγιά στην Ηλεία το περασμένο καλοκαίρι. Αυτός ο τόπος έχει ανάγκη να στηριχτεί. Είναι το κέντρο του πολιτισμού. Έχουμε υποχρέωση οι αθλητικοί συντάκτες να δίνουμε αγώνα για αυτόν τον τόπο”.

Ο κ. Γεωργιόπουλος ερωτηθείς από το SPORT24 εξήγησε ότι στην περιοχή λειτουργεί ένα κλειστό γήπεδο για τις ανάγκες του “Ολυμπιονίκη” και των τμημάτων του στο βόλεϊ και στο μπάσκετ. Το κλειστό είναι 200 θέσεων, ενώ υπάρχουν και κάποιες εγκαταστάσεις για τις τοπικές ομάδες ποδοσφαίρου. Πρόσθεσε ότι η σχέση και η συνεργασία του Δήμου με τη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία για τη χρήση των αθλητικών χώρων εντός της εγκατάστασής της είναι πολύ καλή και εξήγησε: “Όμως, τα κουλουάρ είναι 280μ., η πισίνα 25μ. και το γήπεδο ποδοσφαίρου μικρό. Κυρίως, χρησιμοποιούνται για να αθλούνται παράλληλα με το μεταπτυχιακό τους οι σπουδαστές”.

Ο δήμαρχος της Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Γεωργιόπουλος
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΟΣ

Ο Δήμος διαθέτει έκταση που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και σε βάθος χρόνου να αποφέρει σημαντικά οφέλη στην περιοχή, αλλά και στο προφίλ του ελληνικού αθλητισμού. “Ο Δήμος έχει αγοράσει 120 στρέμματα από το 2004 στην περιοχή του Πλατάνου. Αυτό που θέλουμε είναι να μπορέσουμε να κατασκευάσουμε στο χώρο ένα αθλητικό κέντρο, το οποίο θα βοηθήσει σημαντικά στην αναβάθμιση της περιοχής και στον τουρισμό της. Η Αρχαία Ολυμπία έχει ένα ισχυρό brand name που μπορεί να το εκμεταλλευτεί. Βλέπουμε τις αντιδράσεις των αθλητών που έρχονται εδώ. Ταυτίζονται με τον τόπο. Πρόκειται για ένα θέμα που το συζητάμε με τον κ. Θοδωρή Σκυλακάκη (αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αρμόδιος για τη Δημοσιονομική Πολιτική και υπεύθυνος για την διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης). Δεν ζητάμε την κατασκευή ενός κέντρου φαραωνικού μεγέθους.

Μπορεί να κατασκευαστεί ένα κέντρο με 20 – 30 εκατομμύρια. Γνωρίζουμε ότι στην αρχή δεν θα είναι βιώσιμο. Όμως, είναι βιώσιμες όλες οι άλλες εγκαταστάσεις που συντηρούνται στην Ελλάδα; Ένα τέτοιο κέντρο θα δώσει προστιθέμενη αξία στην Αρχαία Ολυμπία. Μπορεί τον πρώτο καιρό να μην είναι βιώσιμο, αλλά είμαι απολύτως σίγουρος ότι θα γίνει στο μέλλον. Θα γίνει σημαντικός αθλητικός προορισμός και θα ενισχυθεί η τοπική οικονομία. Για παράδειγμα, ο ΣΕΓΑΣ μπορεί να μην έχει την οικονομική δυνατότητα να διοργανώσει αγώνες εδώ, αλλά είμαι βέβαιος ότι η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου, η IAAF θα επιλέξει αυτό το κέντρο για μια διοργάνωση.

Θα γίνει προορισμός για τις διεθνείς ομοσπονδίες. Θα λειτουργεί μόνο σε συνεργασία με την Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Το επόμενο διάστημα ο Δήμος θα προχωρήσει σε οργανωμένες συζητήσεις για το εν λόγω θέμα”.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό