23.1 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η αρμονική σύζευξη της μαγείας της φύσης και της τέχνης των ανθρώπων

Ειδήσεις Ελλάδα

Από γενιά σε γενιά μεταδίδονται τα μυστικά της τέχνης των μαστόρων

Κάποιοι από τους οικισμούς που σου κλέβουν την καρδιά, επειδή ξεχωρίζουν λόγω ομορφιάς και αισθητικής είναι τα τα περίφημα Μαστοροχώρια. Πρόκειται για μια ομάδα χωριών στην Ήπειρο και συγκεκριμένα στο νομό Ιωαννίνων που το όνομά τους μαρτυράει πολλά. Από εκεί ξεκίνησαν οι μάστορες και έχτισαν τα γεφύρια της Ηπείρου αλλά δεν παρέμειναν εκεί. Ταξίδεψαν σε όλο τον κόσμο, έδειξαν την τέχνη τους και απέκτησαν φήμη που περνάει από γενιά σε γενιά. Εκτός από γεφύρια, οι μάστορες από τα συγκεκριμένα χωριά της Κόνιτσας, έχτισαν δημόσια κτήρια, αρχοντικά και εκκλησίες όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες των Βαλκανίων, την Αμερική ακόμη και την Αιθιοπία. Αν βρεθείς σε αυτά τα χωριά θα καταλάβεις από πρώτο χέρι την τέχνη τους μιας και τα κτήρια είναι πραγματικά στολίδια από πέτρα.

Η φύση συνάντησε την τέχνη των ανθρώπων

Τα λεγόμενα Μαστοροχώρια είναι στην πραγματικότητα 27 οικισμοί οι οποίο ανήκουν στον Δήμο Κόνιτσας και περικυκλώνονται από βουνά και κορυφές, τον Γράμμο, τον Σμόλικα, την Τύμφη και την Νεμέρτσικα. Μπορείς να καταλάβεις, λοιπόν, ότι εκτός από την τέχνη των μαστόρων που είναι εμφανής όπου κι αν γυρίσεις το βλέμμα σου, τα χωριά αυτά διαθέτουν και απαράμιλλη φυσική ομορφιά. Το καλοκαίρι απολαμβάνεις τη δροσιά από τα πλατάνια στις πλατείς και το χειμώνα, οι χιονισμένες κορυφές και τα τζάκια που καπνίζουν σε κάνουν να θες να μείνεις εκεί, μακριά από τη βαβούρα της πόλης, περιγράφεται στο Exploring Greece TV.

Ένα από τα πιο φημισμένα χωριά είναι η Πυρσόγιαννη καθώς είναι και το μεγαλύτερο πληθυσμιακά. Το καλοκαίρι οι επισκέπτες θα απολαύσουν εκεί ένα από τα ωραιότερα πανηγύρια της περιοχής και το χειμώνα θα ζήσουν ανεπανάληπτες στιγμές… απομόνωσης με την καλή έννοια. Φυσιολάτρες και όσοι αποζητούν μερικές μέρες απόλυτης ηρεμίας, θα τις βρουν εδώ. Φυσικά πολύ γνωστά χωριά είναι επίσης η Βούρμπιανη, η Αγία Παρασκευή αλλά και οι Χιονάδες, το χωριό των ζωγράφων για το οποίο σου έχουμε μιλήσει και στο παρελθόν. Δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε και στο Πληκάτι. Ένα χωριό όνειρο που μπορεί να μην το προσεγγίζεις εύκολα, αλλά αν βρεθείς μια φορά εκεί θες να επιστρέψεις ξανά.

Μπορείς να βρεις τα πάντα

Σε πολλά από τα Μαστοροχώρια θα βρεις ξενώνες που λειτουργούν και το χειμώνα αλλά και καφενεδάκια και μαγαζιά για φαγητό. Αν θες, ωστόσο, να μείνεις πιο κεντρικά μπορείς να επιλέξεις την Κόνιτσα που είναι η πιο κοντινή κωμόπολη και τα έχει όλα. Εκτός από τα πέτρινα κτίσματα που θα σε μυήσουν στην τέχνη των μαστόρων, στην Πυρσόγιαννη και θα βρεις και το αντίστοιχο Μουσείο των Ηπειρωτών Μαστόρων. Μην ξεχάσεις να κάνεις μια στάση στο ταβερνάκι στη Βούρμπιανη που έχει από τους πιο φιλόξενους κατοίκους. Τέλος, μην φύγεις από την περιοχή αν δεν επισκεφθείς και περπατήσεις το Γεφύρι της Κόνιτσας.

Υπάρχουν πολλά σημεία που μπορείς να επισκεφτείς, αρκεί να έχεις διάθεση. Ρώτα τους ντόπιους θα σε καθοδηγήσουν.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό