26.9 C
Athens
Κυριακή, 23 Ιουνίου, 2024

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μειώνεται με την πάροδο του χρόνου – «Μονόδρομος» η τρίτη δόση

Ειδήσεις Ελλάδα

Η εταιρεία επικαλείται στοιχεία από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ – Ποιες οι παρενέργειες της ενισχυτικής δόσης

Έγκριση για την έναρξη της διαδικασίας χορήγησης και τρίτης δόσης του εμβολίου της κατά του κορονοϊού σε άτομα άνω των 16 ετών ζητά από τις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ η φαρμακοβιομηχανία Rfizer.

Επικαλούμενη στοιχεία από τους εμβολιασμούς σε Ισραήλ και ΗΠΑ, η εταιρεία ανέφερε, ότι αυτά υποδηλώνουν, ότι τα ποσοστά λοιμώξεων αυξάνονται σε άτομα που εμβολιάστηκαν νωρίτερα και συνεπώς η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. Παράλληλα, ενημέρωσε την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), ότι η τρίτη δόση του εμβολίου αποκαθιστά την προστασία από τη μόλυνση στο 95%.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε, ότι σχεδιάζει να ξεκινήσει την διαδικασία της χορήγησης τρίτης δόσης έως τις 20 Σεπτεμβρίου, αλλά ο FDA αρνήθηκε να λάβει θέση, επικαλούμενος έλλειψη επαληθευμένων δεδομένων. Η μείωση της αποτελεσματικότητας οφείλεται «κυρίως στη μείωση των ανοσολογικών αποκρίσεων του εμβολίου με την πάροδο του χρόνου» και όχι στη μετάλλαξη Δέλτα, ανέφεραν οι ερευνητές της Pfizer.

Οι παρενέργειες που καταγράφηκαν μετά την τρίτη δόση

Η Pfizer χρησιμοποιώντας ομάδα 300 εθελοντών ηλικίας από 18 έως 55 ετών, παρέθεσε σχετικά με τις παρενέργειες της τρίτης δόσης τα εξής στοιχεία:

το 63,7% αντιμετώπισαν κόπωση (από 61,5% στη δεύτερη δόση)
το 48,4% είχε πονοκεφάλους (από 54% στην δεύτερη δόση)
το 39,1% αισθάνθηκε μυϊκό πόνο.
το 29,1% εμφάνισε ρίγη,
το 25,3% αισθάνθηκε πόνο στις αρθρώσεις.
οι αναφορές για πυρετό μειώθηκαν στο 8,7% από 16,4% μετά τη δεύτερη δόση.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό