19 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Η απειλή του τέταρτου κύματος και ο COVID σχεδιασμός της κυβέρνησης

Ειδήσεις Ελλάδα

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη 

Βήμα – βήμα πορεύεται η κυβέρνηση στο μέτωπο της πανδημίας, καθώς χτυπάνε «καμπανάκια» για την επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών αλλά και τη στασιμότητα των εμβολιασμών. Στόχος είναι να υπάρξει ένα κλιμακωτό «πλέγμα» παρεμβάσεων ανάλογα με την πίεση που θα δεχθεί το σύστημα υγείας, με το βάρος να είναι εστιασμένο στη Βόρεια Ελλάδα (όπου είναι χαμηλότερα τα ποσοστά εμβολιασμού).  

Δεδομένο είναι πως η κυβέρνηση δεν εξετάζει νέους περιορισμούς στην οικονομική και κοινωνική ζωή των εμβολιασμένων, με το καθολικό lockdown να ανήκει  στο παρελθόν. Ωστόσο στο τραπέζι είναι – ανάλογα με τον αριθμό των κρουσμάτων –  η λήψη αυστηρότερων μέτρων για όσους δεν έχουν κάνει το βήμα προς την «επιχείρηση Ελευθερία» 

Πάντως προβληματισμό προκαλεί το ό,τι οι εμβολιασμοί προχωράνε με αργούς  ρυθμούς και είναι χαρακτηριστικό πως λιγότεροι από 8.000 πολίτες κάνουν κάθε μέρα την πρώτη δόση. Ο αριθμός των πλήρως εμβολιασμένων είναι 6.3 εκατομμύρια και στόχος είναι τους επόμενους μήνες να αυξηθεί  τουλάχιστον κατά 500.000 άτομα. 

Σε αυτή τη χρονική συγκυρία το βάρος πέφτει στην εκστρατεία πειθούς και είναι χαρακτηριστικό πως υπήρξε επανεμφάνιση του καθηγητή Σ. Τσίοδρα. Έμφαση δίνεται σε δύο μεγάλες ομάδες : στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών (καθώς κινδυνεύουν περισσότερο) αλλά και στους νέους κάτω των 25 ετών (καθώς έχουν χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού).

Παράλληλα το επόμενο διάστημα θα ενταθεί η προσπάθεια για την βελτίωση των ποσοστών εμβολιασμού σε περιοχές που είναι κάτω από το μέσο όρο. Στο επίκεντρο βρίσκονται : Ευρυτανία, Κιλκίς, Δυτική Αττική, Πιερία, Δράμα, Φωκίδα, Ηλεία, Σέρρες, Πέλλα, Ξάνθη και Φλώρινα. 

Το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως το εμβόλιο σώζει ζωές και επισημαίνεται χαρακτηριστικά πως εννέα στους δέκα διασωληνωμένους είναι ανεμβολίαστοι.  Με τον πρωθυπουργό να σημειώνει στη Βουλή πως η πιθανότητα να αρρωστήσει κάποιος εμβολιασμένος σοβαρά είναι περίπου η ίδια με την εποχική γρίπη.

Ο χειμώνας έρχεται και ο κλοιός σφίγγει για τους ανεμβολίαστους

Με τους ειδικούς να έχουν σημάνει συναγερμό για την πορεία της πανδημίας το επόμενο διάστημα – λόγω της επιστροφής στους κλειστούς χώρους- εξετάζονται πρόσθετα μέτρα για τους ανεμβολίαστους. Οι πρώτες κινήσεις έχουν ήδη γίνει, ενώ αναζητούνται κίνητρα  για  να αυξηθούν οι  εμβολιαστικοί ρυθμοί. 

Χθες ανακοινώθηκε  πως στο πλαίσιο των COVID μέτρων οι παρελάσεις θα έχουν μέγιστη χρονική διάρκεια 60 λεπτών και θα γίνουν σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις. Να σημειωθεί πως οι πολίτες που θα παρακολουθήσουν τις παρελάσεις θα πρέπει να φοράνε μάσκες. 

Πάντως σε  αυτή τη χρονική συγκυρία  δεν εξετάζεται η  επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε μεγάλες ομάδες του δημοσίου. Ωστόσο έχει «φουντώσει» η συζήτηση για το ενδεχόμενο ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε ευαίσθητους τομείς – π.χ. βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς – να κάνουν  δύο εβδομαδιαία rapid test (αυτό ισχύει ήδη για τους εκπαιδευτικούς).

Παράλληλα με πρόσφατη υπουργική απόφαση οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό  τομέα που δεν διενεργούν εβδομαδιαίο rapid test – το οποίο γίνεται με δικά τους έξοδα – θα αντιμετωπίζουν πρόστιμο  300 ευρώ (600 ευρώ αν είναι υποχρεωμένοι σε δύο τεστ). Ωστόσο δεν έχουν υποχρέωση για τα rapid test oι εργαζόμενοι που έχουν εμβολιαστεί (και είναι κάτοχοι του σχετικού Πιστοποιητικού Εμβολιασμού), ή έχουν νοσήσει από κορωνοϊό  το τελευταίο εξάμηνο (και έχουν  Πιστοποιητικό Νόσησης)

Πυρά από το ΣΥΡΙΖΑ στους κυβερνητικούς χειρισμούς

Κριτική στην κυβέρνηση πως αντιμετωπίζει με ελαφρότητα την πανδημία για να αποκομίσει μικροκομματικά οφέλη ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ. Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση η Ελλάδα βρίσκεται μακράν τελευταία ανάμεσα στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου σε εμβολιαστική κάλυψη, ενώ είναι πίσω ακόμα και από χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πρόσφατα στη Βουλή – απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό – πως «από τον Αύγουστο και μετά η χώρα μας βρίσκεται στις χειρότερες θέσεις στην Ευρώπη σε θύματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Κάθε εβδομάδα χάνουμε περίπου 300 ανθρώπους, δηλαδή ένα μικρό χωριό. Και εσείς συμπεριφέρεστε σα να μην υπάρχει πια ο κορωνοϊός. Έχετε από μόνοι σας αποφασίσει τη λήξη της πανδημίας». Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση πως πέταξε λευκή πετσέτα στην πανδημία και άφησε  τη χώρα να πορεύεται στα τυφλά.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό