21.1 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Η απίθανη ιστορία με τους «ανεβοκατεβάτες» – Σε ποια περιοχή έλαμψαν

Ειδήσεις Ελλάδα

Ποια ήταν η συνήθεια που έκανε έκπληξη σε όλους

Η Ελλάδα είναι γεγονός ότι προσφέρεται για ταξίδια, τα οποία γίνονται ακόμα πιο μαγικά με τις ιστορίες που συνδέουν τον κάθε τόπο της.

Για παράδειγμα, γνωρίζεις τι είναι οι «ανεβοκατεβάτες» και σε ποια περιοχή της Ελλάδας ζούσαν; Κινούμαστε προς την Πελοπόννησο και συγκεκριμένα στην Αρκαδία. Εκεί στο κέντρο του Μοριά θα συναντούσες τους περιφήμους τότε «ανεβοκατεβάτες» και την ιστορία τους. Μιλάμε. βέβαια, για τους βοσκούς της Αρκαδίας των οποίων το όνομα μόνο τυχαίο δεν ήταν.

Τι ήταν οι «ανεβοκατεβάτες» και σε ποια περιοχή της Ελλάδας ζούσαν

Εκεί, στα περάσματα των κοπαδιών, θα συναντούσες κάποτε ανθρώπους που ζούσαν μια ζωή διαφορετική, περιπλανόμενοι από χωριό σε χωριό και από κάμπους σε βουνά. Ο λόγος για τους «ανεβοκατεβάτες», τους βοσκούς της Αρκαδίας οι οποία μάλιστα με τον καιρό κατάφεραν και κατέκτησαν σαν παραχειμάζοντες ειρηνικά τη Μεσσηνία.

Και γιατί αυτοί οι βοσκοί ονομάστηκαν έτσι; Πρόκειται για ένα όνομα το οποίο έδωσε ουσιαστικά ο απλός λαός στους βοσκούς. Ο λόγος; Επειδή ανέβαιναν την άνοιξη με τα κοπάδια στην Αρκαδία και το χειμώνα κατέβαιναν στα χειμαδιά της Μεσσηνίας. Έβρισκαν καταφύγιο πάντα στα πιο ασφαλή μέρη και με αυτό τον τρόπο βιοπορίζονταν. Έτσι, για να μην τους αποκαλούν απλώς βοσκούς ή κτηνοτρόφους αποφάσισαν να τους χαρακτηρίσουν με αυτήν τους τη δραστηριότητα, όπως περιγράφει το exploringgreece.tv

Οι εκπληκτικές εκτάσεις της Αρκαδίας

Ομολογουμένως η Αρκαδία αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα και ιδιαίτερα μέρη της Ελλάδας. Είναι από τη μία η πολυμορφία του εδάφους που δημιουργεί αντιθέσεις και από την άλλη τα ιστορικά αξιοθέατα που συμπληρώνουν το σκηνικό της ομορφιάς του τοπίου. Τα βουνά της Αρκαδίας είναι καλυμμένα από δάση πυκνά και απέραντα οροπέδια. Τρεχούμενα νερά, πηγές και ποτάμια ολοκληρώνουν την γραφική εικόνα. Δεν είναι τυχαίο ότι η Αρκαδία και οι ομορφιές της είχαν αποτελέσει από πολύ παλιά, μια σημαντική πηγή έμπνευσης για πολλούς ποιητές και λογοτέχνες αλλά και μέχρι σήμερα σε ξένους και ντόπιους. Τα μέρη της Αρκαδίας τραγουδήθηκαν και έγιναν θρύλοι.

Δεν είναι, λοιπόν, μόνο οι ιστορίες για τους «ανεβοκατεβάτες» που θα ακούσεις αν βρεθείς εκεί, αλλά πολλές περισσότερες. Η κάθεμια με το δικό της ενδιαφέρον. Και πάντα διηγούμενη από το στόμα των ντόπιων που θα σε αφήσουν άφωνο με όσα νομίζεις ότι ξέρεις αλλά τελικά δεν ξέρεις για την Ελλάδα και τις ομορφιές της.

Υπάρχουν πολλά μυστικά που μπορείς να τα ανακαλύψεις καλύτερα, εφόσον επισκεφτείς αυτές της περιοχές, όπως εκείνες της Αρκαδίας.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό