28.7 C
Athens
Κυριακή, 23 Ιουνίου, 2024

Η αξιοζήλευτη επίδοση της ΤΕΝΕΡΓ, το guidance για τη Cenergy, τα «καρφιά» Στουρνάρα και η αμηχανία Παπαθανάση και η ΓΕΝΟΠ βγαίνει Ρουμανία – Οικονομικός Ταχυδρόμος

Ειδήσεις Ελλάδα

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

Μία αξιοζήλευτη επίδοση πέτυχε η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ (ΤΕΝΕΡΓ) το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Όπως μου εξηγούσαν αναλυτές θα την ήθελαν κι άλλες εταιρείες ΑΠΕ της χώρας.

Αναφέρομαι στον συντελεστή φόρτισης (load factor) των αιολικών. Πρόκειται για μέγεθος το οποίο προσδιορίζει τη δυναμική των ανεμογεννητριών και όσο μεγαλύτερο είναι το χαρτοφυλάκιο τόσο η επίδοση του ψηλώνει.

Ψηλά

Στελέχη χρηματιστηριακών μου σημείωναν πώς ο συγκεκριμένος συντελεστής για την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ διαμορφώθηκε σε 33,7% στο σύνολο του χαρτοφυλακίου κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, έναντι 32,5% για το πρώτο τρίμηνο του 2023. Για τα αιολικά της εισηγμένης που βρίσκονται στην Ελλάδα διαμορφώθηκε σε 33,3% έναντι 31,9% πέρυσι. Σε συνδυασμό με την αυξημένη εγκατεστημένη ισχύ, η παραγωγή ενέργειας αυξήθηκε κατά 42,2% και ανήλθε στις 879 GWh.

Να σημειώσω ότι game changer για την εισηγμένη ήταν το συγκρότημα του Καφηρέα, το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στην Ελλάδα. Και για να σας δώσω να καταλάβετε τι εννοώ, χωρίς το συγκεκριμένο έργο η παραγωγή ενέργειας για την ΤΕΝΕΡΓ θα είχε αυξηθεί μόλις κατά 6,2%.

Cenergy Holdings

Και από την ΤΕΝΕΡΓ θα σας πάω σε μία άλλη ελληνική εταιρεία, που δραστηριοποιείται και εκείνη στον τομέα της ενεργειακής μετάβασης.

Ο λόγος για τη Cenrgy Holdings του ομίλου Viohalco, η οποία παράγει προϊόντα καλωδίων και σωλήνες χάλυβα.

Το guidance

Η εισηγμένη, η οποία πριν από ενάμιση μήνα έλαβε το «πράσινο» φως από τις ΗΠΑ για την επιδότηση κατασκευής εργοστασίου παραγωγής υποβρύχιων καλωδίων, βλέπει για το 2024 υψηλότερα EBITDA.

Το guidance που έδωσε η διοίκηση για όλο το 2024 δείχνει EBITDA μεταξύ των 230 και 250 εκατ. ευρώ. Το 2023 έκλεισε στα 213,8 εκατ. ευρώ.

Ενδιαφέρον έχει και το ανεκτέλεστο του ομίλου, το οποίο ήδη ξεπερνά τα 3,1 δισ. ευρώ.

Για να δούμε θα πετύχει τους στόχους η Cenergy;

—-

Ο κ.Νίκος Παπαθανάσης

Η αγορά το σχολιάζει, ανησυχεί και διαμαρτύρεται – μάλλον χαμηλόφωνα – ως τώρα! Αλλά αυτό που συζητείται στους επιχειρηματικούς κύκλους «ανέλαβε» ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας να το πει «φωναχτά». Μήπως και το πάρουν αλλιώς…. Χθες ο κ. Στουρνάρας είπε πως «οι εκταμιεύσεις (σσ από το Ταμείο Ανάκαμψης) προς τις επιχειρήσεις προχωρούν με βραδύτερο ρυθμό (14% του συνόλου) που καθυστερεί την πραγματοποίηση επενδυτικών δαπανών». Το μήνυμα προς τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκο Παπαθανάση είναι σαφές….

ΓΕΝΟΠ

Δεν επεκτείνεται μόνο η ΔΕΗ στη Ρουμανία, αλλά και η ΓΕΝΟΠ, δηλαδή το συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων στην επιχείρηση και στους δύο Διαχειριστές των ηλεκτρικών δικτύων διανομής και του συστήματος (ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ).

Όπως μαθαίνω, εκπρόσωποι της ομοσπονδίας του προσωπικού της ΔΕΗ θα ταξιδέψουν την άλλη εβδομάδα στη Ρουμανία όπου θα συναντηθούν με συναδέλφους τους από την ENEL Ρουμανίας, η οποία είχε εξαγοραστεί από τη ΔΕΗ τον περασμένο Οκτώβριο. Για μια πρώτη γνωριμία μιλούν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, αν και από την ατζέντα της συζήτησης δεν θα λείψουν και τα εργασιακά θέματα.

Απρονοησία

Η απρονοησία κάποιες φορές μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες. Αλλά πρόκειται – έτσι κι αλλιώς – για μία εκδήλωση της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Όχι, η κατάκτηση του ευρωπαϊκού τίτλου από τον Ολυμπιακό δεν μου έχει προκαλέσει υπαρξιακές ενδοσκοπήσεις. Αντιθέτως διαπιστώνω ότι η αγωνία που διακατέχει εδώ και αρκετό καιρό τους τιτλούχους του υπουργείου Ανάπτυξης, έχει ενισχύσει – εν αγνοία τους φυσικά, για να είμαι δίκαιος – ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές. Και τις πολιτικές του συνέπειες τις υφίσταται η κυβέρνησης και ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ειδικότερα! Πρόκειται για την ακρίβεια!

Πού να το φανταστεί!

Το περασμένο φθινόπωρο ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας κατέβαλε απελπισμένες προσπάθειες – είναι αλήθεια… – για να περιορίσει την άνοδο την ακρίβειας. Ενα από τα μέτρα που εφάρμοσε ήταν το «πρόγραμμα μόνιμης μείωσης των τιμών 5%» με χρονική διάρκεια 6 μηνών! Χρονική αφετηρία εφαρμογής του μέτρου ήταν οι τελευταίες ημέρες του Νοεμβρίου. Βασικά ο κ. Σκρέκας καιγόταν για τον πληθωρισμό του Δεκεμβρίου και ιδιαίτερα για την χριστουγεννιάτικη αγορά….

Τελειώνει σήμερα

Χρησιμοποιώντας το καρότο και το μαστίγιο κάμποσες εταιρείες «αγόρασαν» το «πρόγραμμα». Και έτσι σε περισσότερους από 1.000 κωδικούς οι τιμές μειώθηκαν κατά 5%. Το bonus για τις εταιρείες ήταν το περίφημο καρτελάκι που έδειχνε το μειωμένης τιμής προιόν. Όλα καλά; Αμ δε! Αυτοί που το εφάρμοσαν δεν σκέφτηκαν ότι η λήξη του «προγράμματος» θα γίνει τις παραμονές των … ευρωεκλογών! Σήμερα το «πρόγραμμα» λήγει!

Από αύριο…

Κι από την Δευτέρα οι εταιρείες μπορούν να επαναφέρουν τις τιμές στα προ της μείωσης επίπεδα. Μάλιστα μου έλεγε πηγή της αγοράς πως όσες εταιρείες είχαν κάνει τη μείωση επί τιμολογίου μπορούν στο επόμενο τιμολόγιο να αφαιρέσουν την μείωση. Οσες εταιρείες είχαν κάνει την μείωση με τιμοκατάλογο, πρέπει να εκδώσουν νέους τιμοκαταλόγους. Και μία λεπτομέρεια: οι εταιρείες μπορούν να επαναφέρουν τις τιμές χωρίς τους περιορισμούς των τελευταίων μέτρων του υπουργείου Ανάπτυξης. Ενώ αν ήταν επτάμηνης διάρκειας; Αυτά και καλά ξεμπερδέματα….

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό