18.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η ανώδυνη μέθοδος αντιμετώπισης της αιμορροϊδοπάθειας

Ειδήσεις Ελλάδα

Ένα πρόβλημα που απασχολεί ένα σημαντικό ποσοστό ανθρώπων, επηρεάζοντας την ποιότητα ζωής τους

Η αιμορροϊδοπάθεια αποτελεί ένα πρόβλημα που απασχολεί ένα σημαντικό ποσοστό ανθρώπων, επηρεάζοντας την ποιότητα ζωής τους.

Επειδή αφορά μια περιοχή του σώματος που συχνά κάνει τους ασθενείς να νιώθουν άβολα ακόμα και να το συζητήσουν, συχνά αναζητούν ιατρική βοήθεια όταν η ενόχληση είναι ιδιαίτερα έντονη.

Η κλασική αιμορροϊδεκτομή εξακολουθεί και σήμερα να αποτελεί αποτελεσματική μέθοδο αντιμετώπισης. Εξαιτίας της ιδιατέρης νεύρωσης της περιοχής του πρωκτού ο μετεγχειριτικός πόνος μπορεί να είναι πολύ έντονος και σχετίζεται με τη χειρουργική τεχνική. Οι σύγχρονες μέθοδοι εκτομών όπως με τη χρήση ψαλιδιού υπερήχων έχουν μειώσει δραστικά τον μετεγχειρητικό πόνο. Μία από τις σύγχρονες τεχνικές είναι η απολίνωση των αγγείων που τροφοδοτούν τους αιμορροϊδικούς όζους μετά τον εντοπισμό τους με ειδική συσκευή υπερήχου.

Η τεχνική ονομάζεται H.A.L- R.A.R (Hemorroidal Artery Ligation- Recto Anal Repair)  η οποία έχει τα εξής πλεονεκτήματα:

ελάχιστη παραμονή στο νοσοκομείο
μηδενικά μετεγχειρητικά προβλήματα
άμεση επιστροφή στην καθημερινότητα
καθόλου τομές στο δέρμα
αναίμακτη και ανώδυνη τεχνική.

Η τεχνική HAL (καθοδηγούμενη με υπέρηχο απολίνωση) αποτελεί μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο αντιμετώπισης τις αιμορροΐδες 2ου και 3ου σταδίου, ανώδυνα.

Με τη βοήθεια υπερήχων ένα ειδικό εργαλείο εντοπίζει τους κλάδους της κάτω αιμορροϊδικής αρτηρίας, οι οποίοι στη συνέχεια απολινώνονται με απορροφήσιμα ράμματα. Έτσι, επιτυγχάνεται μείωση της αιμάτωσης του αιμορροϊδικού πλέγματος άρα και της πίεσης, με αποτέλεσμα την συρρίκνωση των αιμορροϊδων.

Επειδή η διαδικασία πραγματοποιείται στο κατώτερο μέρος του πρωκτού (4 με 5 εκατοστά άνωθεν της οδοντωτής γραμμής), περιοχή που δεν υπάρχουν νεύρα, δεν υπάρχει και πόνος. Η επέμβαση διαρκεί 20-40 λεπτά και μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία (ανάλογα με την περίπτωση ο χειρουργός θα επιλέξει το είδος της αναισθησίας). Μέσα σε λίγες ώρες ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει σπίτι του.

Η μέθοδος RAR εφαρμόζεται όταν συνυπάρχει και πρόπτωση βλενογόνου του ορθού και αποτελεί ανάρτηση και επιστροφή του βλενογόνου στη θέση του.Το ποσοστό επιτυχίας των τεχνικών HAL-RAR είναι πάνω από 95%.

Για περισσότερες πληροφορίες: www.xeirourgos-pothoulakis.gr

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό