22.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η αντίδραση στην πτώση στη παγκόσμια κεφαλαιαγορά  ευνοεί την άνοδο στην Αθήνα

Ειδήσεις Ελλάδα

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας η αγορά φθάνει με ένα κεντρικό τεχνικό δεδομένο που υπογραμμίζει την διαφορετική αντιμετώπιση που γίνεται στις εξελίξεις και τις πιέσεις που προέρχονται από τα διεθνή. Όταν οι ισχυροί θεσμικοί θεωρούν πως εμφανίζεται ο ημερήσιος πυθμένας αρχίζουν το μάζεμα της προσφοράς δημιουργώντας στο δεύτερο συνήθως μέρος μια ανοδική κίνηση με σταθερή κλίση. Δηλαδή χωρίς πολλά πισωγυρίσματα που έχουν σαν αποτέλεσμα την μείωση των απωλειών και χθες σε αντίθεση με την Τετάρτη με την οριακή πτώση είχαμε άνοδο  χωρίς ωστόσο να ξεπεραστούν οι 900 μονάδες. Έτσι από την πλευρά της τεχνικής ανάλυσης η εικόνα έχει επιδεινωθεί. 

Σύμφωνα με την αγοραία συναίνεση: Ο Γενικός Δείκτης έχει δώσει ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται με κλείσιμο υψηλότερα των 919 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στις 876,13 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), ακολουθούν αν συνεχιστούν οι πιέσεις οι 870, και μετά έρχονται οι ζώνες στις 846 – 836 και μεταξύ των 828 – 824 μονάδων. Σε περίπτωση επιστροφής των αγοραστών και κλεισίματος υψηλότερα των 919, οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 950 μονάδες και 1013 μονάδες.

Και στον FTSE25 ενεργοποιήθηκε ημερήσιο σήμα εξόδου, το οποίο αναιρείται με κλείσιμο υψηλότερα των 2230 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 2135 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), και οι ζώνες μεταξύ των 2106 – 2101 και 2079 – 2070 μονάδων. Πρώτος στόχος, για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, σε περίπτωση επιστροφής του ανοδικού momentum είναι το κλείσιμο υψηλότερα των 2240 μονάδων (gap), προκειμένου να ανοιχτεί δρόμος προς τις 2366 μονάδες.

Η Fast Finance ΑΕΠΕΥ ανέφερε: “Η ρευστότητα ακόμα είναι μεγάλη και μία πλαγιοπτωτική αργή κίνηση, μπορεί να απορροφήσει τους πωλητές πιο ομαλά, μέχρι να πάρουμε και πάλι ένα αγοραστικό σήμα. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί, για όση περίοδο, τεχνικά, είμαστε εκτός”.

Η Beta Sec. εκτιμά: “Οι Ευρωπαϊκές Αγορές είναι σε περιβάλλον μεταβλητότητας και θα μπορούσαν να επηρεάσουν την πορεία του Χ.Α. Ωστόσο, οι επιλεκτικές τοποθετήσεις θα μπορούσαν να περιορίσουν μέρος της πίεσης”.

Η Merit Sec. για την τάση: “Η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, με τον ΚΜΟ 30 ημερών στις 885 μονάδες, αλλά η συνέχεια της τάσης θα εξαρτηθεί από την πορεία των Διεθνών Αγορών. Σημεία στήριξης οι 885 και 860 μονάδες, ενώ σημεία αντίστασης οι 900 και 910 μονάδες”.

Στην θετική προοπτική για το ΧΑ συμβάλουν και αποτελέσματα εταιριών εκτός υψηλής κεφαλαιοποίησης που μπορούν να απλώσουν το θεσμικό αγοραστικό ενδιαφέρον για αρκετές μετοχές εκτός του FTSE25.

Η Merit Sec. αναφέρθηκε στα εταιρικά αποτελέσματα:

Καλά αποτελέσματα από τον ΟΤΕ, με αύξηση της κερδοφορίας, των ελεύθερων ταμειακών ροών και μείωση του καθαρού δανεισμού. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα Α’ τριμήνου, πιστεύουμε ότι η Διοίκηση θα επιτύχει τον ετήσιο στόχο. Πιο συγκεκριμένα, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα €787,9 εκατ. (-1,2% σε ετήσια βάση), τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη στα €301,2 εκατ. (+1,6%) και τα καθαρά κέρδη στα €101,4 εκατ. (+5%). H Διοίκηση επανέλαβε ότι οι ελεύθερες ταμειακές ροές θα ανέλθουν σε €480 εκατ. περίπου, αποτελώντας και τη συνολική αμοιβή προς τους Μετόχους.

Εξαιρετικά αποτελέσματα από τα Πλ. Θράκης, με ισχυρή αύξηση της κερδοφορίας, των περιθωρίων κέρδους και μείωση του καθαρού δανεισμού. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα €111,4 εκατ. (+51% σε ετήσια βάση), τα λειτουργικά κέρδη στα €36 εκατ. (+278%) και τα καθαρά κέρδη στα €24,4 εκατ. (+775%). Ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε κατά €29 εκατ. σε τριμηνιαία βάση και ανήλθε σε €9,2 εκατ. H Διοίκηση παραμένει αισιόδοξη για την ικανοποιητική πορεία των οικονομικών αποτελεσμάτων του Ομίλου και για το σύνολο του έτους, αν και διατηρεί επιφυλάξεις σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις που θα προκαλέσει η εξέλιξη της πανδημίας στις Οικονομίες των Χωρών το επόμενο διάστημα (ειδικότερα μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων ενίσχυσης όσων έχουν πληγεί) και για τον τρόπο και την ένταση που αυτές δύναται να επηρεάσουν τις δραστηριότητες του Ομίλου, ειδικότερα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Πολύ καλά αποτελέσματα από την Cenergy Holdings, με μεγάλη αύξηση της κερδοφορίας και των περιθωρίων κέρδους. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα €228,4 εκατ. (+4% σε ετήσια βάση), τα λειτουργικά κέρδη στα €18,6 εκατ. (+14%) και τα καθαρά κέρδη στα €4,6 εκατ. (+132%). Τα καθαρά κέρδη ενισχύθηκαν και από την μείωση των χρηματοοικονομικών εξόδων κατά €1 εκατ. Η Διοίκηση προσβλέπει σε μια θετική χρονιά, με σταθερά επίπεδα εσόδων και ικανοποιητικά λειτουργικά περιθώρια. O κλάδος καλωδίων συνεχίζει να βρίσκεται σε θέση ισχύος, λόγω του υπάρχοντος σημαντικού χαρτοφυλακίου ανεκτέλεστων παραγγελιών, της δυναμικής που έχει αναπτύξει η Αγορά Αιολικής Ενέργειας, καθώς και της ικανότητας επέκτασής του σε νέες Αγορές. Ο τομέας των καλωδιακών έργων αναμένεται να διατηρήσει τα υψηλά επίπεδα αξιοποίησης της παραγωγικής δυναμικότητάς του καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021, οδηγώντας την κερδοφορία ολόκληρου του κλάδου, ενώ η ζήτηση για Καλωδιακά Προϊόντα δείχνει σημάδια σταθεροποίησης, ειδικά στις κύριες Αγορές της Δυτικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και των Βαλκανίων. Από την άλλη πλευρά, ο κλάδος Σωλήνων Χάλυβα, επηρεάζεται περισσότερο από το Παγκόσμιο Οικονομικό Σύστημα και θα βασιστεί στην ανάκαμψη της ζήτησης Ενέργειας, αλλά και στην επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης, για να ανακτήσει υψηλά περιθώρια κερδοφορίας.

Μια ενδιαφέρουσα για τους ιδιώτες εγχώριους επενδυτές πρόταση είναι αυτή από την Fast Finance ΑΕΠΕΥ που χθες μεταξύ άλλων ανέφερε: Σας ενημερώνουμε για την έναρξη λειτουργίας του νέου, υπό διαχείρισή μας, Α/Κ, μικτό εσωτερικού. Σημειώνεται ότι οι Επενδυτές αντί για χρήματα, μπορούν να εισφέρουν τις μετοχές τους και να πάρουν αντίστοιχα μερίδια αφού γίνει η αποτίμηση. Με αυτόν τον τρόπο και ανεξαρτήτως ποσού, μπορούν να έχουν μία ενεργή διαχείριση ανεβάζοντας μεσοπρόθεσμα την απόδοσή τους, σε σχέση με ένα στατικό χαρτοφυλάκιο. Οι εγγραφές μπορούν να γίνουν στη Fast Finance ΑΕΠΕΥ, ή σε οποιοιδήποτε κατάστημα της Optima Bank

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Αν και οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ τον Απρίλιο σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή των στοιχείων το 2009, στη Wall Street μετά το ξεπούλημα που προκάλεσε η μέτρηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ επέτρεψαν τα κλεισίματα με κέρδη των βασικών δεικτών.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού ενισχύθηκε 0,6% σε μηνιαία βάση τον Απρίλιο έναντι πρόβλεψης για άνοδο κατά 0,3%, αλλά τον Μάρτιο σημείωσε άνοδο 1% από μήνα σε μήνα. Ωστόσο ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας, υποχώρησε στις 473.000 την εβδομάδα που έληξε στις 8 Μαΐου. Στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί την περίοδο της πανδημίας.

Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε +1,29% ή 433,79 μονάδες στις 34.021,45, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο +1,22% στις 4,112,50 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα +0,72% στις 13.124,99 μονάδες. Στον βιομηχανικό Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι τίτλοι των Home Depot (+3%) και JP Morgan (+2,8%) ενώ πτώση σημείωσε μόνο η μετοχή της Chevron (-4,2%).

Το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα -0,1% έναντι του ευρώ στα 1,2087 δολάρια αφού η η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε κατά τρεις μονάδες βάσης στο 1,67%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI έπεσε -3,4% στα 63,82 δολάρια ανά βαρέλι μετά την αποκατάσταση των προβλημάτων στη διακίνηση των καυσίμων στις ΗΠΑ.

ΕΥΡΩΠΗ

Οι ευρωπαϊκές αγορές εμφάνισαν στο κλείσιμο μεικτά πρόσημα καθώς προβλημάτισε τους επενδυτές  Ευρώπη η μεγαλύτερη της αναμενόμενης αύξησης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

Έτσι η εικόνα των δεικτών στο κλείσιμο διαμορφώθηκε ως εξής, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε -0,14% στις 437,32 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε χαμηλότερα -0,59% στις 6.963,33 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο +0,33% στις 15.199,68 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη +0,14% στις 6.288,33 μονάδες. Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ έκλεισε στο -0,46% και ο ΜΙΒ στο Μιλάνο κέρδισε +0,14%.

ΧΑ

Η συσσώρευση  ελαφρώς κάτω από τις 900 μονάδες, ήταν μήνυμα αισιοδοξίας

Η προτελευταία  συνεδρίαση της εβδομάδας έγινε εν μέσω μια παγκόσμιας ανατάραξης λόγω του υψηλού πληθωρισμού στις ΗΠΑ και ήταν μέρα που το αποτέλεσμα των μαχών μεταξύ των συντηρητικών και των αισιόδοξων θεσμικών εξέπληξε και τους πιο αισιόδοξους. Οι αγορές στο εξωτερικό είχαν τη σφραγίδα της ανησυχίας και της επιφύλαξης που διατηρήθηκε σε παγκόσμια κλίμακα. Εδώ, οι πιέσεις στα τραπεζικά blue chip και η εμφάνιση αγοραστικού ενδιαφέροντος, για αρκετές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης οδήγησαν τον μέσο όρο σε πτώση με πολύ μικρή σχετικά διάρκεια. Στο ταμπλό αποτυπώθηκε μια  διαπραγμάτευση σε αρνητικό πεδίο κύρια με μια μόνο αλλαγή στο πρόσημο των βασικών δεικτών. Η ενίσχυση της ζήτησης ή η απορρόφηση της προσφοράς δεν ήρθε προς το τέλος αλλά σχεδόν αμέσως μετά τις 11:00 και για άλλη μια συνεδρίαση δεν προκάλεσε ένα φρένο στην πτώση του ΔΤΡ που κατέληξε για πέμπτη σύνοδο στη σειρά σε απώλειες κατά -0,82%.   Οι επενδυτές αντιμετώπισαν τις μετοχές της ΠΕΙΡ θετικά, αλλά πίεσαν τις ΕΥΡΩΒ και ΕΤΕ.  Σήμερα, οι 7 πτωτικές μετοχές του 25άρη έχασαν από -0,7% ως -2,35% και δεν κατάφεραν να οδηγήσουν σε πτώση τον ΓΔ που ενισχύθηκε κατά +0,53% μετά από πτώση -0,15% την Τετάρτη.

Η διατήρησης της απόλυτης κυριαρχίας της ζήτησης την περισσότερη ώρα, απενεργοποίησε τη διάθεση για ρευστοποιήσεις θέσεων και από τις 14:53 όταν ο ΓΔ επέστρεψε στο θετικό πεδίο  οι αισιόδοξοι καταφέρανε με τις κινήσεις τους ως και τις δημοπρασίες να παρουσιάσουν οι μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης μια αξιόπιστη αντίδραση. Ενώ της μεσαίας είχαν μια μετρίως θετική εικόνα. Οι τράπεζες εκτός της ΠΕΙΡ και της ΑΛΦΑ δεν βοήθησαν στο κλείσιμο, έχοντας υπολογίσιμες απώλειες ακόμα και όταν έφθασε ο ΓΔ στην κορύφωσή του στο δεύτερο μέρος. Έγινε από το πρώτο ημίωρο  σαφές πως στη μάχη των δυο επενδυτικών στρατοπέδων η ανάδειξη νικητή  δεν θα ήταν εύκολη υπόθεση.

Την άνοδο του FTSE25 στο κλείσιμο βοήθησαν με τα κέρδη τους ΔΕΗ +4,07%,  ΕΛΠΕ +2,30% ΓΕΚΤΕΡΝΑ +2,28%, ΕΧΑΕ +2,27% και ΕΛΛΑΚΤΩΡ +2,10% ενώ τα ανοδικά ανήλθαν σε 17 και τα πτωτικά με απώλειες άνω του -1% ήταν ΒΙΟ -2,35%, ΕΥΡΩΒ -2,21% ,ΑΡΑΙΓ -2,17% ΦΡΛΚ -1,54% και ΕΤΕ -1,36% σε σύνολο 7 με αρνητικό πρόσημο γιατί χωρίς μεταβολή έκλεισε η ΣΑΡ.Η σύνοδος εξελίχθηκε χωρίς συντονισμό με την εικόνα  που επικράτησε στα μεγαλύτερα χρηματιστήρια της Ευρώπης.

Βασικά στατιστικά δεδομένα

Μετά από άνοιγμα στις 884,79 με καθοδικό  χάσμα  (9,91 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (894,70), οι τιμές κινήθηκαν έτσι ώστε ο ΓΔ να διαπραγματευτεί με πτωτική δυναμική ως τις 11:05. Η εγγραφή του κατώτερου, τότε ήταν οι 880,03 μονάδες. Κυριάρχησε, αμέσως μετά, η ζήτηση για αρκετές δεικτοβαρείς μετοχές του 25άρη και η απομάκρυνση ενδοσυνεδριακά από τον πυθμένα κράτησε από τις 11:05 ως και τις 16:11, με ανώτερο μέρας τις 903,67 μονάδες. Άρα το εύρος διακύμανσης ήταν πολύ μεγαλύτερο από αυτό την περασμένη συνεδρία, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές – μάχες των αισιόδοξων έναντι απαισιόδοξων διαχειριστών κεφαλαίου με νίκη των πρώτων.

Τη σύνοδο σφράγισε ισοδύναμο, έναντι  της προηγούμενης συνεδρίας, συναλλακτικό ενδιαφέρον με  πακέτα αξίας 2,851  εκατ. ευρώ για ΠΕΙΡ ΑΛΦΑ και ΕΧΑΕ.

Η δε εμφάνιση κερδών σε 2 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, δεν θα μπορούσε να έχει σχέση με την επικράτηση πτωτικής δυναμικής για τα ελληνικά ομόλογα. Η απόδοση του δεκαετούς ανήλθε  στο 1,038% από 1,012% την προηγούμενη. Η συνολική κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 62,627 από 62,325 δις ευρώ. 

Επηρέασαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-0,82%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στα 1,28 ευρώ με όγκο 9,073 εκατ. τεμάχια, ΕΤΕ στα 2,53 και όγκο 3,062 εκατ. τεμάχια, ΕΥΡΩΒ στο 0,795 και 12,726 εκατ. τεμάχια και ΠΕΙΡ στα 1,60 ευρώ και 5,785 εκατ. τεμάχια όγκο. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν χειρότερα από  τα blue chip σε όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης και κατέληξαν με μεταβολή +0,14%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip άλλαξε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (17 από 12) έναντι των καθοδικών (7 από 9) και ένα τη ΣΑΡ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή +0,53% οδηγήθηκε στις 899,42 από 894,70 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 2180,45 από 2171,11 με άνοδο +0,43%.

Για να συμβούν τα παραπάνω, ο τζίρος ανήλθε στα 90,167 από 91,529 εκατ. ευρώ και τα πακέτα είχαν αξία 2,851 από 7,331 εκατ. ευρώ. Ο Τζίρος των Τραπεζών συνολικά ήταν 41,550 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών διαμορφώθηκε σε 59 από 58, των καθοδικών 55 από 41 και οι αμετάβλητες ανήλθαν σε 15 από 29 την προηγούμενη.  

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Η εβδομάδα εκπνοής πλησίασε και επηρεάζει το συναλλακτικό ενδιαφέρον 

Στην προτελευταία  συνεδρίαση της εβδομάδας οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε αρνητικό πεδίο  στο μεγαλύτερο διάστημα. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε καθοδικό  χάσμα 28,19 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 9,34 μονάδες ψηλότερα. Το ελάχιστο ημέρας σημειώθηκε στις 11:05  και ήταν οι 2131,84 μονάδες. Το ανώτερο, οι 2194,44 μονάδες, εμφανίστηκε στις 16:11. Το κλείσιμο στις 2180,45 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,43% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 20,099 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη για την σειρά Μάιου εμφανίστηκε μειωμένο ενδιαφέρον με 1415 συμβόλαια με ανώτερο τις 2193,00 μονάδες και χαμηλό στις 2129,00 με τελευταία τιμή στις 2180,75 μονάδες και τιμή κλεισίματος τις 2184,25 από 2171,00 για να γίνουν 6704 από 6992 οι ανοικτές θέσεις. Επίσης διακινήθηκαν 277 ΣΜΕ της σειράς Ιουνίου με ανώτερο τις 2192,00 μονάδες και χαμηλό ημέρας τις 2131,25 με τελευταίες πράξεις στις 2183,00 μονάδες και τιμή κλεισίματος στις 2183,50 από 2170,50 και οι ανοικτές θέσεις ανήλθαν στα 466 από 420 ΣΜΕ.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον μειώθηκε. Στα calls του 25άρη της σειράς Μαΐου δεν εμφανίστηκε ενδιαφέρον. Στα δικαιώματα της επόμενης σειράς άλλαξαν χέρια 25 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2100 και τις 2250 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Μαΐου διακινήθηκαν 132 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2100 και τις 2150 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της επόμενης σειράς εμφανίστηκε όγκος 43 συμβολαίων για τιμή εξάσκησης τις 2100 μονάδες.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές ενισχύθηκαν στα ΣΜΕ των τραπεζών αλλά μειώθηκε ο όγκος των ΣΜΕ της ΠΕΙΡ. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ της ΠΕΙΡ ήταν 23.014 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου, της ΑΛΦΑ με 27.213 για την τρέχουσα σειρά, της ΕΥΡΩΒ με 15464, της ΕΤΕ με 6382, της ΜΥΤΙΛ ήταν 664 ΣΜΕ για την σειρά Ιουνίου και της ΔΕΗ ήταν 972. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo απλώθηκε και αφορούσε στα 125.000 συμβόλαια για ΑΛΦΑ, στα 1587 για ΑΤΤ, στα 300 για ΑΡΑΙΓ και στα 280 για ΕΕΕ.                

Η δυναμική των τελευταίων ημερών αποκάλυψε την ύπαρξη πολλών θεσμικών επενδυτών που έχουν διάθεση για ανάληψη ρίσκου με βάση τα δεδομένα της ανακάμπτουσας οικονομίας αλλά και της κερδοφορίας ή των προοπτικών για μελλοντικά κέρδη από ομάδα εισηγμένων. Οι εγχώριοι αναλυτές αποτύπωσαν την συγκρατημένη αισιοδοξία τους.

Ο Οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Λουκάς Παπαϊωάννου μεταξύ άλλων υπογράμμισε: Αν το κλείσιμο της εβδομάδας, βρει τον Γενικό Δείκτη υψηλότερα των 907 μονάδων, αυξάνει τις πιθανότητες για επαναπροσέγγιση των 920 μονάδων, φέρνει δε εγγύτερα την επόμενη σημαντική αντίσταση των 950 μονάδων. Οι 880 & 860 μονάδες αποτελούν τις πρώτες στηρίξεις, που θα πρέπει να διακρατηθούν για να ελπίζουμε σε μια καλύτερη συνέχεια. Αντίστοιχα στο δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης, η υπέρβαση των 2205 μονάδων, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για προσέγγιση των 2230 μονάδων. Οι 2130 και 2075 μονάδες είναι οι κοντινές στηρίξεις. Η διατήρηση του αρνητικού momentum των Ξένων Αγορών, μπορεί να δυσκολέψει και να καθυστερήσει την Ελληνική αντεπίθεση κεφαλαιοποιήσεων, αλλά δύσκολα θα αντιστρέψει το θετικό κλίμα και την αισιοδοξία που είναι διάχυτη στην Αγορά, όχι άδικα, αφού Διεθνείς Οργανισμοί, Οίκοι Αξιολόγησης & Επενδυτικοί Οίκοι, αναβαθμίζουν θετικά τις εκτιμήσεις τους, τόσο σε μακροοικονομικό όσο και σε εταιρικό επίπεδο.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Λουκάς Παπαϊωάννου Οικονομολόγος της Fast Finance:

Η Ελληνική Αγορά άντεξε τις πρωινές πιέσεις, βασιζόμενη κυρίως στα συνεχιζόμενα καλά εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται για το 1ο τρίμηνο του 2021. Συμπληρωματικά, το άνοιγμα του Τουρισμού & της Ελληνικής Οικονομίας από 14/5/21, διατηρεί τις θετικές προσδοκίες για μια καλύτερη συνέχεια.

Αν το κλείσιμο της εβδομάδας, βρει τον Γενικό Δείκτη υψηλότερα των 907 μονάδων, αυξάνει τις πιθανότητες για επαναπροσέγγιση των 920 μονάδων, φέρνει δε εγγύτερα την επόμενη σημαντική αντίσταση των 950 μονάδων. Οι 880 & 860 μονάδες αποτελούν τις πρώτες στηρίξεις, που θα πρέπει να διακρατηθούν για να ελπίζουμε σε μια καλύτερη συνέχεια. Αντίστοιχα στο δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης, η υπέρβαση των 2205 μονάδων, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για προσέγγιση των 2230 μονάδων. Οι 2130 και 2075 μονάδες είναι οι κοντινές στηρίξεις.

Η διατήρηση του αρνητικού momentum των Ξένων Αγορών, μπορεί να δυσκολέψει και να καθυστερήσει την Ελληνική αντεπίθεση κεφαλαιοποιήσεων, αλλά δύσκολα θα αντιστρέψει το θετικό κλίμα και την αισιοδοξία που είναι διάχυτη στην Αγορά, όχι άδικα, αφού Διεθνείς Οργανισμοί, Οίκοι Αξιολόγησης & Επενδυτικοί Οίκοι, αναβαθμίζουν θετικά τις εκτιμήσεις τους, τόσο σε μακροοικονομικό όσο και σε εταιρικό επίπεδο. Όμως αν και η αισιοδοξία περισσεύει, πρέπει να έχουμε αυξημένα αντανακλαστικά. Οι πληθωριστικές πιέσεις στις ΗΠΑ, συνοδευόμενες από το πρόσφατο rally των Α’ Υλών, των Βιομηχανικών Μετάλλων, αλλά και των Ναύλων, μπορεί να δημιουργήσει σημαντικές παρενέργειες στην πραγματική Οικονομία, πολύ γρηγορότερα από ότι αναμένουν οι Αναλυτές.

Τα γεωπολιτικά προβλήματα συνεχίζουν να παραμένουν οξυμένα, με νέα μέτωπα να δημιουργούνται (Παλαιστινιακό), χωρίς να κλείνουν τα παλαιά, όπως οι διενέξεις Ουκρανίας – Ρωσίας, ΗΠΑ – Κίνας, Ισραήλ – Ιράν, Κίνας –Ινδίας & φυσικά η Τουρκία. Χωρίς κανείς να μπορεί να προεξοφλήσει το πότε, πού, πως, αλλά και τι επιπτώσεις θα έχει μια κρίση και λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν έχουμε ξεμπλέξει με τον Co-19, δεν βλάπτει λίγη προσοχή στις διαθέσιμες ρευστότητες. Τα προαναγγελθέντα πακέτα ενίσχυσης τρισεκατομμυρίων Δολαρίων & Ευρώ, ένθεν κακείθεν του Ατλαντικού, αποτελούν το μοναδικό ισχυρό “αντίδοτο” για όλες τις ανησυχίες, προς το παρόν. Αλλά η μυθική υποσχόμενη ρευστότητα πρέπει να διοχετευθεί άμεσα σε παραγωγικές επενδύσεις, για να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Συμπερασματικά η Ελληνική Αγορά “έχει αλλάξει πίστα”, και όσο υποστηρίζεται από τα θετικά αποτελέσματα των Εταιρειών, την βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών, αλλά και τη ρευστότητα μέσω χαμηλών επιτοκίων & των προγραμμάτων ανάκαμψης, θα βλέπει υψηλότερους στόχους. Συνεπώς βάσει των τεχνικών εργαλείων μας ακολουθούμε την τάση, έστω και αν ήδη εμφανίζονται αρνητικές αποκλίσεις. Υπενθυμίζουμε ωστόσο ότι τόσο ο ΓΔ όσο και ο FTSE25 έχουν διασπάσει καθοδικά την βραχυχρόνια ανοδική γραμμή τάσης, που είχε σχηματιστεί από 23/3/2021, έχοντας επιβεβαιώσει ήδη μια φορά την εγκυρότητα της διάσπασής της (12/5/21). Παραμένουμε λοιπόν σε αυξημένη επαγρύπνηση, ευελπιστώντας σε μια βραχύβια πίεση τιμών, που πρέπει να την εκλάβουμε ως ευκαιρία τοποθετήσεων. Επικεντρωνόμαστε σε μετοχές με καλά θεμελιώδη στοιχεία, που θα έχουν μεγάλη συμμετοχή στο αναμενόμενο πακέτο επανεκκίνησης της Ε.Ε., έχοντας προετοιμαστεί για αυξημένη μεταβλητότητα. Γιατί όπως λέει και η πασίγνωστη Αγγλική παροιμία ‘No pain, no gain”.

Σήμερα

Οι ιαπωνικές μετοχές οδήγησαν σε ανάκαμψη στις ασιατικές αγορές την Παρασκευή, με βάση το μήνυμα από τους επενδυτές στη Wall Street που τίναξαν ψηλότερα μετοχές που θα επωφεληθούν  περισσότερο από την οικονομική ανάκαμψη. Η χθεσινή άνοδος στις αγορές της Νέας Υόρκης διέκοψε μια τριήμερη καθοδική δυναμική για τις μετοχές παγκοσμίως, καθώς οι αναταραχές της αγοράς λόγω του επιταχυνόμενου πληθωρισμού των ΗΠΑ κατευνάσθηκαν από αξιωματούχους της Fed, επαναλαμβάνοντας ότι οι πιέσεις των τιμών από το άνοιγμα της οικονομίας θα αποδειχθούν παροδικές.

Στις 9:00 δική μας ώρα ο Nikkei του Τόκιο σημείωνε άνοδο 2,32%, ενώ ο ευρύτερος δείκτης των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας κέρδιζε 0,77%,  ενώ τα κινέζικα blue chip αυξήθηκαν 2,32%, και ο δείκτης αναφοράς της Αυστραλίας σημείωσε άνοδο 0,60%.

 

 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό