15.9 C
Athens
Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024

Η ανθρώπινη όσφρηση είναι ταχύτερη απ’ ότι νομίζαμε, σύμφωνα με μελέτη

Ειδήσεις Ελλάδα

Η μύτη σας μπορεί να είναι πιο ισχυρή από ό,τι νομίζετε.

Με μία μόνο μυρωδιά, η ανθρώπινη όσφρηση μπορεί να διακρίνει οσμές μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου, λειτουργώντας σε ένα επίπεδο ευαισθησίας που είναι «εφάμιλλο» με το πώς ο εγκέφαλός μας αντιλαμβάνεται το χρώμα, «καταρρίπτοντας την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι η όσφρηση είναι η αργή μας αίσθηση», διαπιστώνει μια νέα μελέτη.

Οι άνθρωποι μπορούν επίσης να διακρίνουν μεταξύ διαφόρων ακολουθιών οσμών – διακρίνουν μια ακολουθία «Α» πριν από «Β» από την ακολουθία «Β» πριν από «Α» – όταν το διάστημα μεταξύ της οσμής Α και της οσμής Β είναι μόλις 60 χιλιοστά του δευτερολέπτου, σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στο περιοδικό Nature Human Behaviour.

«Με έκπληξη παρατηρήσαμε ότι οι συμμετέχοντες μπορούσαν να διακρίνουν μεταξύ δύο οσμών που παρουσιάστηκαν με τη μία σειρά και την αντίστροφη, όταν η λανθάνουσα κατάσταση μεταξύ των οσμών ήταν μόλις 60 χιλιοστά του δευτερολέπτου», δήλωσε σε ηλεκτρονικό μήνυμα ο δρ Γουέν Ζου, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και κύριος ερευνητής στην Κινεζική Ακαδημία Επιστημών στο Πεκίνο. Ο λανθάνων χρόνος αναφέρεται στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ της παράδοσης κάθε μυρωδιάς. «Για σύγκριση, η διάρκεια ενός ανοιγοκλείσματος των ματιών είναι περίπου 180 χιλιοστά του δευτερολέπτου», πρόσθεσε ο Zhou.

«Η συσκευή μας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για θεραπευτικούς σκοπούς, όπως η οσφρητική εκπαίδευση για ασθενείς με απώλεια όσφρησης», δήλωσε ο Zhou. «Ευρύτερα, τα ευρήματά μας θα μπορούσαν να καθοδηγήσουν το σχεδιασμό και την ανάπτυξη ηλεκτρονικών μύτων και συστημάτων εικονικής οσφρητικής πραγματικότητας, τα οποία θα μπορούσαν να έχουν σημαντικά κλινικά οφέλη».

Η μελέτη

Οι ερευνητές, από το Πανεπιστήμιο της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών και το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο, ανέπτυξαν μια συσκευή που ενεργοποιείται με τη μυρωδιά και περιλάμβανε βαλβίδες ελέγχου – συσκευές που επιτρέπουν τη ροή των οσμών προς μία κατεύθυνση – και σωλήνες από τεφλόν, ικανές να μεταφέρουν οσμές στην ανθρώπινη μύτη με ακρίβεια 18 χιλιοστών του δευτερολέπτου. Οι ερευνητές ζήτησαν από 229 ενήλικες στην Κίνα να φορέσουν αυτή τη συσκευή και να μυρίσουν διαφορετικά μείγματα οσμών: δύο οσμές που παρουσιάζονται σε γρήγορη διαδοχή μέσα σε ένα μόνο ρουφηγματάκι.

Οι οσμές περιλάμβαναν αρώματα που έμοιαζαν με μήλο, γλυκά λουλουδάτα αρώματα, αρώματα που έμοιαζαν με λεμόνι και αρώματα που έμοιαζαν με κρεμμύδι. Η καθυστέρηση μεταξύ των δύο οσμών χειραγωγήθηκε προσεκτικά. Οι ερευνητές ανέλυσαν κατά πόσον οι συμμετέχοντες μπορούσαν να διακρίνουν μεταξύ δύο οσμών που παρουσιάστηκαν με τη μία σειρά και την αντίστροφη σε διαφορετικές λανθάνουσες στιγμές. Διαπίστωσαν ότι, συνολικά, δύο οσμές που παρουσιάστηκαν με μία σειρά και η αντίστροφη γίνονταν «αντιληπτικά διακριτές» όταν οι δύο οσμές απείχαν μόνο 60 χιλιοστά του δευτερολέπτου μεταξύ τους μέσα σε μία μόνο οσμή, δήλωσε ο Zhou.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι χρησιμοποίησαν μόνο τέσσερις οσμές και ότι θα ήταν ωφέλιμο να δοκιμάσουν μια ευρύτερη ποικιλία για να διαπιστώσουν αν η ανθρώπινη αίσθηση της όσφρησης είναι πιο ευαίσθητη σε ορισμένες δυναμικές ή ενώσεις οσμών. «Αυτό θα μπορούσε να προσφέρει μια βαθύτερη κατανόηση των υπολογιστικών αρχών που διέπουν την οσφρητική μας εμπειρία», δήλωσε η Zhou.

Η συμβολή των  νέων ευρημάτων

Τα νέα ευρήματα αμφισβητούν προηγούμενες έρευνες στις οποίες ο χρόνος που χρειαζόταν για να διακρίνει κανείς μεταξύ ακολουθιών οσμών ήταν περίπου 1.200 χιλιοστά του δευτερολέπτου, έγραψε ο δρ Ντμίτρι Ρίνμπεργκ, καθηγητής στο Τμήμα Νευροεπιστήμης και Φυσιολογίας στο NYU Langone Health στη Νέα Υόρκη, σε κύριο άρθρο που συνοδεύει τη μελέτη στο Nature Human Behaviour.

«Ο συγχρονισμός των μεμονωμένων νοτών στη μουσική είναι απαραίτητος για τη μετάδοση του νοήματος και της ομορφιάς μιας μελωδίας και το ανθρώπινο αυτί είναι πολύ ευαίσθητο σε αυτό. Ωστόσο, η χρονική ευαισθησία δεν περιορίζεται στην ακοή: η όσφρησή μας μπορεί επίσης να αντιληφθεί μικρές χρονικές αλλαγές στις παρουσιάσεις οσμών», έγραψε. «Παρόμοια με τον τρόπο που ο χρονισμός επηρεάζει την αντίληψη των νοτών σε μια μελωδία, ο χρονισμός των επιμέρους συστατικών σε ένα σύνθετο μείγμα οσμών που φτάνει στη μύτη μπορεί να είναι κρίσιμος για την αντίληψή μας του οσφρητικού κόσμου».

: CNN

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό