35.5 C
Athens
Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024

Η ανατροπή του αιώνα και οι άγνωστες ιστορίες του έπους του Ολυμπιακού στην Πόλη

Ειδήσεις Ελλάδα

Ιδιαίτερη ημερομηνία για τον Ολυμπιακό αλλά και για ολόκληρο το ελληνικό μπάσκετ η 13η Μαΐου του 2012 κατά την οποία γράφτηκε μια χρυσή ιστορία στα βιβλία της EuroLeague και του γενικότερου ευρωπαϊκού στερεώματος όσον αφορά το άθλημα.

Τέτοια μέρα δώδεκα χρόνια πριν, ο Ολυμπιακός επικρατούσε της ΤΣΣΚΑ Μόσχας στην Κωνσταντινούπολη με 62-61 για τον τελικό του Final Four της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης, κατακτώντας την δεύτερη ευρωπαϊκή του κούπα και πραγματοποιώντας μια από τις μεγαλύτερες ανατροπές που σημειώθηκαν ποτέ.

Έντεκα λεπτά πριν τη λήξη της αναμέτρησης, η ΤΣΣΚΑ ήταν μπροστά με 19 πόντους (53-34), όμως με ένα «θρυλικό» επιμέρους 8-28, οι παίκτες του Ντούσαν Ίβκοβιτς σοκάρουν τους Ρώσους και όσους παρακολουθούσαν αυτό το αξέχαστο παιχνίδι. Αποκορύφωμα το νικητήριο «πεταχτάρι» του Γιώργου Πρίντεζη από την ασίστ του MVP του Final Four Βασίλη Σπανούλη ο οποίος είχε προηγουμένως λάβει την πάσα από τον Κώστα Παπανικολάου όταν ο ίδιος είχε πάρει το ριμπάουντ κατόπιν άστοχων βολών του Ραμούνας Σισκάουσκας. Μια αλληλουχία συνεργασιών που αν μη τι άλλο συνδέει μοιραία τους τρεις τελευταίους αρχηγούς του συλλόγου, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως ο Κώστας Παπανικολάου είχε αναδειχθεί MVP του τελικού με 19 πόντους.

EUROKINISSI
Οι άγνωστες ιστορίες με τον εμπνευστή Έισι Λο και τη βαρκάδα του Βοσπόρου

Ωστόσο, δεν είναι μόνο η μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλαν οι «ερυθρόλευκοι» εντός του παρκέ αλλά έχει σημασία και το παρασκήνιο που υπήρξε παραμονές του τελικού και έδινε μια συγκυρία για να γραφτεί η ιστορία όπως γράφτηκε.

Χαρακτηριστική λοιπόν σκηνή είναι η αυτοθυσία του Έισι Λο με τον άλλοτε αμερικανό γκαρντ του Ολυμπιακού να παθαίνει διάστρεμμα στον ημιτελικό με την Μπαρτσελόνα με αποτέλεσμα από λογικής άποψης να τεθεί νοκ-άουτ για τον τελικό. Ο ίδιος είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο, διαπιστώθηκε η σοβαρότητα του τραυματισμού αλλά παρά τις συστάσεις των γιατρών και προπονητών ζητούσε με μανία να συμπεριληφθεί στην δωδεκάδα του τελικού.

Όπως και έγινε με τον παλαίμαχο πλέον περιφερειακό να πατάει ακόμα και παρκέ στο ματς με την ΤΣΣΚΑ έστω και για ελάχιστα λεπτά, παρά το γεγονός πως όλο εκείνο το διάστημα μέχρι το παιχνίδι κούτσαινε και δεν μπορούσε καλά καλά να περπατήσει. Η εικόνα αυτή έδωσε μια έξτρα ώθηση στους συμπαίκτες του για να πραγματώσουν την εκπληκτική εμφάνιση του τελικού.

Ένας τελικός όπου μεταξύ άλλων βρήκε τους Πειραιώτες ανήμερά του, να κάνουν… βαρκάδα στο Βόσπορο. Ήταν μια κίνηση του αείμνηστου Ντούσαν Ίβκοβιτς ο οποίος προτίμησε -στην προσπάθειά του να αποφορτίσει τους παίκτες του και να τους αποβάλει το άγχος- να μην γίνει προπόνηση αλλά να μπει όλη η αποστολή σε ένα σκάφος και να πλεύσει στα νερά του Βοσπόρου. Πρόκειται για έναν εξαιρετικό, όπως αποδείχθηκε, οιωνό αφού κάτι παρόμοιο είχε γίνει και στην νικηφόρα Euroleague του 1997, όταν πάλι ο «Ντούντα» είχε πάει τους παίκτες του βόλτα στις παραλίες της Ρώμης ανήμερα του επιτυχημένου τελικού με την Μπαρτσελόνα.

Τα δεκάλεπτα: 10-7, 34-20, 53-40, 61-62.

ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Καζλάουσκας): Τεόντοσιτς 15(4), Λαβρίνοβιτς 5, Σισκάουσκας 8, Κρστιτς 11, Κιριλένκο 12(1), Βορόνοφ, Βοροντσέβιτς, Σβεντ 3, Κάουν 2, Κριάπα 3(1), Γκόρντον 2.

Ολυμπιακός (Ίβκοβιτς): Χάινς, Άντιτς 7, Σπανούλης 15(2), Ντόρσεϊ, Κέσελ 3(1), Παπαδόπουλος, Πρίντεζης 12, Παπανικολάου 19(3), Μάντζαρης 3(1), Σλούκας 4(1), Λο.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό