24.8 C
Athens
Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου, 2024

Η αμερικανική κυβέρνηση απειλεί την Google με διάσπαση – Η δικαστική διαμάχη και οι «αποζημιώσεις»

Ειδήσεις Ελλάδα

Η αμερικανική κυβέρνηση σκέφτεται τη διάσπαση της μεγαλύτερης μηχανής αναζήτησης του κόσμου, Google, την οποία κατηγορεί ότι έχει προκαλέσει «ολέθριες βλάβες» στους Αμερικανούς.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αναζητά τις αποκαλούμενες «αποζημιώσεις», μετά την απόφαση του δικαστηρίου τον περασμένο Αύγουστο που έκρινε ότι η Google εξολόθρευσε με παράνομο τρόπο τον ανταγωνισμό στις μηχανές αναζήτησης στο διαδίκτυο.

Όπως μεταδίδει το BBC, αν το Υπουργείο Δικαιοσύνης επιμείνει στις αποζημιώσεις – και αν αυτές γίνουν δεκτές από το δικαστήριο – τότε θα μιλάμε για τη σημαντικότερη ρυθμιστική παρέμβαση στην ιστορία των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών.

Από την πλευρά της, η Google εξέδωσε σκληρή απάντηση για τις προτάσεις του υπουργείου, περιγράφοντάς της ως «ριζοσπαστικές» και «μαζικές», ενώ ισχυρίστηκε ότι «βλάπτουν τους καταναλωτές, τις επιχειρήσεις και τους developers».

Η Google έχει εξελιχθεί σε μονοπώλιο στις μηχανές αναζήτησης μέσω διαδικτύου, καθώς μέσω της Google γίνεται το 90% των αναζητήσεων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Γιατί κατηγορείται η Google

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, από την πλευρά του, κατηγορεί την εταιρεία ότι χρησιμοποιεί τα άλλα της προϊόντα, όπως τον Chrome και το λειτουργικό σύστημα Android για να ωθεί τους χρήστες στη μηχανή αναζήτησής της, με αποτέλεσμα να κερδίζει περισσότερα χρήματα πουλώντας διαφημίσεις.

Στην αγωγή τονίζεται ότι οι πιθανοί ανταγωνιστές δεν είναι σε θέση να αποκτήσουν πρόσβαση στην αγορά διαδικτυακής αναζήτησης. Και προσθέτει ότι η έλλειψη ανταγωνισμού δίνει τη δυνατότητα στην Google να μεταβάλει με όποιον τρόπο θέλει τις τιμές των διαφημίσεων, υποβαθμίζοντας την ποιότητα αυτών των διαφημίσεων και των σχετικών υπηρεσιών.

Μεταξύ των αποζημιώσεων που σκέφτεται το Υπουργείο Δικαιοσύνης είναι «να απαγορεύσει στην Google να χρησιμοποιεί προϊόντα όπως το Chrome, το Play και το Android για να προωθούν τη μηχανή αναζήτησης της Google και τα σχετικά προϊόντα.

Στο βάθος… αύξηση τιμών για τους καταναλωτές;

Οι προτάσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης αναμένεται να κατατεθούν στις 20 Νοεμβρίου και οι προτάσεις της Google στις 20 Δεκεμβρίου.

Πάντως, η απάντηση του τεχνολογικού κολοσσού στις προτάσεις που σκέφτεται το Υπουργείο Δικαιοσύνης είναι ότι είναι «υπερβολικές» και θα έχουν ως αποτέλεσμα να αυξηθούν οι τιμές για τους καταναλωτές.

Βέβαια, η Google έχει παραδεχτεί ότι διαθέτει τον Chrome και το Android δωρεάν, επειδή αποτελούν πύλες για «να βοηθήσουν την πρόσβαση των καταναλωτών στο διαδίκτυο και να χρησιμοποιούν τα προϊόντα μας».

Αναλυτές θεωρούν ότι αν ο στόχος είναι να μειωθεί η κυριαρχία της Google στις μηχανές αναζήτησης, τότε θα απαιτηθούν περισσότερα από απλές ρυθμιστικές αλλαγές.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό